Η1Ν1: 3 νεκροί σε 11 μέρες στην Κρήτη - Η 6χρονη κατέληξε λόγω γρίπης και σταφυλόκοκκου

Κρήτη
Η1Ν1: 3 νεκροί σε 11 μέρες στην Κρήτη - Η 6χρονη κατέληξε λόγω γρίπης και σταφυλόκοκκου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ακόμη και τώρα ποιοι πρέπει να εμβολιαστούν

Μουδιασμένη παραμένει η τοπική κοινωνία της Κρήτης από τον αδόκητο χαμό του 6χρονου κοριτσιού, το οποίο “έσβησε” μέσα σε μερικές ώρες στη ΜΕΘ Παίδων του ΠΑΓΝΗ, έχοντας προσβληθεί από τον ιό Η1Ν1 - αλλά και από χρυσίζοντα σταφυλόκοκκο - τα ξημερώματα της Δευτέρας. 

Την ώρα που οι συνάνθρωποί μας που άφησαν την τελευταία τους πνοή έχοντας νωρίτερα νοσήσει από τον συγκεκριμένο ιό της γρίπης, στην Κρήτη, ανέρχονται στους τρεις μέσα σε μόλις 11 ημέρες (εκτός από την 6χρονη στο Ηράκλειο και την 78χρονη στο Ρέθυμνο τα τελευταία 24ωρα, στις 26 Ιανουαρίου “έσβησε” στα Χανιά κι ένας 38χρονος άνδρας, ο οποίος είχε νοσήσει με Η1Ν1), χθες πραγματοποιήθηκε έκτακτη ενημέρωση για τη γρίπη από τη Διοίκηση της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης.

Μεταξύ άλλων, στην εν λόγω ενημέρωση δόθηκαν οδηγίες στους πολίτες αναφορικά με τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνουμε για την αντιμετώπιση του Η1Ν1. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο γενικός γιατρός-υποδιοικητής της 7ης Υ.ΠΕ. Κρήτης Στέλιος Δημητρακόπουλος, «συστήνεται ακόμη και αυτή τη χρονική στιγμή να γίνεται εμβολιασμός των ευπαθών ομάδων». «Όλοι οι υπόλοιποι πρέπει να τηρούμε με μεγάλη σχολαστικότητα τα μέτρα υγιεινής», συμπλήρωσε με νόημα ο κ. Δημητρακόπουλος.

Όπως επισήμανε, εξάλλου, ο καθηγητής Παιδιατρικής, λοιμωξιολόγος και διευθυντής Παιδιατρικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ Μανόλης Γαλανάκης, ο εμβολιασμός παιδιών και ενηλίκων που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες είναι απαραίτητος. «Παιδιά που έχουν άσθμα, διαβήτη ή κάποια καρδιοπάθεια και είναι πιο ευάλωτα, θα πρέπει να εμβολιάζονται. Δε θα πρέπει όμως να εμβολιάζονται όλα τα παιδιά. Δηλαδή ένα παιδί που δεν έχει κάποιο πρόβλημα υγείας και πηγαίνει σχολείο, δε χρειάζεται να εμβολιαστεί, σύμφωνα με τις ελληνικές οδηγίες», τόνισε ο κ. Γαλανάκης.

Εντούτοις, ο κ. Γαλανάκης πρόσθεσε πως, εάν κάποιος γονιός επιθυμεί να εμβολιάσει το παιδί του, μπορεί να το κάνει ακόμη και αν αυτό δεν ανήκει στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Όπως εξήγησε ο διευθυντής Παιδιατρικής του ΠΑΓΝΗ, τα εμβόλια για τον Η1Ν1 «δεν είναι κακά εμβόλια και δεν κάνουν παρενέργειες».

«Μιλάμε για μια συνηθισμένη περίοδο γρίπης, κατά την οποία έχουμε ένα συνηθισμένο - δυστυχώς - αριθμό θανάτων, μεταξύ των οποίων κι ενός μικρού παιδιού, γεγονός το οποίο συντάραξε την κοινή γνώμη», ανέφερε με τη σειρά του ο καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας, διευθυντής Παθολογικής ΠΑΓΝΗ, Αχιλλέας Γκίκας.

Ο κ. Γκίκας τόνισε ότι, από τους περισσότερους από 20 ανθρώπους που έχουν χάσει φέτος τη ζωή τους από τον Η1Ν1 στην Ελλάδα, το 80% δεν είχε κάνει το εμβόλιο για τον συγκεκριμένο τύπο γρίπης. «Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά 80% οι ασθενείς που κατέληξαν από τον ιό της γρίπης, όπως συμβαίνει κάθε χρόνο, ήταν ανεμβολίαστοι. Και οι πιο πολλοί από αυτούς είχαν κάποιον παράγοντα κινδύνου», επισήμανε ο διευθυντής της Παθολογικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ.

Ας σημειωθεί, πάντως, ότι τη χρονική περίοδο που διανύουμε φέρεται να υπάρχει έλλειψη στα εμβόλια. Στην Κρήτη έχουν εμβολιαστεί φέτος περίπου 82.000 άτομα, ενώ έχουν ήδη παραγγελθεί άλλα 50.000 εμβόλια για τη γρίπη.

Κατά τη χθεσινή έκτακτη ενημέρωση στην 7η Υ.ΠΕ. Κρήτης, παρευρέθηκε και ο καθηγητής Κλινικής Ιολογίας, διευθυντής Κλινικής Ιολογίας ΠΑΓΝΗ, Γεώργιος Σουρβίνος. «Μέχρι σήμερα έχουμε εξετάσει περίπου 85 κρούσματα. Το ποσοστό θετικότητας στην Κρήτη είναι 43%», ανέφερε ο κ. Σουρβίνος, συμπληρώνοντας ότι επικρατέστερος ιός στο εν λόγω εργαστήριο του ΠΑΓΝΗ «είναι ο ιός γρίπης Α Η1Ν1 με ποσοστό 85%».

Οι εξετάσεις στην 6χρονη

Υπενθυμίζεται ότι οι εξετάσεις που διενεργήθηκαν στο ιολογικό εργαστήριο του ΠΑΓΝΗ για την αδικοχαμένη 6χρονη βγήκαν θετικές στον ιό της γρίπης Η1Ν1, ενώ μικροβιολογικά ανιχνεύθηκε και στέλεχος σταφυλόκοκκου στον πνεύμονα του παιδιού. «Βρέθηκε ιός της γρίπης. Αυτό το στέλεχος είναι κακό. Ένα βαρύ στέλεχος. Έχουν απομονώσει επίσης από τον πνεύμονα σταφυλόκκοκο χρυσίζοντα. Είναι γνωστό ότι αυτά τα δύο μαζί αρκούν για να καταλήξει ένας γερός υγιής ασθενής», τόνισε ο κ. Γαλανάκης. Όπως πρόσθεσε ο διευθυντής Παιδιατρικής του ΠΑΓΝΗ, η ραγδαία επιδείνωση της υγείας της 6χρονης οδήγησε αρχικά στη σκέψη για ύπαρξη μηνιγγιτιδόκκοκου, ωστόσο πλέον δεν υπάρχει καμία ένδειξη που να δείχνει ότι το παιδί προσβλήθηκε από μηνιγγίτιδα.

Πατέρας Χαράς: «Την επανέφεραν τρεις φορές στη ζωή προτού καταλήξει»

Στο μεταξύ, ο πατέρας της άτυχης 6χρονης μίλησε σε εκπομπή τηλεοπτικού σταθμού πανελλαδικής εμβέλειας. Ο χαροκαμένος πατέρας, μιλώντας στην εκπομπή της κ. Κουτσελίνη στο Star, ανέφερε ότι οι γιατροί επανέφεραν τρεις φορές στη ζωή το παιδί του, πριν τελικά αυτό καταλήξει. Όπως είπε, μάλιστα, τη μια φορά ο ίδιος και η σύζυγός του ήταν μπροστά στις συγκλονιστικές προσπάθειες των γιατρών, οι οποίοι τους απομάκρυναν.

«Δεν μπορείτε να φανταστείτε τι θέαμα ήταν αυτό, αλήθεια...», είπε χαρακτηριστικά ο πατέρας της 6χρονης. Σύμφωνα με τον ίδιο, όλα συνέβησαν πολύ γρήγορα. «Ήταν εντελώς ξαφνικό. Παρασκευή στις 4 μ.μ. την πήραμε από το σχολείο. Οι δασκάλες δε μας είπαν τίποτα, ούτε ότι δεν τρώει, ούτε ότι έχει παραπονεθεί, ούτε ότι είναι κακοδιάθετη. Ούτε να μην κοιμάται το βράδυ και να μας ενοχλεί. Το βράδυ της Παρασκευής στις 7 ανέβασε πυρετό. Δώσαμε το αντιπυρετικό, έπεσε ο πυρετός, μετά λίγο συνέχισε και του ξαναδώσαμε στο τρίωρο εναλλάξ τα αντιπυρετικά. Μειωνόταν λίγο αλλά δεν έπεσε τελείως: Ήταν μέχρι 38,5, αλλά 40άρια δεν “πιάσαμε” (όσο ήταν στο σπίτι). Την Κυριακή στις 11 π.μ., όταν την πήγαμε στο νοσοκομείο, έφτασε 40 ο πυρετός», είπε ο πατέρας της μικρής.

«Την Κυριακή την πήγαμε στο νοσοκομείο γιατί είχε παρουσιάσει κάτι σαν δύσπνοια. Δεν μπορούσε να αναπνεύσει καλά... ζοριζόταν στην αναπνοή. Μετά έγινε ό,τι έγινε... Όταν την είδε η πρώτη παιδίατρος στα Επείγοντα, φώναξαν τραυματιοφορέα με καροτσάκι και οξυγόνο, την έβαλαν άμεσα για ακτινογραφία, δεν καθυστέρησαν, την πήγαν κατευθείαν και τη μετέφεραν στο δωμάτιο. Οι κοπέλες από την Παιδιατρική από μόνες τους - γιατί κάτι δεν τους άρεσε στην εικόνα - ήρθαν να δουν το παιδί και με το που το είδαν αμέσως το πήγαν στην εντατική», είπε, ακόμη, ο πατέρας της 6χρονης, ο οποίος, παρά τον αβάσταχτο πόνο του, δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τους γιατρούς που “πάλεψαν” για να σώσουν την κόρη τους, καθώς, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, δεν μπορούσαν να κάνουν τίποτα άλλο.

Σαφείς οδηγίες και από το Υπουργείο Παίδειας και στα σχολεία

Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων εξέδωσε οδηγίες προκειμένου η γρίπη να μην εξαπλωθεί στα σχολεία.

Μ’ αυτό τον τρόπο, οι αρμόδιοι του Υπουργείου απαντούν σε καίρια ερωτήματα των γονιών:

 1.Παιδιά που εμφανίζουν συμπτώματα γρίπης αναμένουν, σε χώρο όπου δε θα έρχονται σε επαφή με άλλα άτομα, μέχρι να τα παραλάβουν οι γονείς ή οι κηδεμόνες τους, οι οποίοι θα πρέπει να ειδοποιούνται αμέσως.

2.Συστήνεται για την αποφυγή της εξάπλωσης της εποχικής γρίπης να τηρούνται οι κανόνες ατομικής υγιεινής, όπως:

- Αποφυγή επαφής χεριών με τα μάτια, τη μύτη και το στόμα για τη μείωση του κινδύνου μόλυνσης.

- Αποφυγή κοινής χρήσης των μολυβιών, των στυλό, των μαρκαδόρων και άλλων προσωπικών αντικειμένων.

- Σε βήχα ή φτέρνισμα, κάλυψη της μύτης και του στόματος με το μανίκι στο ύψος του αγκώνα ή με χαρτομάντιλο.

- Το χρησιμοποιημένο χαρτομάντιλο πρέπει να απορρίπτεται αμέσως μετά τη χρήση στους κάδους απορριμμάτων. Απαγορεύεται τα παιδιά να πίνουν νερό απευθείας από τη βρύση με το στόμα.

- Τακτικό πλύσιμο των χεριών των παιδιών και των εργαζομένων με υγρό σαπούνι και νερό ή εναλλακτικά να χρησιμοποιείται αντισηπτικό αλκοολούχο διάλυμα ή χαρτομάντιλα με αλκοόλη.

Οι παραπάνω οδηγίες πρέπει να τηρούνται και από το προσωπικό των κυλικείων.

Παρακαλούνται οι Διευθυντές σχολικών μονάδων να ενημερώσουν την εκπαιδευτική κοινότητα (μαθητές, εκπαιδευτικούς, Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων).

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News