Κρήτη

Κλιμακώνους τους αγώνες τους οι αγρότες

Σε ποιες περιοχές εξακολουθούν να υφίστανται μπλόκα

Από τις 5 μέχρι και τις 5:30 κάθε απόγευμα και για όσο θα διαρκέσει ο αγώνας των αγροτών της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, το μπλόκο στα Πραιτώρια - όπως έχει αποφασίσει ο Αγροτικός Σύλλογος Αστερουσίων - θα κλείνει από τα τρακτέρ και τα αγροτικά αυτοκίνητα των διαμαρτυρόμενων αγροτών.

Ανάλογες αποφάσεις λαμβάνονται, επίσης, στα Μεγάλα Χωράφια των Χανίων και στην υπόλοιπη Ελλάδα, ενώ ανακοινώνονται διαρκώς μέσω των δελτίων Τύπου που εκδίδονται από τους αγρότες που βρίσκονται στους δρόμους και δηλώνουν αποφασισμένοι να παραμείνουν στους δρόμους μέχρι να πάρουν θετικές απαντήσεις στα αιτήματά τους.

Πιο αναλυτικά, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Πραιτωρίων Μανόλης Καρκαβάτσος ξεκαθάρισε στη “Νέα Κρήτη” χθες ότι δεν υπάρχει περίπτωση υποχώρησης χωρίς νίκη.

Έτσι χθες, η επιτροπή του μπλόκου Πραιτωρίων αποφάσισε, στα πλαίσια της κατεύθυνσης της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων για κλιμάκωση της πάλης, να κλείνει ο δρόμος στο μπλόκο καθημερινά στις 5 μ.μ. για μισή ώρα.

«Σκοπός μας είναι να εντείνουμε την πίεση προς την κυβέρνηση, απαιτώντας συνάντηση με κυβερνητικό κλιμάκιο για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων μας!

Καλούμε τους μικρομεσαίους αγρότες της περιοχής να ενισχύσουν το μπλόκο, τα σωματεία των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων, των γυναικών, τους κατοίκους της περιοχής να στηρίξουν το μπλόκο, να μεγαλώσουν την αλληλεγγύη τους με την παρουσία τους, με έμπρακτη βοήθεια, με αποφάσεις φορέων! Η πάλη μας είναι δίκαια γιατί αφορά στην επιβίωσή μας! Ζητάμε να έχουμε τη δυνατότητα να καλλιεργούμε τη γη μας με εισόδημα αξιοπρεπές για εμάς και τις οικογένειές μας. Απαιτούμε τα προϊόντα μας να φτάνουν στο τραπέζι της λαϊκής οικογένειας φθηνά, κόντρα στην κερδοφορία εμποροβιομηχάνων και μεσαζόντων, κόντρα στην πολιτική των κυβερνήσεων και την ΚΑΠ της Ε.Ε., που θέλουν να μας βγάλουν από τη μέση για να συγκεντρωθεί η γη και η παραγωγή μας στα χέρια λίγων μεγαλοεπιχειρηματιών αγροτών!
Ό,τι κατακτήθηκε ήταν μέσα από αγώνες, όπως το αφορολόγητο, το ακατάσχετο, έστω και κάτω από τα αιτήματά μας», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

 

Τα αιτήματα - Τι ζητούν οι αγρότες


* Κατώτερες εγγυημένες τιμές για τα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν εισόδημα για επιβίωση και συνέχιση της αγροτικής δραστηριότητας. Άμεση πληρωμή των αγροτικών προϊόντων κατά την παράδοσή τους, να σταματήσει το αίσχος των “ανοιχτών τιμών”. Φτηνά προϊόντα για τις λαϊκές ανάγκες.
* Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος λόγω των πολύ χαμηλών τιμών παραγωγού των προϊόντων και των ζημιών στην παραγωγή, για τις οποίες δε φέρουν ευθύνη οι παραγωγοί.
* Μείωση του κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο, μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 50%, κατάργηση του ΦΠΑ σε αγροτικά μέσα και εφόδια, ζωοτροφές, τρόφιμα, είδη λαϊκής κατανάλωσης και υπηρεσίες, κατάργηση των χαρατσιών.
* Κατάργηση του αντιασφαλιστικού νόμου, συντάξεις αξιοπρέπειας στα 60 χρόνια για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες, αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία-Πρόνοια.
* ΕΛΓΑ, κρατικός φορέας που θα καλύπτει και θα αποζημιώνει στο 100% τις ζημιές απ' όλες τις αιτίες καταστροφής σε φυτική, ζωική παραγωγή και πάγιο κεφάλαιο, χωρίς καθυστερήσεις.
* Να μην ισχύσουν οι περικοπές στις επιδοτήσεις-ενισχύσεις, κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής που επιβάλλει η νέα ΚΑΠ της Ε.Ε., και σύνδεση των ενισχύσεων με την παραγωγή και το ζωικό κεφάλαιο.
* Να αυξηθεί στα 12.000 ευρώ, συν 3.000 ευρώ για κάθε παιδί, το ετήσιο ακατάσχετο χρηματικό όριο στα βιβλιάρια των μικρομεσαίων αγροτών.
* Καμιά κατάσχεση και πλειστηριασμός πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή χωραφιού, από δάνεια που βρίσκονται στο “κόκκινο”, συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ.
* Να μη μειωθεί το αφορολόγητο όριο που κατέκτησαν οι αγρότες στα μπλόκα. Αφορολόγητο ατομικό εισόδημα 12.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί, φορολογία σε κάθε πραγματικό εισόδημα και κατάργηση των τεκμηρίων.
* Να σταματήσουν τα “αγροτοδικεία” και η ποινικοποίηση των αγώνων, που αποσκοπούν στην τρομοκράτηση των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων, ώστε να πάψουν ν' αγωνίζονται για τα δίκαια και ζωτικά αιτήματά τους, ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και της Ε.Ε.», καταλήγει η ανακοίνωση.

Σχόλια