Για τα θύματα της ασφάλτου που χτυπήθηκαν και εγκαταλείφθηκαν

Κρήτη
Για τα θύματα της ασφάλτου που χτυπήθηκαν και εγκαταλείφθηκαν

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εγκατάλειψη STOP-Συγκέντρωση Διαμαρτυρίας το Σάββατο 9 Φεβρουαρίου

Για τον πατέρα. τον ρακοσυλλέκτη, τον ντελιβερά, τον λαχειοπώλη, τον ποδηλάτη και τα υπόλοιπα θύματα της ασφάλτου που εγκαταλείφθηκαν στην άσφαλτο έπειτα από τροχαίο από ασυνείδητο οδηγό, προχωρούν σε διαμαρτυρία τα μέλη  του Συλλόγου «SOS Τροχαια εγκλήματα».

Η κινητοποίηση θα γίνει το  Σάββατο 9 Φεβρουαρίου στις 12 το μεσημέρι στην Αμμουδάρα, στη Λεωφόρο Ανδρέα Παπανδρέου  - στο ύψος του Creta Beach,  εκεί που μια βδομάδα πριν, τη νύχτα,  Παρασκευής προς Σαββάτο τραυματίστηκε βαριά και εγκαταλείφθηκε από οδηγό ΙΧ ένας 43χρονος, πεζός συνάνθρωπος μας που νοσηλεύεται σε βαριά κατάσταση στο ΠΑΓΝΗ.

Με ανακοίνωση του ο Σύλλογος  καλεί τις κοινωνικές οργανώσεις και συλλογικότητες, κάθε ενεργό πολίτη να δραστηριοποιηθεί και να συμμετάσχει σ αυτή την κινητοποίηση ενώ αναφέρεται αναλυτικά και στους ανθρώπους που τους τελευταίους μήνες παρασύρθηκαν και εγκαταλείφθηκαν σε διάφορα μέρη της Κρήτης με συνέπειες μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις να τραυματιστούν αρκέτα σοβαρά ή ακόμη και να χάσουν την ίδια τους την ζωή.

Ακολουθούν τα στοιχεία από τροχαία ατυχήματα αλλά και η ανακοίνωση του Συλλόγου:

"Πως φτάσαμε μέχρι εδώ, μερικά περιστατικά που προηγήθηκαν στη Κρήτη:

Το τελευταίο περιστατικό στην Αμμουδάρα με θύμα τον 43χρονο πεζό κωφάλαλο μικροπωλητή αποτελεί ένα ακόμα κρίκο στην τεράστια αλυσίδα τροχαίων με εγκατάλειψη που αυξάνονται διαρκώς τα τελευταία χρόνια πανελλαδικά. Σε μια χώρα που πολλοί άνθρωποι επέζησαν χάρη στην Αλληλεγγύη, αρκετοί άνθρωποι έχασαν την ζωή τους τραυματισμένοι και εγκαταλειμμένοι  στην άσφαλτο. Γιατί εκτός από την Αλληλεγγύη και η ιδιοτέλεια και ο φιλοτομαρισμός αποτελούν αξίες και μάλιστα προστατευόμενες σ αυτή τη χώρα.

Ας θυμηθούμε μόνο λίγες πρόσφατες περιπτώσεις στην Κρήτη.

 27 Δεκεμβρίου 2018:  Στο Ηράκλειο  στην λεωφόρο Κνωσού,μετά από σύγκρουση IX με μοτοσικλέτα, ο οδηγός του ΙΧ  εγκατέλειψε το σημείο αφήνοντας αβοήθητο τον βαριά τραυματισμένο 54χρονο οδηγό της μηχανής. Οι γιατροί αναγκάστηκαν να του ακρωτηριάσουν το ένα πόδι.

Μετά από συστηματική έρευνα η Τροχαία Ηρακλείου  εντόπισε το αυτοκίνητο και τον οδηγό του στις 4 Ιανουαρίου στο Βενεράτο, λίγα χιλιόμετρα έξω από το Ηράκλειο. Ήδη είχε παρέλθει το αυτόφωρο… Ο 39χρονος δράστης, καταδικασμένος για άλλη ποινική υπόθεση σε ποινή με αναστολή, μετά την σύλληψη του προσήχθη στον εισαγγελέα και αφέθηκε ελεύθερος και με την άδεια οδήγησης του. Του απαγγέλθηκαν κατηγορίες σε βαθμό πλημμελήματος ενώ προφανώς δεν συνέτρεχαν λόγοι για να του αφαιρεθεί (ως περιοριστικό μέτρο) ότι πολυτιμότερο έχει, η άδεια οδήγησης.

3 Ιανουαρίου 2019: Στα Χανιά  στη Λεωφόρο Σούδας οδηγός ΙΧ παρέσυρε 93χρονο πεζό. Σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα, ο οδηγός μετά το χτύπημα σταμάτησε ελάχιστα μέτρα πιο κάτω, κοίταξε τον καθρέφτη, ανέπτυξε ταχύτητα και εγκατέλειψε αιμόφυρτο τον ηλικιωμένο.  Στις 5 Ιανουαρίου μετά από συστηματική έρευνα της Τροχαίας Χανίων εντοπίστηκε το αυτοκίνητο και ο  76χρονος οδηγός του  ο οποίος και συνελήφθη στο σπίτι του στη Γεωργιούπολη Χανίων.

Προσήχθη στον εισαγγελέα και αφέθηκε ελεύθερος και με την άδεια οδήγησης του. Του απαγγέλθηκαν κατηγορίες σε βαθμό πλημμελήματος ενώ και σ αυτόν προφανώς δεν συνέτρεχαν λόγοι για να του αφαιρεθεί (ως περιοριστικό μέτρο) ότι πολυτιμότερο έχει, η άδεια οδήγησης.

 Θα οριστεί τακτική δικάσιμος. (Που θα ολοκληρωθεί εντός οκταετίας).

14 Δεκεμβρίου 2018: στη Λεωφόρο Σούδας στα Χανιά,  αυτοκίνητο παρέσυρε μηχανή, με αποτέλεσμα των τραυματισμό των δύο αναβατών. Ο οδηγός του ΙΧ δεν σταμάτησε και εξαφανίστηκε, με την αστυνομία να τον συλλαμβάνει λίγες ώρες αργότερα. Ο οδηγός της μηχανής νοσηλεύεται σοβαρότερα τραυματισμένος. Ο οδηγός της μηχανής, στην προσπάθειά του να αποφύγει το ΙΧ το οποίο φαίνεται να του έκοψε τον δρόμο, ξέφυγε από την πορεία της και συγκρούστηκε σε ένα φανάρι.  Στο σημείο έσπευσε άμεσα ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ το οποίο παρέλαβε τον τραυματία, χωρίς τις αισθήσεις του και τον μετέφερε στο Νοσοκομείο Χανίων. Ο οδηγός του ΙΧ αυτοκινήτου, ο οποίος μετά τη σύγκρουση εξαφανίστηκε, συνελήφθη λίγες ώρες αργότερα και στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος με την άδεια οδήγησης του.

10 Σεπτεμβρίου 2018: στο Ηράκλειο: στην εθνική οδό στο ύψος του Γιόφυρου βρέθηκε αιμόφυρτος στο οδόστρωμα ο 75χρονος ρα¬κοσυλλέκτης Ευάγγελος Κοτσαμπασάκης που χτυπήθηκε και εγκαταλείφθηκε από δι¬ερχόμενο οδηγό αυτοκινήτου.

23 Μαΐου 2018: στα Χανιά, γυναίκα οδη¬γός ΙΧ τραυμάτισε θανάσιμα και εγκατέλειψε τον 57χρονο ποδηλάτη Κώστα Τζωρτζάκη, πατέρα πέντε παιδιών. Η δράστις αναχώρησε για «προγραμματισμένο ταξίδι στο εξωτερικό» και μετά την επιστροφή της αφού αρνήθηκε κάθε εμπλοκή στη συνέχεια «ομολόγησε ότι ήταν εκείνη που παρέσυρε τον 57χρονο ποδη¬λάτη». «Αν αποδειχθεί ότι τον σκότωσα ζητάω συγνώμη»… δήλωσε. Αφέθηκε ελεύθερη με την άδεια οδήγησης της και της ασκήθηκε δί¬ωξη για δύο πλημμελήματα: ανθρωποκτονία από αμέλεια και εγκατάλειψη του θύματος.

31 Δεκεμβρίου 2017:  στα Χανιά λίγα λεπτά πριν την αλλαγή του χρόνου, ο 66χρονος πεζός λαχειοπώλης Μαρίνος Χρηστίδης σκοτώθηκε και εγκαταλείφθηκε από οδηγό αγροτικού ΙΧ που έτρεχε με υπερβολική ταχύτητα. Ο δράστης παρουσιάστηκε μετά την παρέλευση του αυτοφώρου και αφέθηκε αμέσως ελεύθερος και με την άδεια οδήγησης του αφού του ασκήθηκε δίωξη για δύο πλημμελήματα: ανθρωποκτονία από αμέλεια και εγκατάλειψη θύματος.

27 Δεκεμβρίου 2016: στο Ηράκλειο: περίπου στις 6:45 πρωί στην εθνική οδό Ηρακλείου - Μοιρών μετά διασταύρωση των Δαφνών περα¬στικοί εντόπισαν το πτώμα άγνωστου άνδρα στο δρόμο, σχεδόν πολτοποιημένο και ειδο¬ποίησαν άμεσα το ΕΚΑΒ και την αστυνομία. Ο γιατρός του ΕΚΑΒ διαπίστωσε ότι ο άνδρας ήταν νεκρός με το κεφάλι του πολτοποιημένο.

Ο άνδρας που επέβαινε σε μηχανάκι, έπεσε θύμα παράσυρσης και εγκαταλείφθηκε, ενώ στη συνέχεια κι άλλοι οδηγοί με τα αυτοκίνητά τους, πέρασαν από πάνω του.

26 Δεκεμβρίου 2016:  το βράδυ στο Τυ¬μπάκι  ο 47χρονος πεζός Στέλιος Σταυρουλάκης, πατέρας τεσσάρων ανηλίκων παιδιών που τα μεγάλωνε μόνος του, αφού είχε χάσει πριν λίγο καιρό τη γυναίκα του, χτυπήθηκε και εγκαταλείφθηκε από οδηγό ΙΧ τύπου Smart που σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ έπινε προηγούμενα σε εορτα¬στικές εκδηλώσεις. Ο δράστης παραδόθηκε αφού είχε ταυτοποιηθεί αργά την ίδια ημέρα και δήλωσε «Δεν κατάλαβα τίποτα»… Σύμφω¬να με την ιατροδικαστική έκθεση ο θάνατος του θύματος δεν ήταν ακαριαίος. Πέθανε αργότερα, εγκαταλειμμένος στην άκρη στου δρόμου. Ο εισαγγελέας άσκησε δίωξη στο δρά¬στη σε βαθμό πλημμελήματος και τον άφησε ελεύθερο και με την άδεια οδήγησης του.

Που θα γίνει η διαμαρτυρία

Το Σάββατο 9 Φεβρουαρίου στις 12 το μεσημέρι θα μαζευτούμε στην Αμμουδάρα, στη Λεωφόρο Ανδρέα Παπανδρέου  - στο ύψος του CRETA BEACH εκεί που μια βδομάδα πριν, τη νύχτα,  Παρασκευής προς Σαββάτο τραυματίστηκε βαριά και εγκαταλείφθηκε από οδηγό ΙΧ ένας 43χρονος, πεζός συνάνθρωπος μας που νοσηλεύεται σε βαριά κατάσταση στο ΠΑΓΝΗ. 

-Για να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας στα θύματα των τροχαίων εγκλημάτων.

-Για να στιγματίσουμε την ιδιοτέλεια και το φιλοτομαρισμό που γιγαντώνονται στο οδικό δίκτυο με καθημερινά περιστατικά τραυματισμών και εγκατάλειψης

-Για να απαιτήσουμε να σταματήσει ΤΩΡΑ η αμνηστία που παρέχει στους δράστες το άρθρο 43 του ΚΟΚ που χαρακτηρίζει αυτή την απόλυτα ανήθικη, δολοφονική πρακτική ως " πλημμέλημα ".

Ας αποτελέσουμε την φωνή του!

Ας αποτελέσουμε την φωνή όλων αυτών που χάθηκαν στους δρόμους!

Σαν πολίτες που ζουν σ αυτό τον τόπο όπου καθημερνά ανθρώπινες ζωές χάνονται στο δρόμο, όπου πολιτεία και κοινωνία θεωρούν την γενοκτονία στο οδικό δίκτυο φυσικό φαινόμενο, να φωνάξουμε:

- Κανένας θάνατος στο δρόμο δεν είναι αποδεκτός!

- Τα τροχαία εγκλήματα δεν είναι πλημμελήματα!

- Να καταργηθεί το άρθρο 43 του ΚΟΚ!

- Όχι προστασία στους τραμπούκους του οδικού δικτύου!

Ο SOS  Τροχαία Εγκλήματα καλεί τις κοινωνικές οργανώσεις και συλλογικότητες, κάθε ενεργό πολίτη να δραστηριοποιηθεί και να συμμετάσχει σ αυτή την κινητοποίηση.

Το κακό δεν πρόκειται να σταματήσει με ευχές και με συλλυπητήρια."

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News