Γάλλοι, Βέλγοι και Ισπανο-σκοτσέζοι για το καλώδιο της Κρήτης

Κρήτη
Γάλλοι, Βέλγοι και Ισπανο-σκοτσέζοι για το καλώδιο της Κρήτης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επαφές του ΑΔΜΗΕ με Ευρωπαίους επενδυτές  

Επενδυτικό “παιχνίδι” με μεγάλα ονόματα στον χώρο του ευρωπαϊκού ενεργειακού χάρτη επιχειρεί να κάνει τώρα ο ΑΔΜΗΕ, που έχει ανοίξει ήδη τον κύκλο των σχετικών συζητήσεων, αναζητώντας ισχυρούς “συμπαίκτες” για το πρότζεκτ της μεγάλης ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής...

Ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, μέσω της θυγατρικής του εταιρείας ειδικού σκοπού “Αριάδνη Interconnection”, έχει προχωρήσει σε αρκετά ικανοποιητικό βαθμό τις προπαρασκευαστικές διαδικασίες για τη δρομολόγηση του έργου της μεγάλης ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης. Στόχος, άλλωστε, είναι η μεγάλη διασύνδεση, που με βάση την τρέχουσα εικόνα θα προχωρήσει ως εθνικό έργο και όχι ως κοινοτικό, να ηλεκτριστεί το 2022, καλύπτοντας τις ανάγκες επάρκειας ηλεκτρισμού του νησιού.

Πατώντας αναγκαστικά λοιπόν το πόδι στο... “γκάζι”, ο ΑΔΜΗΕ έχει ήδη καταθέσει για έγκριση τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, ενώ είναι έτοιμες οι τεχνικές προδιαγραφές του έργου και οι προμελέτες. Σε τελικό στάδιο βρίσκεται και η μελέτη κόστους-οφέλους, καθώς και το σχέδιο λειτουργίας του ηλεκτρικού συστήματος της Κρήτης μετά την ολοκλήρωση των δύο διασυνδέσεων, μέσω Πελοποννήσου και Αττικής.

Αυτή τη στιγμή, και με το δεδομένο ότι δεν έχει μπει επενδυτικά στην “Αριάδνη Interconnection” η κοινοπραξία του EuroAsia Interconnector, η οποία από την πλευρά της προωθεί και αυτή τις διαδικασίες δρομολόγησης του μεγάλου καλωδίου, ο ΑΔΜΗΕ βρίσκεται σε αναζήτηση άλλων ενδιαφερόμενων επενδυτών.

Επενδυτών που θα συμμετάσχουν στην ανάπτυξη, την κατασκευή και την εκμετάλλευση του έργου της διασύνδεσης της Κρήτης με την Αττική, εξαγοράζοντας μέχρι το 49% της “Αριάδνη Interconnection”, καθώς ο ΑΔΜΗΕ έχει ξεκαθαρίσει ότι θέλει να κρατήσει πλειοψηφικό ποσοστό 51% της θυγατρικής που έχει συστήσει για να υλοποιήσει το μεγάλο καλώδιο της Κρήτης.

Ο “συμπαίκτης” ή οι “συμπαίκτες” επενδυτές θα προκύψουν μέσω πρόσκλησης ενδιαφέροντος η οποία είναι προ των πυλών. Σύμφωνα με τα όσα γνωστοποίησε επισήμως τις προάλλες ο διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Μανούσος Μανουσάκης, σύντομα, μέχρι δηλαδή τα τέλη Φεβρουαρίου, θα εκδοθεί η πρόσκληση ενδιαφέροντος, με στόχο οι νέοι στρατηγικοί επενδυτές στην “Αριάδνη Interconnection” να έχουν επιλεγεί μέσα στο επόμενο τρίμηνο.

Με την πρόσκληση ενδιαφέροντος να βρίσκεται προ των πυλών, λοιπόν, έχουν πάρει “φωτιά” ήδη οι διεργασίες, ζυμώσεις και συζητήσεις μεταξύ του ΑΔΜΗΕ και ενδιαφερόμενων επενδυτών.

Οι τρεις εταιρείες

Συζητήσεις και διαπραγματεύσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress.gr, ο ΑΔΜΗΕ απευθύνθηκε ήδη σε τρεις συγκεκριμένες ευρωπαϊκές εταιρείες, διαχειριστές δικτύων της Βόρειας και Κεντρικής Ευρώπης. Οι εταιρείες αυτές είναι η γαλλική RTE, η βελγική Elia και η ισπανικών συμφερόντων Scottish Power.

Οι πιο προχωρημένες συζητήσεις αφορούν στον Γάλλο διαχειριστή, ο οποίος μάλιστα είχε συμμετάσχει στον διαγωνισμό για την πώληση του 24% του ΑΔΜΗΕ, χωρίς ωστόσο να καταθέσει προσφορά λόγω θεμάτων που σχετίζονται με τον ιδιοκτησιακό διαχωρισμό και την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Πλέον το ενδιαφέρον των Γάλλων έχει μεταφερθεί στο ενδεχόμενο συνεργασίας με τον Έλληνα Διαχειριστή για το καλώδιο της Κρήτης.

Συζητήσεις είχε κάνει με τον ΑΔΜΗΕ και η βελγική Elia, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων ΑΔΜΗΕ-EuroAsia, που όμως δεν τελεσφόρησαν. Υπό το φως των τελευταίων εξελίξεων σε σχέση με το οριστικό “ναυάγιο” των διαπραγματεύσεων, ενδέχεται να βρεθεί έδαφος για απευθείας συνεργασία του Elia με τον ΑΔΜΗΕ μέσω της εισόδου της βελγικής εταιρείας στην “Αριάδνη”.

Η τρίτη εταιρεία, το όνομα της οποίας ακούγεται για πρώτη φορά, είναι η Scottish Power, θυγατρική διαχείρισης δικτύων της ισπανικής Iberdrola, η οποία έχει ενεργή παρουσία στην Ελλάδα στον τομέα των ΑΠΕ και είχε πρωτοστατήσει σε πρότζεκτ διασύνδεσης νησιών του Βόρειου Αιγαίου, το οποίο ωστόσο “πάγωσε”. Οι Ισπανοί, τουλάχιστον στον τομέα των ΑΠΕ, έχουν επανεμφανιστεί με νέα έργα στην ελληνική αγορά.

Με βάση τα όσα έχουν γίνει γνωστά από τη διοίκηση του ΑΔΜΗΕ, ως κάτοχος του 100% των μετοχών της “Αριάδνης”, του SPV που θα κατασκευάσει την υποβρύχια διασύνδεση Κρήτης-Αττικής, προϋπολογιζόμενης αξίας 1 δισ. ευρώ, προτίθεται να διαθέσει ποσοστό έως 49% της θυγατρικής του μέσω πρόσκλησης ενδιαφέροντος. Το πιθανότερο σενάριο είναι τυχόν νέοι μέτοχοι να εισέλθουν στο μετοχικό κεφάλαιο της “Αριάδνης”, που σήμερα είναι 200 εκατομμύρια ευρώ, μέσω αύξησης κεφαλαίου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News