Τιμούν στην Κρήτη την αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου

Κρήτη
Τιμούν στην Κρήτη την αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Ειρήνη Κιουρκτσόγλου-Πετρουλάκη χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης στους δικαστικούς και τους δικηγορικούς κύκλους της Κρήτης και της Αττικής, και όχι μόνο

Την Κρητικιά αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου, Ειρήνη Κιουρκτσόγλου-Πετρουλάκη, τιμούν οι δικηγόροι του Ηρακλείου.

Στο πλαίσιο της σημαντικής εσπερίδας που διοργανώνεται την ερχόμενη Παρασκευή στο Ηράκλειο, αναφορικά με το φορολογικό ποινικό δίκαιο, ο ΔΣΗ θα τιμήσει μια από τις κορυφαίες δικαστικούς λειτουργούς που έχουν περάσει - και - από την Κρήτη τις τελευταίες δεκαετίες, ενόψει της επερχόμενης συνταξιοδότησής της, τον Ιούνιο.

Η εν λόγω εσπερίδα διοργανώνεται από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Ηρακλείου και τον Δικηγορικό Σύλλογο Ηρακλείου, στις 5 το απόγευμα της Παρασκευής, στο Επιμελητήριο Ηρακλείου (αίθουσα “Καστελλάκη”).

Η εκδήλωση έχει θέμα “Φορολογικό Ποινικό Δίκαιο: Επίκαιρα ζητήματα και προβληματισμοί”. Στο βήμα της αίθουσας “Καστελλάκη” θα ανέβουν κορυφαίοι δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί, ακαδημαϊκοί και δικηγόροι. Σημειώνεται ότι στο προεδρείο της εκδήλωσης, η οποία θα ξεκινήσει στις 5 το απόγευμα, θα βρίσκεται η ίδια η Ρεθυμνιώτισσα αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου.

Η Ειρήνη Κιουρκτσόγλου-Πετρουλάκη γεννήθηκε στο Ρέθυμνο το 1952. Έλκει την καταγωγή της από τον Κισσό του δήμου Αγίου Βασιλείου. Στον Κισσό έζησε, εξάλλου, τα παιδικά της χρόνια μαζί με τους γονείς της και την αδερφή της Ελένη. Σημειώνεται ότι και η τελευταία σπούδασε - όπως και η αδερφή της - νομικά και ασκεί το λειτούργημα του δικηγόρου.

Η κ. Κιουρκτσόγλου-Πετρουλάκη σπούδασε στη Νομική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και υπηρετεί το δικαστικό σώμα από το 1978! Υπηρέτησε στο Ηράκλειο επί σειρά ετών τόσο ως πρωτοδίκης, όσο και ως πρόεδρος Πρωτοδικών. Ως εφέτης η κ. Κιουρκτσόγλου-Πετρουλάκη υπηρέτησε στα Χανιά και τον Πειραιά, ενώ ως πρόεδρος Εφετών στην Αθήνα.

Το 2011 έγινε μία εκ των 60 αρεοπαγιτών. Η Ειρήνη Κιουρκτσόγλου-Πετρουλάκη χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης στους δικαστικούς και τους δικηγορικούς κύκλους της Κρήτης και της Αττικής, και όχι μόνο. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι η Ρεθυμνιώτισσα αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου είχε ξεχωρίσει για το ήθος και την ακεραιότητά της, αλλά και για τη νομική της κατάρτιση απ’ όταν ήταν ακόμη νεαρή πρωτοδίκης.

Η κ. Κιουρκτσόγλου-Πετρουλάκη προήχθη στη θέση της αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, τον Οκτώβριο του 2015. Πριν λίγα χρόνια, μετά την αποχώρηση της κ. Ευτέρπης Γκουτζαμάνη, η κ. Κιουρκτσόγλου-Πετρουλάκη είχε προταθεί για εισαγγελέας Αρείου Πάγου, ωστόσο είχε επιλεγεί τελικά η κ. Ξένη Δημητρίου, καθώς προτιμήθηκε λειτουργός από τον εισαγγελικό κλάδο και όχι τον δικαστικό.

Το 2017, μετά τη συνταξιοδότηση της τότε προέδρου του Αρείου Πάγου (και πρώην πρωθυπουργού) κ. Βασιλικής Θάνου, η κ. Κιουρκτσόγλου-Πετρουλάκη θεωρήθηκε από πολλούς ως η επικρατέστερη για να τη διαδεχθεί. Εντούτοις, τελικά επιλέχθηκε ο τότε Αρεοπαγίτης και νυν πρόεδρος του Α.Π. κ. Βασίλειος Πέππας.

Υπενθυμίζεται ότι η κ. Κιουρκτσόγλου-Πετρουλάκη ήταν η εισηγήτρια στην ολομέλεια του Α.Π. με θέμα τη συνταγματικότητα ή μη της αύξησης του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης των δικαστών. Εξάλλου, η θέση της, ότι η αύξηση του ορίου ηλικίας από τα 67 στα 70 έτη είναι αντισυνταγματική, εκτιμάται από πολλούς ότι έπαιξε σημαντικό ρόλο ώστε το Υπουργικό Συμβούλιο να μην την επιλέξει για τη θέση του προέδρου του Αρείου Πάγου. Σημειώνεται ότι η θέση της κ. Κιουρκτσόγλου-Πετρουλάκη έγινε δεκτή τότε από την ολομέλεια με μεγάλη πλειοψηφία, με το όριο συνταξιοδότησης να παραμένει στα 67 έτη.

Η Ειρήνη Κιουρκτσόγλου-Πετρουλάκη ζει μόνιμα στο Ηράκλειο εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Στο Ηράκλειο έφτιαξε την οικογένειά της με τον άνδρα της ζωής της, Γιώργο, ενώ στο Ηράκλειο γεννήθηκαν και μεγάλωσαν οι αγαπημένες της κόρες, Αγγελική και Μαρία, καθώς και τα πέντε της εγγονάκια.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News