Η… κληρονομιά του Κώστα Κληρονόμου: Σπάνια συνέντευξη στην ΚΡΗΤΗ TV

Κρήτη
Η… κληρονομιά του Κώστα Κληρονόμου: Σπάνια συνέντευξη στην ΚΡΗΤΗ TV

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο πρώην δήμαρχος Ηρακλείου και ευρωβουλευτής φώτισε άγνωστες πτυχές 30 χρόνια μετά

Σε μια σπάνια τηλεοπτική εμφάνιση, ο πρώην δήμαρχος Ηρακλείου και ευρωβουλευτής Κώστας Κληρονόμος, με αφορμή τη συμπλήρωση 30 χρόνων από τότε που ανέλαβε πρώτη φορά δήμαρχος και 20 χρόνων από τη στιγμή που αποσύρθηκε από την ενεργό πολιτική, μίλησε στην εκπομπή “Ελεύθερο Σημείο” με τον Λευτέρη Συμβουλάκη που μεταδίδεται από την “ΚΡΗΤΗ TV” κάθε Πέμπτη στις 22:15.

Αναφέρθηκε στα χρόνια των “Μινωικών Γραμμών”, τη θητεία του ως δήμαρχος Ηρακλείου από το 1990 ως το 1994, τα χρόνια της Ευρωβουλής ως το 1999 και την απόφασή του να μην ασχοληθεί με τα πολιτικά έκτοτε, αν και είχε προτάσεις για υποψήφιος βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Κληρονόμος αναγνώρισε ότι οφείλει την πορεία του στο ΠΑΣΟΚ και έκανε ειδικές αναφορές στη σχέση εμπιστοσύνης με την οικογένεια Ανδρέα Παπανδρέου, αλλά και την εξ αγχιστείας συγγένεια που υπάρχει πλέον σήμερα από τον γάμο του Νίκου Παπανδρέου με την πρώτη ανιψιά του, Αλεξία Κληρονόμου.

Ο κ. Κληρονόμος αποκάλυψε άγνωστες λεπτομέρειες από τη ζωή του και δε δίστασε να βαθμολογήσει τους δημάρχους που πέρασαν από το Ηράκλειο στα χρόνια μετά τη μεταπολίτευση. Από τα χρόνια του Μανόλη Καρέλλη ως τα σημερινά, ο κ. Κληρονόμος ανέφερε ότι η δημαρχιακή θητεία Κουράκη τον άφησε απολύτως ικανοποιημένο ως Ηρακλειώτη, ενώ συνέστησε συναινετικότητα στους δημάρχους για χάρη των τοπικών κοινωνιών. Ο κ. Κληρονόμος αναφέρθηκε με θέρμη στα στελέχη που αναδείχτηκαν από το δικό του ψηφοδέλτιο το 1990, και οι οποίοι είναι οι κύριοι Γιάννης Κουράκης, Ηλίας Λυγερός και Σπύρος Δανέλλης.

Ο κ. Κληρονόμος, ο επί 30 χρόνια πρόεδρος των “Μινωικών Γραμμών”, σε μια κατάθεση ψυχής αναφέρθηκε στα χρόνια της ίδρυσης της εταιρείας, στη δημαρχιακή του θητεία και την επιλογή του από το ΠΑΣΟΚ να τοποθετηθεί σε εκλόγιμη θέση του ευρωψηφοδελτίου το 1994, αλλά και στην κόντρα που είχε ξεσπάσει εξαιτίας αυτού με τον Μ. Καρέλλη, ο οποίος είχε “κοπεί”.

Γεννημένος το 1940 στο Ηράκλειο, με καταγωγή από την Αχλάδα, ζει σήμερα, όπως ο ίδιος είπε, τη ζωή ενός συνταξιούχου, καθώς από τον Μάιο του 2018 έπαψε να είναι πρόεδρος της ακτοπλοϊκής εταιρείας Hellenic Seaways.

Το ευρωψηφοδέλτιο του 1994

Ο κ. Κληρονόμος αναφέρθηκε στον συνδικαλισμό των φοιτητικών του χρόνων και πως οφείλει την πορεία του στο ΠΑΣΟΚ, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ήμουν υποψήφιος στις πρώτες ελεύθερες εκλογές μετά τη Χούντα με τον Μ. Καρέλλη. Πρώτη φορά εξελέγην το 1981 και αμέσως εξελέγην και πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου ως τον Μάιο του 1989, όταν ο Μ. Καρέλλης κλήθηκε στο Ευρωκοινοβούλιο να καλύψει τη θητεία του Γιώργου Ρωμαίου. Τότε με εξέλεξε η δημοτική ομάδα ως αντικαταστάτη του. Ολοκλήρωσα το υπόλοιπο της θητείας και στις εκλογές του 1990 κατέβηκα υποψήφιος και εξελέγην.

Τον Μάιο του 1994 ενημερώθηκα από το γραφείο τού τότε πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου ότι θα μπω στο ευρωψηφοδέλτιο. Δεν είχε περάσει ποτέ από το μυαλό μου ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Αιφνιδιάστηκα. Δεδομένου ότι διεκδικούσε ο Καρέλλης την ένταξή του στο ευρωψηφοδέλτιο. Προφανώς δεν ήταν επιθυμητή η υποψηφιότητα τού Μ. Καρέλλη. Πιθανότατα τα δείγματα που έδωσε με την παρουσία του στις Βρυξέλλες δεν ικανοποίησαν την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Δεν είχα την παραμικρή ανάμειξη σε όλο αυτό το παρασκήνιο. Σκεφτόμουν μόνο πώς θα τελειώσει η θητεία να προετοιμαστώ ξανά για τις δημοτικές εκλογές... Εγώ του είπα “Αντώνη, θέλω να είμαι υποψήφιος δήμαρχος στο Ηράκλειο τον Οκτώβρη, για να μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε κάποια πράγματα που ξεκινήσαμε τώρα που είστε κυβέρνηση”. Μου είπε “όχι. Θα είσαι και θα είσαι σε εκλόγιμη θέση”. Με επιστράτευσαν κατά κάποιο τρόπο για να ανακοπεί η υποψηφιότητα Καρέλλη. Το εξήγησα στον Καρέλλη μετά ότι είπα στον Λιβάνη ότι υπάρχει ο Καρέλλης, και εκείνος είπε “δεν υπάρχει Μανόλης Καρέλλης”».

Ο κ. Κληρονόμος αναφέρθηκε και στα χρόνια της Ευρωβουλής, λέγοντας ότι ήταν μια μοναδική εμπειρία, γιατί γνώρισε προσωπικότητες όπως τον Δ. Τσάτσο και τον Γ. Κρανιδιώτη, για τον οποίο χαρακτηριστικά ανέφερε: «Τον θεωρούσαμε βέβαιο πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, γιατί εκείνος μαζί με τον Πάγκαλο χάραξαν την πολιτική για ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε.».

Μετά την Ευρωβουλή, ο κ. Κληρονόμος αποσύρθηκε από την ενεργό πολιτική δράση, αν και αποκάλυψε ο ίδιος ότι είχε προτάσεις για να είναι υποψήφιος βουλευτής, όμως δεν θέλησε να το κάνει.

Η ίδρυση των “Μινωικών”

Ο κ. Κώστας Κληρονόμος φώτισε την ιστορία της ίδρυσης των “Μινωικών Γραμμών” αναφέροντας χαρακτηριστικά: « Ένα βράδυ του 1970-1971, δύο φίλοι - τους έχω χαρακτηρίσει κουζουλούς - μου χτύπησαν την πόρτα γιατί είχαν χάσει ένα δρομολόγιο της Ολυμπιακής Αεροπορίας. Ο ένας είναι ο Γ. Βαρδιάμπασης και ο άλλος ήταν ο Γ. Κεγιαδάκης. Ήμουν νεαρός δικηγόρος. Μου χτύπησαν την πόρτα και μου είπαν να φτιάξουμε μια ναυτιλιακή εταιρεία, όπως οι Χανιώτες. Έτσι ξεκινήσαμε. Τα κεφάλαια συγκεντρώθηκαν με εξορμήσεις. Πρώτο κεφάλαιο 5 εκατ. δραχμές. Το καταστατικό είχε επεξεργαστεί ο δικηγόρος Καψετάκης και υπέγραψα και το καταστατικό.

Η συμμετοχή ορισμένων προσώπων δεν άρεσε στη Χούντα. Εγώ και κάποιοι άλλοι παραιτηθήκαμε και φτάσαμε στο 1975, που είχε αγοράσει ήδη το παλιό “Μίνως” και ανιχνεύαμε να βρούμε δεύτερο σκάφος. Τότε εξελέγην μέλος του Δ.Σ. και μετά πρόεδρος και παρέμεινα για 30 χρόνια. Οι “Μινωικές” έγιναν κολοσσός και υπόδειγμα εταιρείας. Ο κόσμος έδωσε αρκετές φορές χρήματα. Αν εξαιρέσουμε το ναυάγιο του “Σαμίνα”, που όμως κόστισε στις “Μινωικές”».

Ο κ. Κληρονόμος μίλησε και για τη συνεργασία με το ΙΤΕ για τη δημιουργία της Forthnet, καθώς και για τον “γάμο” των “Μινωικών” με την αεροπορική εταιρεία Αir Greece, και στη συνέχεια ανταλλάχθηκαν οι μετοχές με την Aegean που είχε αγοράσει από τη Flying Dolphins.

Ο Κ. Κληρονόμος βαθμολογεί τους δημάρχους του Ηρακλείου

Ο κ. Κώστας Κληρονόμος, βαθμολογώντας τους δημάρχους του Ηρακλείου και αναφερόμενος πρώτα στα δικά του χρόνια, είπε ότι ήταν και είναι συναινετικός, πως δρομολογήθηκαν επί των ημερών του σημαντικά έργα, όπως ο Βιολογικός, αποχέτευση, οι μελέτες της πλατείας Ελευθερίας και του νέου νεκροταφείου, της μεταφοράς της χωματερής από τον Σκαφιδαρά στους Πέρα Γαλήνους, όμως με κεφάλαια από δάνεια καθώς δεν υπήρχαν λεφτά. Μάλιστα, υπενθύμισε ότι με το δικό του ψηφοδέλτιο, που ήταν συνεργασία ΠΑΣΟΚ και Αριστεράς, είχαν εκλεγεί στο Δημοτικό Συμβούλιο οι Γ. Κουράκης, Ηλίας Λυγερός και Σπύρος Δανέλλης.

Βαθμολογώντας τους υπόλοιπους δημάρχους που πέρασαν από το Ηράκλειο μετά τη μεταπολίτευση, είπε: «Έχω μείνει απόλυτα ικανοποιημένος από τα χρόνια της θητείας του Γιάννη Κουράκη ως δημάρχου. Αυτοί που έχουν ξεχωρίσει από το ψηφοδέλτιο της εποχής ήταν ο Γιάννης Κουράκης και ο Ηλίας Λυγερός, που εξακολουθεί να ασχολείται πολύ ζωντανά με τα θέματα της πόλης. Νομίζω είναι μια καλή συγκυρία και για τους δύο. Γνωρίζουν απόλυτα τα προβλήματα της πόλης από τη θητεία τους, όπως ως δήμαρχος ο Κουράκης. Κρίνω θετικά τον Κουράκη. Το Ηράκλειο έχει αλλάξει ριζικά. Έχει ακόμη πολλά προβλήματα, όπως το κυκλοφοριακό και η καθαριότητα. Είναι μια πολύ μεγάλη πόλη και θα έχει πάντα προβλήματα. Αρκεί να υπάρχει ο κατάλληλος σχεδιασμός και η κατάλληλη αποδοχή κάποιων δημοτών, και να είναι και ανεκτικοί».

Για τη δημοτική Αρχή Λαμπρινού, ο κ. Κληρονόμος ανέφερε: «Η τελευταία θητεία έγινε κάτω από δύσκολες οικονομικά συνθήκες. Εντούτοις, τα τελευταία δύο χρόνια κατάφερε κάπως να φανεί μια δραστηριότητα με τα έργα στο κέντρο της πόλης. Δε γνωρίζω λεπτομέρειες. Θα ήθελα να ακούσω τον απολογισμό του δημάρχου Βασίλη Λαμπρινού, για να μπορώ να κρίνω πιο αντικειμενικά και ουσιαστικά».

Ο «αυτοκαταστροφικός» Καρέλλης

Για τη θητεία Ασλάνη είπε ότι κρίνεται θετικά, ενώ για τον Μανόλη Καρέλλη ανέφερε: «Είναι μια καλή ευκαιρία να πω ότι ο Μ. Καρέλλης άφησε ένα τεράστιο έργο στην πόλη του Ηρακλείου. Κάτω από εντελώς αντίξοες συνθήκες κατάφερε να φτιάξει υποδομή: Βιολογικό, αποχέτευση, ύδρευση, πέραν από την προσφορά στο πολιτιστικό κομμάτι, που άφησε εποχή. Θα είχε τύχει άλλης αναγνώρισης το έργο του, αν δεν ήταν αυτοκαταστροφικός. Ο χαρακτήρας του δεν επέτρεψε στους πολίτες να αναγνωρίζουν το έργο και την προσπάθειά του σε αυτή την πόλη. Τον τιμώ ιδιαίτερα. Του χρωστάει η πόλη. Ήταν θέμα χαρακτήρα. Τον πίκρανε που κόπηκε από το ευρωψηφοδέλτιο».

Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη:

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News