Θάνατος 5χρονης: Τι δείχνουν τα στοιχεία για τα αίτια θανάτου

Κρήτη
Θάνατος 5χρονης: Τι δείχνουν τα στοιχεία για τα αίτια θανάτου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο ΠΑΓΝΗ και Βενιζέλειο έχει συσταθεί μια κοινή ειδική ομάδα αντιμετώπισης παιδιατρικών περιστατικών που επιλήφθη και του συγκεκριμένου περιστατικού

Τραγωδία στο Ηράκλειο με 5χρονη που έσβησε μέσα σε λίγες ώρες και αφού είχε μεταφερθεί στο ΠΑΓΝΗ χθες Κυριακή. Στη 13.00 το μεσημέρι η οικογένεια, συγγενείς και φίλοι αποχαιρέτησαν το μικρό αγγελούδι στην Παναγία Αλατσατιανή στο Ηράκλειο. 

Πληροφορίες συγκλίνουν στο γεγονός ότι  το κοριτσάκι πιθανότατα προσβλήθηκε από μηνιγγίτιδα, που οδήγησε σε ραγδαία επιδείνωσή της υγείας του με αποτέλεσμα η κατάσταση να θεωρείται μη αναστρέψιμη. 

Από την πλευρά του ο Διευθυντής Παιδιατρικής του ΠΑΓΝΗ, κ. Γαλανάκης, που έχει ενημερώσει αναλυτικά την διοίκηση του νοσοκομείου, ανέφερε ότι είναι εν αναμονή των εργαστηριακών αποτελεσμάτων για τον θάνατο της 5χρονης. Ωστόσο αν επιβεβαιωθεί ότι πρόκειται για μηνιγγίτιδα , δεν αποκλείεται το κορίτσι να πέρασε «κεραυνοβόλο σηπτικό σοκ», που είχε ως αποτέλεσμα την ραγδαία επιδείνωση της υγείας του παιδιού και τελικά να καταλήξει σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

Ερωτηθείς για το θέμα εμβολιασμού του παιδιού, διευκρίνισε ότι  τα εμβόλια που συστήνονται, πρέπει να γίνονται στα παιδιά για μηνιγγίτιδα . Όμως ακόμη και αν έχουν γίνει, υπάρχουν αρκετά στελέχη της νόσου, τα οποία κάποιες φορές δεν μπορούν να τα καλύψουν τα εμβόλια.

Θλίψη και πένθος στο σχολείο που φοιτούσε η μικρή.

Αν και αρχικές πληροφορίες έλεγαν ότι σχολείο έκλεισε, τελικά δεν επιβεβαιώθηκαν, ωστόσο όπως ήταν φυσικό υπήρξε αναστάτωση απο γονείς που ενημερώθηκαν για το τραγικό γεγονός και τελικά επέλεξαν να μην πάει το παιδί τους στο σχολείο, κυρίως για ψυχολογικούς λόγους.

Όπως πάντως εξηγεί από την πλευρά του ο γιατρός Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης Μανόλης Λουμπούνης,  σε καμία περίπτωση δεν τίθεται θέμα ανησυχίας στο σχολείο, ξεκαθαρίζοντας σε κάθε τόνο ότι δεν υφίσταται καν η σκέψη να κινδυνεύουν αλλά παιδιά.

Μάλιστα και ο ίδιος που συνομίλησε με την διευθύντρια εξήγησε ότι το σχολείο δεν χρειάζεται να κλείσει , ακόμη και αν επιβεβαιωθεί ότι το παιδί έχει προσβληθεί από μηνιγγίτιδα.

«Ευτύχημα αποτελεί το γεγονός ότι τελευταία φορά το σχολείο λειτούργησε Παρασκευή. Μεσολάβησε Σαββατοκύριακο και ως εκ τούτου δεν τίθεται θέμα κινδύνου της δημόσιας  υγείας. Ακόμη και αν επιβεβαιωθεί ότι πρόκειται για μικρόβιο μηνιγγίτιδας, το μικρόβιο σε εξωτερικό χώρο,για να δράσει χρειάζεται μισή ώρα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση έχουν μεσολαβήσει 24ώρα οπότε δεν τίθεται ούτε θέμα απολύμανσης.»

Χημειοπροφύλαξη στους συμμαθητές της 5χρονης

Σύμφωνα με το διευθυντή Α’βάθμιας εκπαίδευσης νομού Ηρακλείου Κωνσταντίνο Θεοφάνους: «Δεν υπήρχε κανένας λόγος να παραμείνει το σχολείο κλειστό και έτσι λειτούργησε κανονικά, απλά λιγότερα παιδιά πήγαν στο νηπιαγωγείο. Επικοινωνήσαμε με το νομίατρο και τον κ.Γαλανάκη και μας δόθηκε η οδηγία να δοθεί στα παιδιά του τμήματος της 5χρονης, χημειοπροφύλαξη για προληπτικούς λόγους. Επίσης όπως μας διαβεβαίωσαν δεν απαιτείται απολύμανση, αλλά θα εφαρμοστεί ο κανονικός καθαρισμός που γίνεται καθημερινά στο νηπιαγωγείο».

Σύμφωνα με τον κ.Θεοφάνους δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση για τα αίτια θανάτου της 5χρονης αλλά ακόμα κι αν επιβεβαιωθεί ότι πρόκειται για μηνιγγίτιδα το μικρόβιο δεν επιβιώνει πάνω από μισή ώρα στο χώρο , οπότε δεν απαιτείται άλλος τρόπος απολύμανσης αφού μεσολάβησε Σαββατοκύριακο.

Τα ερωτήματα είναι πολλά για το τι μπορεί να οδήγησε στον τραγικό θάνατο της 5χρονης. Σύμφωνα με τον κ.Φανουργιάκη αναμένονται τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων από εργαστήρια των Αθηνών και του ΠΑΓΝΗ, για πολλά παθογόνα.

Στο ΠΑΓΝΗ και Βενιζέλειο έχει συσταθεί μια κοινή ειδική ομάδα αντιμετώπισης παιδιατρικών περιστατικών που επιλήφθηκε και του συγκεκριμένου περιστατικού.

Το χρονικό της τραγωδίας

Απέραντη θλίψη έχει προκαλέσει ο θάνατος 5χρονης σε γονείς και συγγενείς που δεν μπορούν να πιστέψουν ότι το κορίτσι «έσβησε» μέσα σε λίγες ώρες.

Η 5χρονη μεταφέρθηκε στη διάρκεια της εφημερίας την Κυριακή στο ΠΑΓΝΗ και αντιμετωπίστηκε αρχικά από τους γιατρούς του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή του ΠΑΓΝΗ κ.Φανουργιάκη: «το κορίτσι εισήχθη στην Παιδιατρική κλινική αλλά ‘’βάρυνε’’ και εισήχθη αμέσως στην ΜΕΘ Παίδων του νοσοκομείου καθώς η επιδείνωση της υγείας του ήταν γρήγορη. Εκεί έπεσαν πάνω του πολλές ειδικότητες γιατρών ωστόσο δυστυχώς μετά τα μεσάνυχτα το παιδί κατέληξε». 

Τις απαντήσεις περιμένουν και οι γονείς του άτυχου κοριτσιού.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News