Θετικά τα μηνύματα για τον τουρισμό της Κρήτης

Κρήτη
Θετικά τα μηνύματα για τον τουρισμό της Κρήτης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αισθητή η παρουσία του νησιού σε διεθνείς εκθέσεις - «Ψηφίζουν» Κρήτη οι Σκανδιναβικές χώρες

Καθησυχαστικά είναι τα πρώτα μηνύματα για τον κρητικό τουρισμό, όπως φανερώνουν οι προκρατήσεις από τις διεθνείς αγορές με τους τουριστικούς φορείς να εντείνουν τις προσπάθειες για προβολή του νησιού στο εξωτερικό.

Στοχεύοντας στην Αμερικανική αγορά, για δεύτερη χρονιά η Κρήτη είχε αισθητή παρουσία στην Διεθνή Έκθεση Τουρισμού «New York Times Travel Show» που πραγματοποιήθηκε στο Μανχάταν μια αγορά που αρχίζει να δείχνει ξανά τη δυναμική της με τους τουρίστες να δαπανούν περισσότερα χρήματα για διακοπές στο εξωτερικό σε σχέση με άλλες εθνικότητες.

Καλά είναι τα νέα και από τις Σκανδιναβικές χώρες  που καταλαμβάνουν ένα σημαντικό μερίδιο της τοπικής αγοράς. Φινλανδοί, Νορβηγοί, Σουηδοί και Ολλανδοί αγαπούν την Κρήτη και δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση για τη φυσική ομορφιά της, το κλίμα της, τη γαστρονομική κουλτούρα και πολιτισμό της.

Οι Γερμανοί επιλέγουν σταθερά την Κρήτη ως τουριστικό προορισμό ξεκινώντας από το φθινόπωρο τις προκρατήσεις, ενώ η αγορά της Ρωσίας δεν έχει ακόμα ανοίξει τα χαρτιά της.

Το μοντέλο «ήλιος και θάλασσα» αποτελεί την κορωνίδα του κρητικού τουρισμού που έδειξε ανθεκτικότητα στους αντίθετους ανέμους της οικονομικής κρίσης, με ζητούμενο από εδώ και στο εξής κινήσεις που θα δημιουργήσουν προστιθέμενη αξία στο τουριστικό προϊόν.

Ο τουριστικός τομέας έχει ηγετική θέση στην ανάκαμψη της οικονομίας μετά τη μεγάλη κρίση. Το 2017, είναι η πρώτη χρονιά που έφθασε η οικονομία σε θετικό ρυθμό ανάπτυξης, με τον τουρισμό να πετυχαίνει τα δικά του ρεκόρ με 27,2 εκ. αφίξεις και €14,2 δισ. έσοδα. Επιπλέον, η χώρα υποδέχθηκε 3 εκ. τουρίστες με κρουαζιέρα, οι οποίοι εισέφεραν στην εθνική οικονομία 462 εκ. ευρώ.

ΕΣΟΔΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΤΟ 2017

Αφίξεις: 27,2 εκ. 

Έσοδα: 14,2 δις ευρώ

ΕΣΟΔΑ ΑΠΟ ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑ ΤΟ 2017

Αφίξεις: 3 εκατομμύρια

Έσοδα: 462 εκ. ευρώ

Παρά τους φόβους που υπάρχουν ότι ο τουρισμός έφθασε ήδη στην κορύφωση της αναπτυξιακής δυναμικής του και θα εμφανίσει κόπωση τα επόμενα χρόνια, το World Travel & Tourism Council προβλέπει ότι η συνεισφορά του στην οικονομία θα ενισχυθεί σημαντικά.

Από  28.973,000 το 2018, ότι οι ξένοι επισκέπτες υπολογίζεται αναμένεται να αυξηθούν σε 42,531,000, δηλαδή σχεδόν κατά 47%. Τα έσοδα εκτιμάται ότι θα αυξάνονται κατά 4,5% το χρόνο, για να φθάσουν τα 28,1 δισ. ευρώ το 2028.

ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΑΦΙΞΕΩΝ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ

2018: 28.973.000  

2028: 42.531.000

Αύξηση: 47%

ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΕΣΟΔΩΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ

2028: 28,1 δισ. ευρώ

Αύξηση: 4,5 % ετησίως

Πηγή: World Travel & Tourism Council

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News