«Πάρτε πίσω το νομοσχέδιο για τις εξετάσεις οδήγησης»

Κρήτη
«Πάρτε πίσω το νομοσχέδιο για τις εξετάσεις οδήγησης»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Απόφαση-μήνυμα του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης προς το υπουργείο Μεταφορών

«Πάρτε πίσω το νομοσχέδιο για τις εξετάσεις οδήγησης. Έτσι όπως είναι δεν μπορεί να εφαρμοστεί. Χρειάζεται καίριες τροποποιήσεις».

Το μήνυμα αυτό στέλνει η Περιφέρεια Κρήτης με βάση σχετική απόφαση που πάρθηκε στο χθεσινό Περιφερειακό Συμβούλιο, στη διάρκεια του οποίου παρευρέθηκαν και ύψωσαν φωνή διαμαρτυρίας και αγωνίας τόσο οι εξεταστές υπάλληλοι της Περιφέρειας, που όπως όλα δείχνουν συνεχίζουν την αποχή από τις εξετάσεις, όσο και οι εκπαιδευτές οδήγησης, που και αυτοί με τη σειρά τους παραμένουν “στα κάγκελα”, εκφράζοντας χθες διάθεση να συνεχίσουν τις καταλήψεις στα Μηχανολογικά του νομού Ηρακλείου...

Αναλυτικότερα, στο πολύπαθο μέτωπο με την εμπλοκή διαρκείας στη διενέργεια των εξετάσεων οδήγησης, τα όσα διαδραματίστηκαν και ειπώθηκαν στο χθεσινό Περιφερειακό Συμβούλιο κατέδειξαν πως η κατάθεση του νομοσχεδίου από το υπουργείο Υποδομών στη Βουλή κάθε άλλο παρά λύνει στην παρούσα φάση τον “γόρδιο δεσμό”.

Ίσα-ίσα, όπως φάνηκε, η εμπλοκή παραμένει σε πλήρη ένταση, με το Περιφερειακό Συμβούλιο, τους εξεταστές υπαλλήλους και τους εκπαιδευτές των σχολών οδήγησης να εξαπολύουν “βέλη” κατά του υπουργείου.

Από πλευράς αιρετών, εκφράστηκαν σοβαρές ενστάσεις, επιφυλάξεις και αντιδράσεις γύρω από το νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών για τις εξετάσεις οδήγησης, τόσο διά στόματος του περιφερειάρχη Σταύρου Αρναουτάκη και του αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου Ευριπίδη Κουκιαδάκη, όσο και διά στόματος πολλών συμβούλων από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης.

«Υπήρχαν καλές προθέσεις αλλά τελικά έγινε μια τρύπα στο νερό», υπογράμμισε χαρακτηριστικά σε σκληρό ύφος ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Ευριπίδης Κουκιαδάκης, που τόνισε, μεταξύ άλλων: «Προωθούν πράγματα που στην πράξη είναι ανεφάρμοστα, χωρίς το απαιτούμενο προσωπικό και τις υποδομές. Είναι βλακώδες να μη δέχονται το αυτονόητο. Τα έσοδα των εξετάσεων είναι 42 εκατ. ευρώ ετησίως. Το ετήσιο κόστος των εξεταστών είναι 3.300.000 μικτά. Αν έχουν κάνει επιλογή να διαλύσουν τις Διευθύνσεις Συγκοινωνιών, είναι ένας καλός τρόπος αυτός που διάλεξαν»...

«Το νομοσχέδιο αντί κάνει το αναμενόμενο, να λύνει δηλαδή τα προβλήματα, έρχεται να δημιουργήσει και νέα! Εδώ βλέπουμε έναν παραλογισμό από πλευράς κυβέρνησης και υπουργείου Μεταφορών. Θα πρέπει να πάμε σε σύγκρουση», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης και υποψήφιος περιφερειάρχης Κρήτης Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης.

Να εισακούσει η κυβέρνηση τις θέσεις και τα αιτήματα εξεταστών και εκπαιδευτών οδήγησης ζήτησε ο επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης” Στέλιος Ορφανός, ενώ ο Μιχάλης Κριτσωτάκης μίλησε σε πολύ σκληρή γλώσσα για σκόπιμη απαξίωση και μεθοδευμένη διάλυση των υπηρεσιών των Περιφερειών.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο κατέληξε σε ένα κείμενο απόφασης, στο οποίο καλεί το υπουργείο να πάρει πίσω το νομοσχέδιο, που κατατέθηκε τις προάλλες στη Βουλή, ως ανεφάρμοστο, και να προχωρήσει σε ριζικές τροποποιήσεις με βάση παρατηρήσεις που έχουν προκύψει από δημόσιο διάλογο.

Η απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου θα δοθεί σήμερα στους τοπικούς βουλευτές, αλλά και στον υπουργό Επικρατείας κ. Τζανακόπουλο, που θα βρίσκεται στο Ηράκλειο, ενώ θα τεθεί και στη σημερινή συνεδρίαση της Ένωσης Περιφερειών.

Μέχρι νεωτέρας και ενόψει εξελίξεων πάντως, δεν αναμένεται να ξεμπλοκάρουν άμεσα οι “παγωμένες” εδώ και 4 μήνες εξετάσεις οδήγησης.

Όπως φάνηκε χθες, οι εξεταστές υπάλληλοι της Περιφέρειας κλίνουν στη συνέχιση της αποχής από τις εξετάσεις, για τις προσεχείς τουλάχιστον ημέρες, ενώ οι εκπαιδευτές αναμένεται επίσης να εμμείνουν στις δικές τους κινητοποιήσεις που έχουν εκδηλωθεί και με τη μορφή καταλήψεων στα Μηχανολογικά.

Υψηλοί τόνοι για τη λειτουργία του ΒΟΑΚ

Αντιπαράθεση Στ. Αρναουτάκη-Αλ. Μαρκογιαννάκη

Στο επίκεντρο του χθεσινού Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης βρέθηκε και το πολυσυζητημένο, τις τελευταίες ημέρες, ζήτημα για το ποιος έχει τελικά την αρμοδιότητα συντήρησης και λειτουργίας του ΒΟΑΚ.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης ξεδιπλώθηκε έντονη πολιτική αντιπαράθεση - με προεκλογικό “άρωμα” - ανάμεσα στον νυν και εκ νέου υποψήφιο περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη και τον υποψήφιο περιφερειάρχη (με τη στήριξη της Ν.Δ.) Αλέξανδρο Μαρκογιαννάκη, ο οποίος, με φόντο τα τεκταινόμενα με τις κατολισθήσεις στον ΒΟΑΚ στον Σταλό Χανίων, άφησε αιχμές κατά της περιφερειακής Αρχής για αδράνεια και προσπάθεια αποποίησης ευθυνών.

Ο περιφερειάρχης από τη μεριά του πέρασε στην αντεπίθεση, και κατά του κ. Μαρκογιαννάκη και κατά του υπουργείου Υποδομών.

Ο ίδιος επισήμανε πως έδωσε το έγγραφο στη δημοσιότητα και δεν ήταν κάτι κρυφό, αλλά αποδείκνυε ακριβώς πως είναι αίολος ο ισχυρισμός της ευθύνης της Περιφέρειας. Για τον λόγο αυτό, κατέθεσε στα πρακτικά της συνεδρίασης τόσο την απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας (2016), που έλεγε πως αρμόδιος τότε ήταν ο ΟΑΚ και βέβαια στη συνέχεια το υπουργείο Υποδομών που πήρε τις αρμοδιότητες, όσο κι άλλα έγγραφα που δείχνουν πως δεν είναι ευθύνη της Περιφέρειας να αντιμετωπίσει τέτοια έκτακτα φαινόμενα. Σημείωσε δε πως η αναφορά αυτή για ευθύνη της Περιφέρειας, που περιέχει το έγγραφο, δεν έχει κάποια απόδειξη, αλλά κάνει λόγο για γνωμοδότηση από τη νομική υπηρεσία του υπουργείου. Επίσης, αποκάλυψε πως τόσο ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υποδομών όσο και ο αρμόδιος γενικός διευθυντής ζήτησαν από την Περιφέρεια να παρέμβει και το έκανε, θέλοντας να βοηθήσει για να αντιμετωπιστεί ένα πρόβλημα. «Προφανώς αυτός που έχει την αρμοδιότητα ζητά», σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Αρναουτάκης...

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News