«Δώρο» οι Ρώσοι για τον Κρητικό τουρισμό

Κρήτη
«Δώρο» οι Ρώσοι για τον Κρητικό τουρισμό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αύξηση - ρεκόρ από τους Ρώσους, σύμφωνα με τις προκρατήσεις

Κρήτη και Ρόδος είναι τα νησιά που προτιμούν οι Ρώσοι για να απολαύσουν τις διακοπές τους τούς θερινούς μήνες, καθώς σημειώνουν την υψηλότερη ζήτηση συγκριτικά με άλλα μέρη της Ελλάδας, πράγμα που επιβεβαιώνεται από άλλες εταιρείες. Οι προκρατήσεις για τις θερινές διακοπές δίνουν... ενθαρρυντικά μηνύματα για τη ρωσική παρουσία τόσο γενικότερα στην Ελλάδα όσο και ειδικότερα στην Κρήτη, αφού “μετρούν” διψήφια αύξηση σε σχέση με πέρυσι.

Ωστόσο, οι εκπρόσωποι του τουρισμού της Κρήτης εκφράζουν τις αμφιβολίες τους για την αξιοπιστία των στοιχείων, ενώ υπάρχουν και εκείνοι που υποστηρίζουν πως είναι νωρίς ώστε να εξαχθούν συμπεράσματα.

Συγκεκριμένα, οι προκρατήσεις των Ρώσων για την Ελλάδα σημειώνουν διψήφια αύξηση, από 10% έως 50%, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι, όπως καταδεικνύουν στοιχεία. Οι Ρώσοι τουρίστες προσπαθούν να αγοράσουν νωρίς πακέτα διακοπών για την Ελλάδα, όπως επισημαίνεται από την Ένωση Ρώσων Ταξιδιωτικών Πρακτόρων, ATOR.

Η ανάπτυξη του ρωσικού τουρισμού στην Ελλάδα

Σύμφωνα με τους ταξιδιωτικούς πράκτορες, η έγκαιρη κράτηση για τη χώρα μας ξεπερνά το χρονοδιάγραμμα του περασμένου έτους. Η αύξηση των πωλήσεων μάλιστα έχει σημειώσει αύξηση από 10% έως 50%. Έτσι, τον Ιανουάριο η αύξηση των κρατήσεων για εκδρομές στην Ελλάδα για το καλοκαίρι του 2019 στη Mouzenidis Travel ανήλθε σε 60% σε ετήσια βάση, από τον ταξιδιωτικό πράκτορα Intourist 20-30% και από τον Biblio-Globus 10-15%. Ο ταξιδιωτικός πράκτορας ANEX Tour ξεκινάει εκδρομές στην Ελλάδα τον Ιανουάριο με 1,5 φορά πιο πάνω από τον αντίστοιχη περίοδο του 2018.

Την ίδια στιγμή, τα ελληνικά νησιά της Κρήτης και της Ρόδου έχουν την υψηλότερη ζήτηση, αυτό επιβεβαιώνεται και από άλλες εταιρείες. Σύμφωνα με την ANEX Tour, η δημοφιλέστερη διάρκεια των περιηγήσεων στην Ελλάδα κατά τη θερινή περίοδο του 2019 είναι 7-10 νύχτες, οι “ηγέτες” της ζήτησης είναι τόσο διαμερίσματα με δυνατότητα προετοιμασίας γευμάτων όσο και 3*-4* ξενοδοχεία all inclusive. Οι ρωσικές εταιρείες θα “πετάνε” κόσμο στα αεροδρόμια της Κρήτης απ' όλες τις μεγάλες πόλεις της Ρωσίας και απ' όλα τα κύρια αεροδρόμια. Αν οι προκρατήσεις επιβεβαιωθούν στη συνέχεια, έστω ως “τάση”, αναμένεται να υπάρξει σημαντική ρωσική παρουσία και φέτος στην Κρήτη.

Η εφημερίδα “Νέα Κρήτη” επικοινώνησε με δύο εκπροσώπους φορέων του κρητικού τουρισμού, οι οποίοι μας μίλησαν εκτενώς για τον αριθμό των προκρατήσεων της Ρωσίας.

«Οι προκρατήσεις δε σημαίνουν τίποτε. Τα στοιχεία που έχουμε εμείς δεν είναι πολύ ενθαρρυντικά για φέτος, καθώς δείχνουν μείωση σε όλες τις αγορές, που είναι από 5% έως 25%. Δε δείχνουν αύξηση των προκρατήσεων. Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία, δεν είμαστε τόσο αισιόδοξοι αλλά ούτε και απαισιόδοξοι. Πιστεύω ότι θα αναγκαστούμε να δώσουμε προσφορές και θα μειωθεί πάρα πολύ αυτή η μείωση και δε θα είναι τόσο μεγάλη. Πρέπει να επισημανθεί εδώ ότι οι προκρατήσεις δε σημαίνουν πολλά πράγματα για εμάς, καθώς γίνονται σε μειωμένες τιμές και μπορούν ανά πασά στιγμή να ακυρώσουν το ταξίδι τους, και αυτά τα χρήματα που έχουν δώσει ως προκαταβολή μπορούν να τα αξιοποιήσουν σε κάποιο άλλο προορισμό του tour operator. Δείχνουν μια τάση, αλλά όχι την πραγματικότητα», ανέφερε στη “Νέα Κρήτη” ο Μιχάλης Βλατάκης, πρόεδρος Τουριστικών & Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κρήτης.

Ο ίδιος συνέχισε επισημαίνοντας τους λόγους για τους οποίους η Κρήτη αποτελεί πόλο έλξης για τους Ρώσους, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Παραδοσιακά οι Ρώσοι προτιμούν απ’ όλη την Ελλάδα Κρήτη και Χαλκιδική. Αυτό είναι κάτι δεδομένο και μάλιστα από τότε που άνοιξε η ρωσική αγορά. Οι Ρώσοι προτιμούν την Κρήτη γιατί έχει πολύ καλά ξενοδοχεία, αξιοθέατα και γενικά η Κρήτη συγκεντρώνει αυτά που θέλουν οι Ρώσοι για τις διακοπές τους».

Τέλος, ο κ. Βλατάκης κατέληξε αναφέροντας πως φέτος η τουριστική κίνηση θα είναι μειωμένη. Είναι άξιο αναφοράς πως τα τελευταία χρόνια ο τουρισμός στην Κρήτη είχε σημειώσει ανοδική πορεία πολύ μεγαλύτερη από τις προσδοκίες των ανθρώπων του τουρισμού.

«Παρόλο που όλες οι πλατφόρμες δείχνουν μείωση στην προτίμηση των τουριστών σε σχέση με πέρυσι, που είναι από 5-25%, προσωπικά πιστεύω πως η μείωση θα είναι μικρότερη, αλλά θα αναγκαστούμε να κάνουμε προσφορές», υπογράμμισε ο κ. Βλατάκης.

Τέλος, η εφημερίδα “Νέα Κρήτη” επικοινώνησε και με τον κ. Μιχάλη Βαμιεδάκη, εντεταλμένο σύμβουλο Τουρισμού της Περιφέρειας Κρήτης. Σχετικά με τα υψηλά ποσοστά προκρατήσεων που παρουσιάζει η Κρήτη, ο κ. Βαμιεδάκης ανέφερε ότι «είναι νωρίς για να εξαχθούν συμπεράσματα. Το όποιο ποσοστό αύξησης ή μείωσης υπολογίζεται πάνω σε απόλυτα νούμερα, καθότι η πραγματική ροή των κρατήσεων της ρωσικής αγοράς ξεκινάει μετά τα τέλη του Φεβρουαρίου. Είναι ενθαρρυντικό νέο, λαμβάνοντας υπόψη πως υπήρχε μεγάλη στέρηση σε δεξαμενές από τη Ρωσία τα τελευταία χρόνια. Από την άλλη, όμως, είναι κάτι που μπορεί να ανατραπεί ανά πάσα στιγμή, καθότι η αγορά είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη και απρόβλεπτη στη Ρωσία».

Τέλος, επισήμανε πως «οι Ρώσοι προτιμάνε την Κρήτη για τους ίδιους λόγους που την προτιμάνε και όλες οι εθνικότητες. Είναι μια περιοχή που έχει καλές υποδομές και καλή ποιότητα ξενοδοχείων. Είναι ανταγωνιστική και παρουσιάζει πολλές δυνατότητες για να επισκεφτούν μνημεία. Και επίσης τους αρέσει πολύ ο πολιτισμικός και ο πολιτιστικός πλούτος, καθώς και ο τρόπος ζωής, ενώ δίνουν μεγάλη βαρύτητα στη φιλοξενία».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News