Κρήτη

Κ.Σταματάκης: «Έφυγε» ένας σημαντικός παράγοντας της ομογένειας

Ο εκλιπών διετέλεσε πρόεδρος της Επιτροπής Κληροδοτήματος της Παγκρητικής Ένωσης Αμερικής

Ένας σημαντικός παράγοντας της ομογένειας, ο Κωνσταντίνος Σταματάκης, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 99 ετών.

Ο εκλιπών διετέλεσε πρόεδρος της Επιτροπής Κληροδοτήματος της Παγκρητικής Ένωσης Αμερικής, από την οποία χρηματοδοτήθηκε η ίδρυση και τα πρώτα χρόνια λειτουργίας των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης στο ΙΤΕ, το 1984.

Ο Κώστας Σταματάκης γεννήθηκε στις 15 Ιουνίου 1920 στα Χανιά. Μετανάστευσε στην Αμερική το 1939 και σπούδασε στο Καθολικό Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον και το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, όπου ειδικεύτηκε στη Ναυτιλιακή Αρχιτεκτονική. Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, ασχολήθηκε με τη ναυτιλία και αργότερα με τον κτηριακό κατασκευαστικό κλάδο.

Από τη δεκαετία του 1970 συνέβαλε ενεργά στη συσπείρωση των απόδημων Κρητών στην Παγκρητική Ένωση Αμερικής, της οποίας διετέλεσε πρόεδρος από το 1970 έως το 1974. Το 1973 τιμήθηκε από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως για τις υπηρεσίες στη γενέτειρα χώρα του, και το 1997 από την Ακαδημία Αθηνών για την προσφορά του στην Παγκρητική Ένωση Αμερικής.

Οι Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης εκφράζουν τη λύπη τους για την απώλεια του σπουδαίου αυτού Κρητικού, και στέλνουν τα θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του. Ο ιδρυτικός διευθυντής των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης, κ. Στέφανος Τραχανάς, στο αποχαιρετιστήριο μήνυμά του αναφέρει μεταξύ άλλων: «Καπετάν Κώστα, καπετάνιο μου, αποχαιρετώντας σε σήμερα δεν μπορώ να μη σκεφτώ πόσο φτωχότερος θα είναι ο τόπος μας χωρίς εσένα. Κι ότι σε ανθρώπους σαν και σένα θα πρέπει να στρέψει πάλι την προσοχή του, αν θέλει να ξαναβρεί τον εαυτό του και να ανακτήσει λίγη από τη χαμένη του αξιοπρέπεια. Καλό σου ταξίδι, αγαπημένε μας».

Σύμφωνα με τις πληροφορίες η κηδεία του εκλιπόντος θα τελεστεί την ερχόμενη Δευτέρα, στο Σικάγο.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια