Νέο τελεσίγραφο για την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης - Αττικής

Κρήτη
Νέο τελεσίγραφο για την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης - Αττικής

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από Κανιέντε σε Σταθάκη

Τα έχουμε γράψει επανειλημμένως για το μπλεγμένο κουβάρι γύρω από το κρίσιμο έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής και τη διελκυστίνδα πιέσεων που υπάρχει μεταξύ Βρυξελλών, Αθήνας και Κύπρου.

Να όμως που “έσκασε” και νέο τελεσίγραφο από την Κομισιόν προς την ελληνική κυβέρνηση, που μοιάζει αυτή τη φορά να έχει πιο απειλητικό χαρακτήρα από τις προηγούμενες.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μέσω επιστολής του αρμόδιου επιτρόπου Μικαέλ Αρίας Κανιέντε προς τον υπουργό Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη, καλεί την ελληνική κυβέρνηση να αποφασίσει άμεσα εάν η μεγάλη ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης θα προχωρήσει εντός του πλαισίου PCI (Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος) ή ως εθνικό έργο!

Ο κ. Κανιέτε στην επιστολή του επισημαίνει ότι, στην περίπτωση που το έργο προχωρήσει ως εθνικό, η Ελλάδα θα πρέπει να λάβει υπόψη τις γεωπολιτικές επιπτώσεις από την ενεργειακή απομόνωση της Κύπρου, αλλά και τις οικονομικές, αφού το έργο δε θα χρηματοδοτηθεί από «κονδύλια του CEF που θα βοηθούσαν να κρατηθούν υπό έλεγχο τα τέλη που θα πληρώνουν οι Έλληνες καταναλωτές». Αναφέρεται, επίσης, και σε ρυθμιστικές συνέπειες, ανοίγοντας εμμέσως πλην σαφώς θέμα νομικών κυρώσεων.

Με άλλα λόγια, ο Ευρωπαίος επίτροπος λέει προς την ελληνική κυβέρνηση “πάρτε μια απόφαση, αλλά ιδού και ποια είναι η σωστή απόφαση”...

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News