default-image

Στα βιβλιάρια των αγροτών οι αποζημιώσεις

Κρήτη
Στα βιβλιάρια των αγροτών οι αποζημιώσεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα 4 εκατομμύρια ευρώ έρχονται σήμερα και τα υπόλοιπα 3 εκατ. θα καταβληθούν το προσεχές διάστημα

Σε 4.035.557,20 ανέρχονται, τελικά, τα χρήματα που μπαίνουν στα βιβλιάρια των παραγωγών του νομού Ηρακλείου για τις ζημιές από τα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν τις καλλιέργειες και τα προϊόντα τους μέσα στο 2018.

Ωστόσο, αυτό το ποσό αντιστοιχεί στο 70% και συνολικά τα χρήματα που καταβάλλει ο ΕΛΓΑ θα φτάσουν στο ποσό των 7 εκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με τα νέα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Πέμπτη, για τις πληρωμές που ξεκινούν από σήμερα Παρασκευή 1η Φεβρουαρίου και θα αποπληρωθούν στο αμέσως επόμενο διάστημα.

Αναλυτικότερα, σε ανακοίνωσή του μετά από συνάντηση που είχε στην Αθήνα με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Φάνη Κουρεμπέ, ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Βαρδάκης έκανε χθες γνωστό ότι «την Παρασκευή (σ.σ. σήμερα) θα καταβληθούν για τον νομό Ηρακλείου αποζημιώσεις ποσού 4.035.557,20 ευρώ σε 3.130 παραγωγούς. Οι εν λόγω αποζημιώσεις αφορούν ζημιές που προκλήθηκαν από καιρικά φαινόμενα (χαλαζόπτωση, βροχοπτώσεις, ανεμοθύελλα, καύσωνα, παγετό και χιόνι) το έτος 2018, καθώς και ενστάσεις παλαιότερων ετών. Το αμέσως επόμενο διάστημα επίκειται να ολοκληρωθεί ο έλεγχος για τις εναπομείνασες περιοχές, οι οποίες θα πληρωθούν τον επόμενο μήνα».

 Ποιοι δεν θα δουν περισσότερα ευρώ στο λογαριασμό τους

Η εφημερίδα “Νέα Κρήτη” επικοινώνησε στη συνέχεια με τον αντιπρόεδρο της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου Μύρωνα Χιλετζάκη, ο οποίος διευκρίνισε ότι «κατά 90% τα χρήματα θα πάνε στους αμπελουργούς που έχασαν τα σταφύλια τους από τις καταρρακτώδεις βροχές του περασμένου καλοκαιριού. Συνολικά, οι παραγωγοί που θα αποζημιωθούν είναι περισσότεροι από 3.000, διότι υπάρχουν και οι παραγωγοί που δεν είναι ασφαλιστικά ενήμεροι. Αυτοί δε θα δουν χρήματα στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς. Και είναι και κάποιες περιοχές στις οποίες δεν έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος. Δηλαδή μπορεί να έχουμε ακόμα περίπου 500 παραγωγούς»...

Στο ερώτημά μας τι πρέπει να κάνουν οι παραγωγοί που δεν είναι ασφαλιστικά ενήμεροι, ο Μύρων Χιλετζάκης εξηγεί: «Θα πρέπει να πληρώσουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές προς τον ΕΛΓΑ και στην επόμενη πληρωμή του ΕΛΓΑ θα πληρωθούν»...

«Κατά 90% τα χρήματα θα πάνε στους αμπελουργούς που έχασαν τα σταφύλια τους από τις καταρρακτώδεις βροχές του περασμένου καλοκαιριού. Συνολικά οι παραγωγοί που θα αποζημιωθούν είναι περισσότεροι από 3.000»

Σύμφωνα με τον συνεταιριστή, δεν υπάρχει ο κίνδυνος να μην πληρωθούν καθόλου επειδή δεν είχαν πληρώσει τις ασφαλιστικές τους εισφορές. «Υπάρχει περιθώριο να καλυφθούν μέχρι και τον Μάιο του 2019», είπε.

Συνολικά για ολόκληρη τη χώρα ο ΕΛΓΑ θα πραγματοποιήσει πληρωμές 26 εκατομμυρίων ευρώ.  «Αντί να εισπράξουμε τον Αύγουστο τα χρήματά μας, λαμβάνουμε τώρα το 70%. Είναι πολύ θετική εξέλιξη αυτή, εννοείται», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χιλετζάκης.

«Περιμένουμε σύντομα και τον νέο κανονισμό»

Για τις επικείμενες αλλαγές στον κανονισμό του ΕΛΓΑ, ο Μύρων Χιλετζάκης είπε πως είναι μια διαδικασία που είναι σε εξέλιξη και αναμένεται σύντομα να έχει ολοκληρωθεί.

«Το σίγουρο είναι ότι τον ΕΛΓΑ τον χρειαζόμαστε όλοι οι παραγωγοί. Ο ΕΛΓΑ είναι των παραγωγών, δεν είναι ούτε του κράτους, ούτε του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Είναι ένας οργανισμός που είναι αποκλειστικά χρηματοδοτούμενος από τους ίδιους τους παραγωγούς. Είναι το αποκούμπι μας. Είναι ο κουμπαράς μας», τόνισε στην εφημερίδα μας ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣΗ.

Και κατέληξε λέγοντας πως ο νέος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχει βάλει πολλά θέματα μπροστά του και είναι καλό να τα “κλείνει” ένα-ένα και να προχωρά.

«Έχει βάλει τον νέο νόμο περί δακοκτονίας. Έχει βάλει τον νέο νόμο περί συνεταιρισμών. Έχει βάλει τον νέο νόμο περί συνδικαλισμού. Έχει τη νέα ΚΑΠ μπροστά του. Έχει ένα σωρό θέματα. Και καλό είναι να τα κλείνει ένα-ένα για να μην του πέφτουν όλα μαζεμένα»...

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News