default-image

Όλα ξανά στο μηδέν για τους ΦΟΔΣΑ της Κρήτης

Κρήτη
Όλα ξανά στο μηδέν για τους ΦΟΔΣΑ της Κρήτης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ανοιχτά άφησε όλα τα σενάρια η συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Μ. Κοζυράκη

«Αυτή τη στιγμή είναι σαν να έχουμε μηδενίσει το κοντέρ. Όλα παραμένουν απολύτως ρευστά και ως προς τον αριθμό των νέων Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων στην Κρήτη και ως προς το ποιοι θα είναι αυτοί».

Την αποκάλυψη- “βόμβα” αυτή έκανε χθες στην “ΚΡΗΤΗ TV” και στην εκπομπή “Κρήτη Σήμερα” με τη Νικολέτα Σφακιανάκη η συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης Μαρία Κοζυράκη, γνωστοποιώντας ότι παραμένει απόλυτα “θολό” ακόμα το τοπίο γύρω από τον νέο χάρτη των ΦΟΔΣΑ στο νησί μας.

Η κ. Κοζυράκη ξεκαθάρισε ότι όλα είναι ανοιχτά μεταξύ των σεναρίων για 1, 2 ή 3 ΦΟΔΣΑ, ενώ αποκάλυψε ότι ακόμα και μετά την παρέλευση της καταληκτικής ημερομηνίας που είχε δοθεί στους ΟΤΑ, για να εκδώσουν και να στείλουν αποφάσεις Δημοτικών Συμβουλίων, υπάρχουν κάποιοι λίγοι Δήμοι που δεν το έχουν κάνει!

Συνάμα επιβεβαίωσε αυτό που βεβαίως έγινε αντιληπτό σε όλους, ότι δηλαδή στην πορεία των διαβουλεύσεων μεταξύ των αυτοδιοικητικών υπήρχαν διαφορετικά “θέλω” και συγκρούσεις. Συγκρούσεις μάλιστα, όπως σημείωσε η κ. Κοζυράκη, που ενίοτε εκδηλώνονταν παρασκηνιακά, υποσκάπτοντας τα όσα είχαν συζητηθεί ή συμφωνηθεί σε συσκέψεις και συναντήσεις.

«Αναφορικά με τους ΦΟΔΣΑ υπάρχουν εκκρεμότητες. Δεν έχουν έρθει στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση όλες οι αποφάσεις Δημοτικών Συμβουλίων, παρόλο που έχει περάσει η χρονική προθεσμία. Υπολείπονται ακόμα κάποιες, λίγες βέβαια αποφάσεις Δημοτικών Συμβουλίων.

Τη στιγμή αυτή που μιλάμε, σας λέω με απόλυτη ειλικρίνεια ότι δεν μπορώ να πω ότι θα πάμε σε 1, 2 ή 3 Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων. Όχι απλά δηλαδή δεν μπορώ να σας πω σε ποιους ΦΟΔΣΑ θα πάμε στην Κρήτη, αλλά ούτε καν σε πόσους στον αριθμό», ανέφερε η κ. Κοζυράκη και συνέχισε: «Το νομικό πλαίσιο θέτει συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις που φαίνεται ότι στο β' αυτό μεταβατικό στάδιο δεν τηρήθηκαν, παρά το γεγονός ότι τα είχαμε ζητήσει αναλυτικά από τους Δήμους των 3 νομών (Ηρακλείου, Ρεθύμνου, Λασιθίου) από τις αρχές Δεκεμβρίου.

Το αποτέλεσμα είναι να υπάρχουν αυτή τη στιγμή μεγάλα κενά για μας σε νομικό, θεσμικό και διαδικαστικό υπόβαθρο. Ξέρετε ως Αποκεντρωμένη εμείς δε θα βγάλουμε αποφάσεις, αλλά διαπιστωτικές πράξεις. Καλούμαστε δηλαδή να διαπιστώσουμε πόσοι και ποιοι ΦΟΔΣΑ συγκροτούνται πληρώντας τις προϋποθέσεις και μετά βγάζουμε διαπιστωτικές πράξεις ορίζοντας ότι ο τάδε Δήμος “κουμπώνει” στον τάδε ΦΟΔΣΑ. Το κουβάρι αυτή τη στιγμή είναι τόσο μπερδεμένο που έχουμε μεγάλες δυσκολίες στο να πάμε στην έκδοση διαπιστωτικών πράξεων».

Ερωτηθείσα για τη ΔΕΔΙΣΑ, η οποία έχει εκπληρώσει τα διαδικαστικά συγκρότησης σε ΦΟΔΣΑ με βάση τις επιταγές του νέου νομικού πλαισίου που ψηφίστηκε το καλοκαίρι στο πλαίσιο του “Κλεισθένη”, η συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης σημείωσε: «Η ΔΕΔΙΣΑ ήταν ο πρώτος υφιστάμενος Φορέας που κινήθηκε άμεσα, με την έναρξη του νόμου του “Κλεισθένη” και έκανε όλες τις απαιτούμενες διαδικασίες ώστε να συγκροτηθεί σε ΦΟΔΣΑ με βάση το νέο νομικό πλαίσιο. Αν πάμε τελικά σε ένα σχήμα με 2 ή 3 ΦΟΔΣΑ στην Κρήτη, τότε σίγουρα, δεδομένα, η ΔΕΔΙΣΑ θα είναι από τους Φορείς. Αν όμως πάμε τελικά στο σενάριο του ενός παγκρήτιου ΦΟΔΣΑ, τότε συμπαρασύρεται και αλλάζουν τα δεδομένα και για τη ΔΕΔΙΣΑ».

 Τα σενάρια και οι αντιδράσεις

 Η  κ. Κοζυράκη παρέθεσε συγκεκριμένους προβληματισμούς και εστίες αντιδράσεων τόσο για το σενάριο των δύο όσο και για το σενάριο των τριών ΦΟΔΣΑ.

«Έχουμε τη μία περίπτωση να διαπιστωθεί με βάση το νομικό πλαίσιο ότι στην Κρήτη πρέπει να υπάρχουν 2 ΦΟΔΣΑ. Σε αυτή τη περίπτωση θα αντιδράσουν οι Δήμοι και οι φορείς που αξιώνουν την ύπαρξη και τρίτου ΦΟΔΣΑ. Έχουμε την άλλη περίπτωση των τριών ΦΟΔΣΑ. Αυτό ήταν μάλιστα το αρχικό επικρατέστερο σενάριο, το οποίο έχει επανέλθει ξανά δυναμικά. Σε αυτή τη περίπτωση ενδέχεται, είναι πιθανόν, να έχουμε άλλα προβλήματα. Προβλήματα που θα αφορούν στο τεχνικό σκέλος της διαχείρισης των απορριμμάτων, στο ζήτημα της αιρεσιμότητας για τα εκτελούμενα έργα κ.τ.λ.», τόνισε η κ. Κοζυράκη, που ξεκαθάρισε πως τα πάντα είναι τη στιγμή αυτή ανοιχτά ως προς το πόσοι και ποιοι ΦΟΔΣΑ θα προκριθούν στο νησί...

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News