Κατάθλιψη, σχιζοφρένεια & διπολική διαταραχή «χτυπούν» τους Κρητικούς

Κρήτη
Κατάθλιψη, σχιζοφρένεια & διπολική διαταραχή «χτυπούν» τους Κρητικούς

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με γεωμετρική πρόοδο αυξάνονται κάθε χρόνο οι νοσηλείες στην Ψυχιατρική Κλινική του ΠΑΓΝΗ

Κατάθλιψη, σχιζοφρένεια και διπολική διαταραχή είναι τα ψυχικά νοσήματα που “χτυπούν” με μεγάλη συχνότητα την Κρήτη.

Μάλιστα στη δεκαετία της ανθρωπιστικής κρίσης η ψυχική υγεία των Κρητικών κλονίστηκε αρκετά, όπως αυτό αποτυπώνεται και μέσα από τους αριθμούς που προκύπτουν από τα στοιχεία της Ψυχιατρικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ, τα οποία παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια της εκπομπής “Ώρα Αιχμής” της “ΚΡΗΤΗ TV”.

Το 2018 στην Ψυχιατρική Κλινική του ΠΑΓΝΗ είχαμε σχεδόν 800 νοσηλείες ασθενών, ενώ αντίστοιχος αριθμός το 2017 ήταν 769. Καταγράφεται δηλαδή μια αρκετά μεγάλη αύξηση των περιστατικών που νοσηλεύτηκαν στο ΠΑΓΝΗ. Τη χρονιά που πέρασε 158 ήταν οι ακούσιες νοσηλείες και 638 οι εκούσιες. Ωστόσο, μέσα από τους αριθμούς της Ψυχιατρικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ καταρρίπτεται ο μύθος ότι οι περισσότεροι ασθενείς ήταν χρήστες ουσιών, μιας και 486 που νοσηλεύτηκαν δεν είχαν κάνει χρήση κάποιας ουσίας, έναντι 186 ασθενών που ήταν είτε χρήστες αλκοόλ και ναρκωτικών είτε αγχολυτικών χαπιών.

Περισσότεροι από 238 ασθενείς αντιμετώπισαν ψυχικές διαταραχές όπως σχιζοφρένεια, 137 διαγνώστηκαν με διπολική διαταραχή και 131 με κατάθλιψη. Στα θετικά είναι το γεγονός ότι η αύξηση των επισκέψεων αποτυπώνει ότι έχουν πλέον ξεπεραστεί πολλά ταμπού όσον αφορά την κίνηση πολιτών να ζητήσουν βοήθεια για την αντιμετώπιση ψυχικών νοσημάτων. Μάλιστα, με βάση τα στοιχεία της Ψυχιατρικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ που παρουσίασε και ανέλυσε στην εκπομπή “Ώρα αιχμής” ο καθηγητής Ψυχιατρικής Αλέξανδρος Βγόντζας, οι άνδρες έχουν 50% μεγαλύτερη πιθανότητα για ακούσια νοσηλεία - η χορήγηση ενέσιμης αγωγής (depot) σχετίζεται με 3 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα για ακούσια νοσηλεία.

Όπως προκύπτει, οι μισοί από τους χρόνιους ψυχωσικούς ασθενείς έχουν τουλάχιστον μια επανεισαγωγή στο νοσοκομείο εντός τριετίας. Οι άνδρες έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο υποτροπής και τείνουν να είναι χαμηλότερης εκπαίδευσης και εισοδήματος, χωρίς σύντροφο, και να έχουν συχνότερη διάγνωση ψύχωσης συγκριτικά με τις γυναίκες. Παράγοντες κινδύνου για τους ασθενείς με χρόνιες ψυχωσικές διαταραχές (σχιζοφρένεια και διπολική διαταραχή) για υποτροπή αποτελούν το ανδρικό φύλο, η χαμηλή οικονομική κατάσταση, και το χαμηλό επίπεδο εκπαίδευσης. Περίπου 30% των ασθενών έχουν εξάρτηση/κατάχρηση ουσιών. Αλκοόλ, κάνναβη και αγχολυτικά είναι οι πιο συχνές εξαρτήσεις. Οι μισοί από τους χρόνιους ψυχωσικούς ασθενείς έχουν τουλάχιστον μία επανεισαγωγή στο νοσοκομείο εντός τριετίας.

Αυτό βέβαια που προκαλεί έντονο προβληματισμό στην Ψυχιατρική Κλινική του ΠΑΓΝΗ, όπως τόνισε στην εκπομπή “Ώρα αιχμής” της “ΚΡΗΤΗ TV” ο καθηγητής Ψυχιατρικής Αλέξανδρος Βγόντζας, είναι ότι στην Κρήτη αυξήθηκαν σχεδόν στο 100% οι ακούσιες νοσηλείες, δηλαδή η αναγκαστική μεταφορά ασθενών σε ψυχικές δομές.

Στο πάνελ της εκπομπής “Ώρα αιχμής”, εκτός του καθηγητή του ΠΑΓΝΗ κ. Βγόντζα, ανέλυσαν τα στοιχεία και η επίκουρη καθηγήτρια της Ψυχιατρικής του ΠΑΓΝΗ Μαρία Μπάστα, η επιμελήτρια Β’ στην Ψυχιατρική του ΠΑΓΝΗ Μαρία Αναστασάκη και οι δημοσιογράφοι Νίκος Κοσμαδάκης και Μαρία Αντωνογιαννάκη.

Σε αριθμούς

Η κατάθλιψη είναι η ψυχική νόσος των Κρητικών και αυτό αποτυπώνεται και από τα στοιχεία της κινητής μονάδας ψυχικής υγείας σε περιοχές της ενδοχώρας του Ηρακλείου. Το 2018 καταγράφεται ένα ακόμα ρεκόρ, μιας και σε ένα μόλις χρόνο εξετάστηκαν 909 ασθενείς και πραγματοποιήθηκαν από το 2013 μέχρι και το 2018, δηλαδή τη χρονιά που πέρασε, 10.806 επισκέψεις, αριθμός που αποτυπώνει και το σημαντικό έργο που επιτελεί η κινητή μονάδα ψυχικής υγείας του ΠΑΓΝΗ. Η κατάθλιψη μάλιστα ως διάγνωση βρίσκεται στην πρώτη θέση με ποσοστό 38,7% και ακολουθούν η διπολική διαταραχή με 14,1% και η σχιζοφρένεια με 13,1%. Ως προς τη σχιζοφρένεια, μάλλον η συγκεκριμένη ψυχική νόσος είναι ανδρική “υπόθεση”, μιας και αφορά το αντρικό φύλο σε ποσοστό 67,1%, ενώ γυναικεία “υπόθεση” είναι η διπολική διαταραχή που αφορά το 44,3%.

Πόσοι νοσηλεύτηκαν στην Ψυχιατρική του ΠΑΓΝΗ;

Ακούσιες νοσηλείες

Εκούσιες νοσηλείες

Σύνολο νοσηλειών

Ασθενείς και επισκέψεις ανά Κέντρο Υγείας:

Κέντρο Υγείας

Ασθενείς ανά φύλο:

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News