Δίκη Λεμπιδάκη: Αγορεύσεις, απόφαση και ποινές

Κρήτη
Δίκη Λεμπιδάκη: Αγορεύσεις, απόφαση και ποινές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στην τελική ευθεία η δίκη για την απαγωγή του επιχειρηματία - Από σήμερα οι αγορεύσεις

Με τις αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης ουσιαστικά η ακροαματική διαδικασία στη δίκη της υπόθεσης της απαγωγής του επιχειρηματία Μιχάλη Λεμπιδάκη εισέρχεται στην τελική ευθεία για την έκδοση απόφασης και των ποινών για όσους κριθούν ένοχοι με βάση τα αδικήματα που θα τους αποδώσει το δικαστήριο ότι διέπραξαν. Οι αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης ξεκινούν σήμερα Τετάρτη, με πρόβλεψη να έχουν ολοκληρωθεί το αργότερο ως και την Παρασκευή.

Βεβαίως ήδη εκτιμάται ότι δεν αποκλείεται η διαδικασία να “τρέξει” γρηγορότερα και οι αγορεύσεις να ολοκληρωθούν ως αργά την Πέμπτη. Το δικαστήριο αναμένεται να διακόψει, η Παρασκευή θα είναι κενή ημέρα και θα συνέλθει για την 5η Φεβρουαρίου προκειμένου να ανακοινωθούν οι ποινές. Δεν αποκλείεται αμέσως να ξεκινήσει η διαδικασία για τη χορήγηση ελαφρυντικών και στο τέλος ίσως σε μία ή δύο επιπλέον συνεδριάσεις μετά τη συνεδρίαση της 5ης Φεβρουαρίου να υπάρξουν και οι ποινές που θα κλείσουν την πρωτόδικη εκδίκαση της υπόθεσης.

Οι αγορεύσεις αναμένεται να ξεκινήσουν σήμερα και τελευταίοι θα απολογηθούν οι τέσσερις κατηγορούμενοι που δε συνελήφθησαν, αλλά παραμένουν ελεύθεροι και προσέρχονται στη δίκη, ενώ ο δικηγόρος Διονύσης Βέρρας, που εκπροσωπεί τον 44χρονο ιδιοκτήτη νυχτερινού κέντρου από το Ρέθυμνο, έχει ζητήσει να αγορεύσει υπέρ του εντολέως του τελευταίος, δηλαδή είτε τελευταίος αύριο Πέμπτη ή αν συνεχιστούν οι αγορεύσεις την επόμενη ημέρα τελευταίος, την Παρασκευή. Στόχος των συνηγόρων υπεράσπισης είναι να ελαφρύνουν τη θέση των εντολέων τους και φυσικά να καταρρίψουν την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης που επισύρει την πιο βαριά ποινή. Οι αγορεύσεις αναμένονται με περίπου αυτή τη σειρά:

* Τετάρτη

1. Για λογαριασμό του επονομαζόμενου “Σκοπιανού”, από τη δικογραφία αγορεύει ο δικηγόρος Μίνωας Αποστολάκης.

2. Για τον 23χρονο που ήταν στο αυτοκίνητο με τον “παππού” και τον ιδιοκτήτη μπαρ, θα αγορεύσει ο δικηγόρος Γ. Κοκοσάλης και ο Μεθ. Ματαλλιωτάκης, που τον εκπροσωπούν από κοινού.

3. Για τον επονομαζόμενο “παππού”, που... τα πήρε όλα πάνω του για τους άλλους δύο στο μπλόκο του Βρασκά, θα αγορεύσει ως συνήγορος υπεράσπισης η Ιωάννα Σμυρνιωτάκη.

4. Για λογαριασμό του μεσίτη, θα αγορεύσει ως συνήγορος υπεράσπισης ο δικηγόρος από τη Θεσσαλονίκη Μ. Βέρρος.

5. Για λογαριασμό του ακτιβιστή και επονομαζόμενου “Ευγένιου”, θα αγορεύσουν ως συνήγοροι υπεράσπισης η Θεονύμφη Μπέρκη και ο Γιώργος Στειακάκης.

* Πέμπτη (ίσως και Παρασκευή)

6. Για τον ιδιοκτήτη της μάντρας όπου ήταν το τελευταίο κρησφύγετο στο Ρέθυμνο, αναμένεται να γίνει η αγόρευση από τους συνηγόρους υπεράσπισης αύριο Πέμπτη, και συγκεκριμένα από τους δικηγόρους Σ. Κεχαγιόγλου και Χαρ. Σφακιανάκη.

7. Για τον κατηγορούμενο που ήταν υπάλληλος στη μάντρα και η εισαγγελέας τον ταύτισε στην πρότασή της με τον “φιλόσοφο” που επικαλούταν ο Μιχάλης Λεμπιδάκης, η αγόρευση θα γίνει επίσης αύριο Πέμπτη από τους Κεχαγιόγλου-Σφακιανάκη.

8. Για τον αγρότη που αγόρασε την κάρτα και έστειλε το SMS (παραμένει ελεύθερος), θα αγορεύσει ως συνήγορος υπεράσπισής του ο δικηγόρος από την Αθήνα Ν. Πρασιανάκης.

9. Για τον Κρητικό που ζει στην Αθήνα και το κατηγορητήριο τού είχε αποδώσει αρχηγικό ρόλο, όμως όχι η πρόταση της εισαγγελέως, θα αγορεύσει ως συνήγορος υπεράσπισής του ο Γ Φραντζεσκάκης.

10. Για τον αδερφό τού ακριβώς ανωτέρω κατηγορουμένου θα αγορεύσει ως συνήγορος υπεράσπισης ο Γ. Βέρρας.

11. Για τον συνεπώνυμο ξάδερφο του ιδιοκτήτη του νυχτερινού κέντρου, θα αγορεύσει ως συνήγορος υπεράσπισης ο Μ. Φουρφουλάκης.

12. Και τελευταίος θα αγορεύσει ως συνήγορος υπεράσπισης του ιδιοκτήτη του νυχτερινού κέντρου στο Ρέθυμνο ο δικηγόρος Διονύσης Βέρρας.

Η έκπληξη με τον “Φιλόσοφο”

Στο μεταξύ, πρόταση της εισαγγελέως Γ. Δούρου, που έχει ήδη δημοσιοποιηθεί, έκρυβε και μια έκπληξη για τους νομικούς κύκλους, καθώς συνέδεσε τον κατηγορούμενο υπάλληλο της μάντρας με τον λεγόμενο από τον Λεμπιδάκη φροντιστή του “Φιλόσοφο”. Ο Λεμπιδάκης τον αποκαλούσε έτσι γιατί θεωρούσε ότι ο συγκεκριμένος άνθρωπος είχε την κατάρτιση να κάνει συζητήσεις ενός κάποιου φιλοσοφικού επιπέδου. Ο λεγόμενος “Φιλόσοφος” ως φροντιστής είχε μείνει περίπου 1,5 μήνα και αφού δεν άντεξε τα παράτησε, και στη θέση του μπήκε ο τελευταίος, ο λεγόμενος “Σκοπιανός”. Ωστόσο μέχρι τώρα δεν είχε ταυτιστεί ο “Φιλόσοφος” με κάποιον εκ των κατηγορουμένων και, όταν ο Λεμπιδάκης κλήθηκε να αναγνωρίσει τη φωνή τού υπαλλήλου της μάντρας που κατηγορείται και πλέον ταυτίστηκε από την εισαγγελέα με ένα εκ των φροντιστών, το θύμα δήλωσε αδυναμία να το κάνει, γιατί, όπως είπε, του μιλούσαν χαμηλόφωνα, αν και άλλοι κατηγορούμενοι είχαν πει ότι του μιλούσαν στον κανονικό τους τόνο. Πάντως, ο εν λόγω κατηγορούμενος που ταυτίστηκε από την εισαγγελέα με τον “Φιλόσοφο” βρέθηκε στο κάδρο της υπόθεσης, καθώς η Σήμανση εντόπισε τρία δακτυλικά του αποτυπώματα - ένα σε μια επιστολή, ένα δεύτερο σε μια χαρτόκουτα που είχαν “ντύσει” τα τζάμια και ένα σε μια εφημερίδα - που τα δικαιολόγησε ο ίδιος ως τυχαία, αφού εργαζόταν ή και διέμενε εκεί. Τον κατηγορούμενο, που αρχικώς οι εκτιμήσεις ήταν πιο ευοίωνες για την απόφαση, η εισαγγελέας τον ενέταξε στο κάδρο της οργάνωσης αποδίδοντάς του τον ρόλο του φροντιστή του Λεμπιδάκη.

Η πρόταση

Η εισαγγελέας πρότεινε ενοχή για όλους, ενώ ουσιαστικά μίλησε για μια εγκληματική οργάνωση και όχι δύο, όπως αναφέρει το κατηγορητήριο. Από τους 12, η εισαγγελέας απέδωσε στους μισούς, εκτός των άλλων κατηγοριών, ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, σε 5 συγκρότηση και σε έναν συγκρότηση και διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης. Τα υπόλοιπα αδικήματα που τους αποδίδει η πρόταση εισαγγελέως αφορούν σε αρπαγή, απόπειρα εκβίασης και απλή συνέργεια σε αυτήν, και για έναν, τον επονομαζόμενο “παππού”, επιπλέον σε κατοχή πολεμικού τυφεκίου.

Οι άλλοι “4”

Πάντως η εισαγγελέας προανήγγειλε νέο γύρο δικαστικής έρευνας, παραπέμποντας το υλικό από τη δίκη στον εισαγγελέα Ηρακλείου, ώστε να διερευνηθεί ο ρόλος τεσσάρων ατόμων. Πρόκειται για τέσσερις Κρητικούς, εκ των οποίων ο ένας μένει στην Αθήνα, αλλά και γνωστός ποινικός από το Ρέθυμνο, που είχε εμπλακεί στην απαγωγή του Περικλή Παναγόπουλου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News