Κρήτη

Οι κατεδαφίσεις αυθαιρέτων στην Κρήτη έμειναν στα... χαρτιά

Επικοινωνιακά "πυροτέχνημα" οι κατεδαφίσεις στην Κρήτη, λίγο μετά την τραγωδία στο Μάτι

Τελικά ο θησαυρός των κατεδαφίσεων αυθαιρέτων και της αποκατάστασης της νόμιμης τάξης σε όλη τη χώρα και εδώ στην Κρήτη αποδείχτηκε... άνθρακας!
“Πυροτέχνημα” επικοινωνιακού τύπου, σε μια προφανή προσπάθεια να υπάρξει αποσυμπίεση στην κρίση που είχε δημιουργηθεί μετά την πρωτοφανή, πολύνεκρη τραγωδία στο Μάτι Αττικής, ήταν οι πολύκροτες εξαγγελίες της κυβέρνησης τον περασμένο Αύγουστο και Σεπτέμβριο για άμεση χρηματοδότηση των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων και άμεση έναρξη των κατεδαφίσεων αυθαίρετων κατασκευών, πρωτίστως στον αιγιαλό...


Υπό το βάρος των κοινωνικών αντιδράσεων και της οργής για τα τραγικά γεγονότα στο Μάτι, τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη είχαν “σηκώσει” στα τέλη του καλοκαιριού πολύ ψηλά τη “σημαία” της κάθαρσης. Είχαν διαμηνύσει ότι αυτή τη φορά θα ξεκινούσαν οι “παγωμένες” επί πολλά χρόνια κατεδαφίσεις αυθαιρέτων, με έμφαση μάλιστα και στην Κρήτη, όπου εδώ και χρόνια έχουν εκδοθεί περί τα 275 πρωτόκολλα κατεδάφισης (εκ των οποίων μάλιστα τα 130 στον νομό Λασιθίου, με επίκεντρο το Μεραμπέλο και την περιοχή της Ελούντας), αλλά παραμένουν στον “πάγο”.


Στην πράξη βέβαια όλα αυτά αποδεικνύονται εύκολες πολιτικές μεγαλοστομίες και “παχιά” λόγια. Οι μήνες πέρασαν. Το καλοκαίρι έγινε φθινόπωρο. Το φθινόπωρο χειμώνας. Το 2018 έφυγε, το 2019 ήρθε, αλλά εκείνο που δεν ήρθε ποτέ ήταν οι χρηματοδοτήσεις που είχαν υποσχεθεί από το υπουργείο Ενέργειας-Περιβάλλοντος προς τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, για να βάλουν μπρος τις πολυσυζητημένες κατεδαφίσεις!


Σε τοπικό επίπεδο, στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης παραμένουν στο... περίμενε από τα τέλη του καλοκαιριού.
Ο σχεδιασμός αφορούσε μια ταχεία διαδικασία ανάθεσης απευθείας σε εργολάβο της εκτέλεσης πρωτοκόλλων κατεδάφισης μέχρι τέλος του 2018, με άμεση χρηματοδότηση 135.000 ευρώ!


Βάσει σχεδιασμού, θα γινόταν μια πρώτη απευθείας ανάθεση με τα χρήματα αυτά για την κατεδάφιση αυθαιρέτων που ήταν στην κορυφή της λίστας ιεράρχησης της Αποκεντρωμένης, η οποία από εκεί και πέρα θα περίμενε μια μεγάλη χρηματοδότηση της τάξης των 400.000-500.000 ευρώ μέσα στο 2019 προκειμένου να πήγαινε σε μαζικότερες κατεδαφίσεις, μέσω αυτή τη φορά διαγωνισμού και όχι απευθείας ανάθεσης.
Εδώ θα πρέπει να θυμίσουμε πως σε ό,τι αφορά το οικονομικό σκέλος της υπόθεσης, κατά το παρελθόν είχαν κατατεθεί αλλεπάλληλα τεκμηριωμένα αιτήματα από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης προς το Πράσινο Ταμείο για τις αναγκαίες χρηματοδοτήσεις εκτέλεσης των κατεδαφίσεων. Τα αιτήματα χρηματοδότησης έπεσαν στο κενό.


Οι δηλώσεις, εξαγγελίες και ανακοινώσεις των αρμόδιων κυβερνητικών στελεχών τον περασμένο Αύγουστο, στον απόηχο τότε της πολύνεκρης τραγωδίας, είχαν δημιουργήσει προσδοκίες και εδώ στο νησί.
Με βάση τις εξελίξεις, η συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης Μαρία Κοζυράκη θεωρούσε (απόλυτα εύλογα, με βάση το όλο τότε κλίμα) ότι θα άνοιγε επιτέλους ο δρόμος για την έγκριση των αναγκαίων κονδυλίων.
Τελικά, οι πιστώσεις έμειναν άφαντες, με αποτέλεσμα η συντονίστρια της Αποκεντρωμένης να έχει μείνει με δεμένα τα χέρια!
Το 2018 πέρασε, χωρίς φυσικά να εκτελεστεί ούτε 1 από τα 275 πρωτόκολλα κατεδάφισης αυθαιρέτων σε αιγιαλό, δάση και ρέματα της Κρήτης. Βεβαίως, η εξέλιξη δεν προξένησε και τόσο μεγάλη έκπληξη σε πολλούς που “είδαν” εξαρχής μια επικοινωνιακή χροιά πίσω από τις βαρύγδουπες κυβερνητικές εξαγγελίες.
Από εκεί και πέρα, είναι άγνωστο τι μέλλει γενέσθαι με τις κατεδαφίσεις αυθαιρέτων στην Κρήτη και στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας το 2019, αλλά η αλήθεια είναι ότι εξαιρετικά αμφίβολο έως απίθανο είναι να δρομολογηθεί κάτι μέσα στη χρονιά.


Και ο λόγος είναι ο προφανής που σκέφτεται ο καθείς. Εδώ δεν προχώρησαν οι κατεδαφίσεις τα προηγούμενα χρόνια, δεν προχώρησαν ούτε μετά το σοκ της πολύνεκρης τραγωδίας στο Μάτι, και θα προχωρήσουν τώρα, σε μια χρονιά αμιγώς εκλογική, με τόσες εκλογικές μάχες προ των πυλών;
Προφανώς και άπαντες υποθέτουν ότι οι κατεδαφίσεις για το 2019 τουλάχιστον παραπέμπονται στις γνωστές ελληνικές... καλένδες. Αυτό “φωτογραφίζει” άλλωστε και το γεγονός ότι στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, όπως και στις υπόλοιπες Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, δεν έχει φτάσει καμία ενημέρωση ή κρούση κεντρικά από την κυβέρνηση για το πότε μπορεί να έρθουν χρηματοδοτήσεις ή εντολές δράσης!

Νέο αίτημα

Από τη δική της πλευρά, πάντως, η συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης εξακολουθεί να ελπίζει πως θα έρθουν τα κονδύλια και θα δρομολογηθούν κατεδαφίσεις μέσα στο 2019.
«Δυστυχώς, δεν έχουν έρθει οι πιστώσεις που περιμέναμε και ως εκ τούτου τα χέρια μας είναι δεμένα. Πριν από μερικές ημέρες επανυποβάλαμε αίτημα χρηματοδότησης προς το Σώμα Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, που έχει την αρμοδιότητα και περιμένουμε νεότερα. Από τη μεριά αυτή ελπίζω και εύχομαι να γίνει κάτι, να μας δοθούν κάποιες έστω πιστώσεις και να προχωρήσουμε σε κάποιο βαθμό, διότι μιλάμε για ένα σοβαρό ζήτημα δημοσίου συμφέροντος», δήλωσε στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη” η Μαρία Κοζυράκη.

Επικοινωνιακά “πυροτέχνημα”

Με νωπές ακόμα τις μνήμες από την τραγωδία στο Μάτι, η κυβέρνηση είχε διαμηνύσει τον περασμένο Αύγουστο ότι είναι αποφασισμένη να βάλει άμεσα μπρος τις “παγωμένες” κατεδαφίσεις αυθαιρέτων και να “καθαρίσει” το τοπίο παρανομιών και επικινδυνότητας σε παραλίες και δάση.
«Ξεκινώ τις κατεδαφίσεις από παραλίες, εθνικούς δρυμούς και “παραδοτέα”», είχε δηλώσει τότε ο Χανιώτης υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης, διαβεβαιώνοντας πως οι πρώτες μπουλντόζες θα έμπαιναν εντός του Σεπτεμβρίου...


Χαρακτηριστικό ήταν και το πλαίσιο υλοποίησης του σχεδιασμού που είχε δοθεί στη δημοσιότητα στις αρχές φθινοπώρου, στο πλαίσιο τότε σχετικής σύσκεψης υπό τον υπουργό Γιώργο Σταθάκη και των συντονιστών των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων.
Στη σύσκεψη εκείνη συζητήθηκαν ο προγραμματισμός εκτέλεσης των τελεσίδικων πρωτοκόλλων κατεδάφισης, καθώς και ο τρόπος χρηματοδότησης της διαδικασίας. Όπως είχε ανακοινωθεί, κατά προτεραιότητα θα προχωρούσαν οι κατεδαφίσεις σε αυθαίρετα που βρίσκονται σε εθνικούς δρυμούς, παραδοτέα σε δημόσιες αναδασωτέες εκτάσεις, αιγιαλούς και ρέματα, με πόρους που θα εγκριθούν από το Πράσινο Ταμείο.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια