Μοιράζουν 207.449 στρέμματα γης σε αγρότες και ανέργους

Κρήτη
Μοιράζουν 207.449 στρέμματα γης σε αγρότες και ανέργους

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η μέγιστη έκταση που θα παραχωρηθεί ανά δικαιούχο (φυσικό πρόσωπο) είναι 100 στρέμματα και η διάρκεια της παραχώρησης συζητείται να είναι από 5 έως 25 χρόνια

Η ιταλική κυβέρνηση χαρίζει... σπίτια χωριών- “φαντάσματα” για να ξαναζωντανέψει την ύπαιθρο, κάτι που θα μπορούσε να κάνει και η ελληνική κυβέρνηση, η οποία, ωστόσο, ετοιμάζεται να μοιράσει γη σε κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, ανέργους, μέλη αγροτικών συνεταιρισμών και νέους αποφοίτους Γεωτεχνικών Σχολών, με βάση τα κριτήρια και τη μοριοδότηση που ορίζει ο Νόμος 4061/2012 ή με διαγωνισμό. Συνολικά - όπως αποκάλυψε ο ίδιος ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρος Αραχωβίτης - προγραμματίζεται να αναδιανεμηθούν με ένα ελάχιστο συμβολικό τίμημα 207.449 στρέμματα σε 13 Περιφερειακές Ενότητες σε όλη την Ελλάδα.

Σχολιάζοντας την απόφαση αυτή, ο αντιπρόεδρος της Ομάδας Αμπελουργών και Ελαιοπαραγωγών Κρήτης και της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου, Μύρων Χιλετζάκης, αποκάλυψε έγκυρες πληροφορίες του για το μοντέλο Ιταλίας, λέγοντας πως, εκτός από την παραχώρηση αγροτικής γης όπως την ανακοίνωσε ο κ. Αραχωβίτης, θα ήταν μια πολύ καλή εξέλιξη να μελετούσε και η χώρα μας μια ανάλογη απόφαση πώλησης ερειπωμένων σπιτιών σε χωριά- “φαντάσματα”, έναντι ενός ή δύο ευρώ, με τη δέσμευση οι αγοραστές να τα φτιάξουν και να ασχοληθούν με τη γη!

Αναλυτικότερα, από τα 207.449 στρέμματα, τα περισσότερα βρίσκονται στη Θεσπρωτία, στην Ηλεία, στο Κιλκίς, στη Θεσσαλονίκη και στην Ημαθία, ενώ η μέγιστη έκταση που θα παραχωρηθεί ανά δικαιούχο (φυσικό πρόσωπο) είναι 100 στρέμματα και η διάρκεια της παραχώρησης συζητείται να είναι από 5 έως 25 χρόνια.

Την απόφαση αυτή αποκάλυψε ο αρμόδιος υπουργός, Σταύρος Αραχωβίτης, σε συνέντευξή του που δημοσιεύτηκε στον “Ταχυδρόμο της Άρτας” στις 18 Ιανουαρίου, με αφορμή τα σενάρια επιδότησης της εξόδου των κτηνοτρόφων από το επάγγελμά τους, για τα οποία ξεκαθαρίζει πως δεν υπάρχει καμία σχετική σκέψη.

«Το 2019 ξεκινά ήδη από μια πολύ καλύτερη αφετηρία για τους δύο κλάδους, τον κτηνοτροφικό και τον αγροτικό, σε σχέση με το 2018. Από την 1η Νοεμβρίου του 2018 μπήκε ήδη οριστικό τέλος στο προηγούμενο καθεστώς παραχώρησης εκτάσεων ιδιοκτησίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Με την απόφαση που υπέγραψα, από την 1η Νοεμβρίου λήγουν όλα τα καθεστώτα παραχώρησης που ίσχυαν μέχρι τώρα για τις συγκεκριμένες εκτάσεις. Όσες εκτάσεις είναι καλλιεργήσιμες ή είναι βοσκότοποι θα παραχωρηθούν με ένα ελάχιστο συμβολικό τίμημα σε κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, σε ανέργους ή όσους ανήκουν σε αγροτικούς συνεταιρισμούς και σε νέους αποφοίτους Γεωτεχνικών Σχολών, με βάση τα κριτήρια και τη μοριοδότηση που ορίζει ο Νόμος 4061/2012 ή με διαγωνισμό», δήλωσε μεταξύ των άλλων ο Σταύρος Αραχωβίτης.

Και συνέχισε αναφερόμενος στον στόχο της κυβέρνησης: «Στόχος είναι η παραχώρηση φτηνής παραγωγικής γης, η ενίσχυση των νέων ανθρώπων της Περιφέρειας αλλά και η καταπολέμηση του φαινομένου της υπενοικίασης δημόσιας γης από παραχωρησιούχους, που δεν κατοικούσαν καν στην περιοχή, σε καλλιεργητές με δικαιώματα.

Συνολικά, θα αναδιανεμηθούν 207.449 στρέμματα σε 13 Περιφερειακές Ενότητες σ’ όλη την Ελλάδα, βάσει μοριοδότησης και κοινωνικών κριτηρίων. Τα περισσότερα από αυτά βρίσκονται στη Θεσπρωτία, στην Ηλεία, στο Κιλκίς, στη Θεσσαλονίκη και στην Ημαθία. Η μέγιστη έκταση που θα παραχωρηθεί ανά δικαιούχο (φυσικό πρόσωπο) είναι 100 στρέμματα, ενώ η διάρκεια της παραχώρησης συζητείται να είναι από 5 έως 25 χρόνια. Μέχρι τώρα οι εκτάσεις αυτές ήταν παραχωρημένες σε 5.923 δικαιούχους, βάσει των στοιχείων του υπουργείου. Η διακοπή των παλαιών συμβολαίων δε σημαίνει και τον οριστικό αποκλεισμό των σημερινών δικαιούχων στην περίπτωση που πληρούν τα κριτήρια παραχώρησης εκτάσεων.

Ήδη επιλύσαμε μια σειρά από προβλήματα που υπήρχαν, όπως με τις πληρωμές. Οι νόμοι που ψηφίσαμε είναι η βάση, πάνω στην οποία μπορούμε να οικοδομήσουμε τη νέα εικόνα της ελληνικής υπαίθρου που καμία σχέση δε θα έχει με την ύπαιθρο του μαρασμού και της εγκατάλειψης που γνωρίζαμε μέχρι πριν λίγο καιρό».

Το παράδειγμα της Ιταλίας

Σπίτια με ένα ευρώ για να ξαναγυρίσει ο κόσμος στην ύπαιθρο

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣΗ Μύρων Χιλετζάκης χθες σχολίασε τις ανακοινώσεις αυτές, δίνοντάς μας τη σημαντική είδηση για το μοντέλο της Ιταλίας, που προέρχεται, όπως λέει, από έγκυρες πηγές ανθρώπων που ασχολούνται με τα θέματα αυτά σε κεντρικό επίπεδο. «Είναι θετικό να μπορέσουν τα παιδιά που δεν έχουν γη, ή δεν μπορούν να έχουν γη, να ασχοληθούν με το επάγγελμα. Αλλά τελικά ποιοι είναι αυτοί που δεν μπορούν να βρουν γη ή δεν μπορούν να ενοικιάσουν; Όταν σήμερα στην ύπαιθρο βλέπουμε ανθρώπους να παρατάνε υπάρχουσες πολυετείς καλλιέργειες όπως είναι η ελιά; Είναι σύνηθες το φαινόμενο να βλέπουμε αλλοδαπούς να παίρνουν συμμισακές ελιές. Να βλέπουμε ακαλλιέργητα ελαιόδεντρα»...

Και στο σημείο αυτό ο Μύρων Χιλετζάκης λέει: «Οι γείτονές μας οι Ιταλοί έκαναν κάτι πιο έξυπνο. Για να ξαναγυρίσει ο κόσμος στην ύπαιθρο, η ιταλική κυβέρνηση πήγε και κατέγραψε τα ερειπωμένα σπίτια στα χωριά που δεν κατοικούνται πλέον. Βγήκε λοιπόν η κυβέρνηση και είπε ότι, “όποιοι ενδιαφέρεστε, φύγετε από την πόλη. Σας δίνω το σπίτι με ένα ευρώ αγορά. Σας αφήνω περιθώριο τέσσερα χρόνια να το φτιάξετε. Και να ξαναζωντανέψετε τα χωριά, που έχουν ερημώσει”. Με τέτοιου είδους κίνητρα γυρίζει ένας νέος. Με τέτοιου είδους κίνητρα θα ξαναπάρει μπροστά η ερειπωμένη γη που εγκαταλείπεται διαρκώς, κάτι που το βλέπουμε να συμβαίνει πλέον και στην Κρήτη. Αν θέλουμε να αποσυμφορηθεί η πρωτεύουσα που έχει έξι εκατομμύρια πολίτες, θα πρέπει το κράτος μας να εφαρμόσει το ίδιο πλάνο με αυτό της Ιταλίας»...

Μάλιστα, στο σημείο αυτό, ο Μύρων Χιλετζάκης επικαλείται προσωπικές του εμπειρίες, λέγοντας πως πάρα πολλοί άνθρωποι της πόλης τού λένε ότι, αν είχαν ένα σπίτι στο χωριό, δε θα είχαν πρόβλημα να γυρίσουν, να ασχοληθούν με τη γη, αλλά και να δουλεύουν μεροκάματα για να ξαναφτιάξουν τη ζωή τους. «Οι εργάτες πραγματικά λείπουν σήμερα από την ύπαιθρο. Βλέπουμε το φαινόμενο να φεύγουν πιο εξειδικευμένοι εργάτες, όπως είναι οι Αλβανοί, και να πηγαίνουν στην Αγγλία αλλά και στη Γερμανία να δουλεύουν. Μην ξεχάσουμε το φαινόμενο που συναντήσαμε τους προηγούμενους μήνες όταν αναζητούσαμε εργάτες γης και δεν μπορούσαμε να βρούμε. Για να ξυπνήσει ο “κοιμώμενος γίγαντας”, που είναι ο πρωτογενής τομέας, καλό είναι να μοιράσει τα χωράφια το υπουργείο, αλλά θα πρέπει και να κάνει το ίδιο πράγμα. Τα ερειπωμένα χωριά είναι χιλιάδες ανά την επικράτεια. Και όταν εφαρμοστεί αυτό το πλάνο, θα ξαναζωντανέψει η ύπαιθρος, θα αναπτυχθεί ο αγροτοτουρισμός και θα δυναμώσει και πάλι ο πρωτογενής τομέας»...

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News