Τα φράγματα θα είναι γεμάτα πριν το Πάσχα

Κρήτη
Τα φράγματα θα είναι γεμάτα πριν το Πάσχα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στα μέσα Μαρτίου αναμένεται να γεμίσει ο Αποσελέμης και στα μέσα Απριλίου το φράγμα Βαλσαμιώτη στα Χανιά

Με γεμάτα φράγματα, τουλάχιστον τα τέσσερα φράγματα που διαχειρίζεται ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης, και άρα με το κεφάλι ήσυχο για το φετινό καλοκαίρι, θα κάνει Πάσχα η Κρήτη!

Μετά το φράγμα Ποταμών στο Αμάρι Ρεθύμνου, που όχι απλά είναι γεμάτο αλλά έχει υπερχειλίσει εδώ και πάνω από έναν μήνα, και τη λιμνοδεξαμενή του Αγίου Γεωργίου στο Οροπέδιο Λασιθίου, που έχει γεμίσει εδώ και δύο περίπου εβδομάδες, και τα άλλα δύο φράγματα που έχει ο ΟΑΚ έχουν μπει σε ρότα για να γεμίσουν.

Το μεγαλύτερο φράγμα από όλα, ο Αποσελέμης, έσπασε ήδη το πρώτο “φράγμα” των 10 εκατ. κυβικών και, με “όπλο” τη μεγάλη καθημερινή ροή - μέσω σήραγγας και αγωγού - των πλημμυρικών νερών του Οροπεδίου, εκτιμάται από τους αρμόδιους ότι θα έχει γεμίσει πλήρως στα μέσα προς τέλη Μαρτίου! Στον ΟΑΚ ευελπιστούν ότι λίγο αργότερα, δηλαδή αρχές προς μέσα Απριλίου, θα έχει γεμίσει και το φράγμα Βαλσαμιώτη στα Χανιά, με τη βοήθεια των πηγών των Μεσκλών.

Ουσιαστικά, με βάση τα σημερινά δεδομένα και τις ενδείξεις, είναι απολύτως εφικτό να γίνει το “4 στα 4” με την πληρότητα των φραγμάτων του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης. Ένα “στοίχημα” που αν κερδηθεί, όπως φαίνεται πολύ πιθανό, πριν πάμε στις γιορτές του Πάσχα, και εφόσον βεβαίως έχουμε συνετή χρήση του νερού, θα αποτελεί την καλύτερη παρακαταθήκη για να περάσουμε ένα ανέμελο - από πλευράς φόβου λειψυδρίας - καλοκαίρι.

Ας δούμε αναλυτικότερα πώς έχει το παζλ του υδάτινου δυναμικού στα τέσσερα φράγματα που διαχειρίζεται ο ΟΑΚ Α.Ε. και ποιες είναι οι εκτιμήσεις για το προσεχές διάστημα:

Το φράγμα Ποταμών, χωρητικότητας 22,5 εκατ. κυβικών νερού, παρουσιάζει απόλυτη πληρότητα, 100%. Το εντυπωσιακό είναι ότι το φράγμα στο Αμάρι, που έγινε γνωστό στο πανελλήνιο λόγω του “Σήφη” του κροκόδειλου, έχει γεμίσει από τις 19 Δεκεμβρίου και από τότε έχει υπερχειλίσει μια μεγάλη ποσότητα 8,7 εκατ. κυβικών νερού!

Η λιμνοδεξαμενή Αγίου Γεωργίου στο Οροπέδιο, χωρητικότητας 2,15 εκατ. κυβικών νερού, παρουσιάζει απόλυτη πληρότητα, 100%. Η λιμνοδεξαμενή γέμισε μάλιστα στις 12 Ιανουαρίου.

Για το φράγμα Αποσελέμη, στο οποίο περιστρέφονται οι περισσότερες συζητήσεις και τα βλέμματα, τα καλά νέα συνεχίζονται. Οι αυξημένες φέτος βροχοπτώσεις και χιονοπτώσεις, αλλά πολύ περισσότερο τα πλημμυρικά νερά που κατεβαίνουν μέσω αγωγού στον ταμιευτήρα από το Οροπέδιο ανεβάζουν σημαντικά μέρα με τη μέρα τις ποσότητες νερού. Ήδη μάλιστα ο Αποσελέμης, χωρητικότητας 25,7 εκατ. κυβικών νερού, έσπασε το πρώτο φράγμα των 10 εκατ. κυβικών νερού!

Σύμφωνα με τελευταία ανακοίνωση από τον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης και συγκεκριμένα από τον πρόεδρο του Οργανισμού Δημήτρη Κουνενάκη, πλέον στο φράγμα του Αποσελέμη έχουν εισρεύσει αυτή τη στιγμή 10,4 εκατ. κυβικά νερού. Αναλυτικότερα τα στοιχεία αναφέρουν:

Από την έναρξη (Σεπτέμβριος 2018) του παρόντος υδρολογικού έτους 2018-2019 έως και χθες (Παρασκευή 25/1/2019), στον ταμιευτήρα Αποσελέμη έχουν εισέλθει 9.345.035 κυβικά μέτρα νερού. Από χθες μέχρι σήμερα εισήλθαν 318.396 m3, δηλαδή περίπου 13.266 m3/h κατά μέσο όρο. Χθες Παρασκευή (στις 8 π.μ.) ο ταμιευτήρας Αποσελέμη περιείχε 10.455.992 m3! Παρουσιάζει, δηλαδή, πλέον μια πληρότητα μεγαλύτερη της τάξης του 35%.

Με βάση τα στοιχεία του ΟΑΚ, το φράγμα στα τέλη Δεκεμβρίου διέθετε μόλις 1,6 εκατ. κυβικά νερού.

“Φιλί ζωής” στον Αποσελέμη έδωσε η έναρξη λειτουργίας του αγωγού εντός της σήραγγας που κατεβάζει τα πλημμυρικά νερά του Οροπεδίου. Εκτιμάται ότι, από τις ποσότητες νερού που εμπλουτίζουν τον Αποσελέμη, το 80% προέρχεται από το Οροπέδιο!

Με βάση τις καθημερινές εισροές, οι αρμόδιοι εκτιμούν πως σε ενάμιση μήνα ή το αργότερο μέχρι τα τέλη Μαρτίου το φράγμα Αποσελέμη θα έχει γεμίσει πλήρως!

Νερό από τις πηγές των Μεσκλών στον Βαλσαμιώτη

Το φράγμα Βαλσαμιώτη στα Χανιά, χωρητικότητας 5,1 εκατ. κυβικών, διαθέτει σήμερα 993.000 κυβικά και μια πολύ “φτωχή” πληρότητα ύψους 19%.

Μιλάμε βεβαίως για ένα έργο- “πονεμένη” υπόθεση, αφού, παρά τις μέχρι τώρα προσπάθειες, δεν έχει αντιμετωπιστεί στον επιθυμητό βαθμό το σοβαρό πρόβλημα των διαρροών του φράγματος.

Με βάση τον σχεδιασμό που αποφασίστηκε τις προάλλες από τον ΟΑΚ Α.Ε., θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες γεμίσματος-εμπλουτισμού του φράγματος Βαλσαμιώτη με νερό από τις πηγές των Μεσκλών.

Στόχος είναι το φράγμα να γεμίσει μέχρι το Πάσχα, κάτι που στον ΟΑΚ θεωρούν εφικτό...

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News