default-image

Συνταξιούχοι του Δημοσίου στην Κρήτη: «Φέρτε πίσω τα κλεμμένα»

Κρήτη
Συνταξιούχοι του Δημοσίου στην Κρήτη: «Φέρτε πίσω τα κλεμμένα»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο πόδι οι συνταξιούχοι που θα πραγματοποιήσουν γενική συνέλευση

«Φέρτε πίσω τα κλεμμένα» θα πουν προς την κυβέρνηση για τις κομμένες τους συντάξεις οι συνταξιούχοι του Δημοσίου, στη γενική συνέλευση που διοργανώνει για τα μέλη του ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων Δημοσίου νομού Ηρακλείου για την ερχόμενη Τετάρτη 30 Ιανουαρίου, όπου θα συζητηθούν και άλλα ζητήματα, αλλά θα δοθεί κυρίαρχο βάρος στις διεκδικήσεις της αναδρομικής επιστροφής των χρημάτων που έχουν κοπεί σε βάρος των συνταξιούχων.

«Να μην πέφτουν θύματα μεγάλων δικηγορικών γραφείων οι συνταξιούχοι», είπε στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη” ο γενικός γραμματέας της οργάνωσης Θέμης Φραγκιαδάκης, που ξεκαθαρίζει πως μόνο με πολιτική απόφαση μπορεί να επέλθει η δικαίωση και για τον λόγο αυτό οι εκπρόσωποι των συνταξιούχων επιδιώκουν συνάντηση με τον ίδιο τον πρωθυπουργό!

Η συνέλευση θα ξεκινήσει στις 11:30 το πρωί, στη λεωφόρο Γιαμαλάκη 13 και όπως λέει ο Θέμης Φραγκιαδάκης, «η υπόθεση της διεκδίκησης των αναδρομικών δεν είναι μια απλή υπόθεση. Στις 15 Δεκεμβρίου, που είχαμε την πανελλαδική κινητοποίηση στην Αθήνα όλες οι συνταξιουχικές οργανώσεις, είχαμε ζητήσει μια συνάντηση με τον πρωθυπουργό. Όμως έλειπε στη Θεσσαλονίκη και το ραντεβού αναβλήθηκε. Είμαστε λοιπόν σε αναμονή του ραντεβού των Ομοσπονδιών μας με τον πρωθυπουργό, για να συζητήσουμε το θέμα της καταβολής με πολιτική απόφαση των αναδρομικών, σε ό,τι αφορά τις περικοπές των συντάξεων, των δώρων, των επιδομάτων κ.λπ.

Προς το παρόν δεν υπάρχει δυνατότητα να προσφύγουμε δικαστικά. Αντίθετα υπάρχει μια μεγάλη παραπληροφόρηση από μεγάλα δικηγορικά γραφεία, που απευθύνονται στους συνταξιούχους μέσω των συλλόγων για να τους πείσουν να προσφύγουν δικαστικά, ζητώντας σοβαρά ποσά για τη δικαστική προσφυγή. Είμαστε σε συνεννόηση με την Ομοσπονδία για να δούμε το ζήτημα της πολιτικής λύσης κυρίως. Και βέβαια το επόμενο διάστημα οι Ομοσπονδίες θα συνεδριάσουν για να καθορίσουν το αγωνιστικό πρόγραμμα των συνταξιούχων όλης της χώρας το πρώτο εξάμηνο του 2019», δήλωσε στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη” ο γενικός γραμματέας του Συνδικάτου Συνταξιούχων Δημοσίου Ν. Ηρακλείου.

Εξάλλου, όπως συνέχισε ο Θέμης Φραγκιαδάκης, «ήδη υπάρχουν ανάλογες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, που επιβάλλουν στις εκάστοτε κυβερνήσεις να επιστρέψουν τα αναδρομικά από τον Ιούλιο του 2015. Και αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση περιμένει την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Και είτε θα είναι μια απόφαση που θα ορίζει ότι πρέπει η κυβέρνηση να επιστρέψει τα αναδρομικά από τον Ιούνιο του 2015 μέχρι τον Μάιο του 2016, οπότε και ψηφίστηκε ο νόμος Κατρούγκαλου, ή θα κηρύξει ως αντισυνταγματικό τον νόμο Κατρούγκαλου και θα επιβάλλει την επιστροφή των αναδρομικών έως και σήμερα»...

Θέμης Φραγκιαδάκης: «Είναι παράνομες οι περικοπές»

Στο σημείο αυτό, ο Θέμης Φραγκιαδάκης επισήμανε με κατηγορηματικό ύφος: «Εμείς θεωρούμε ότι είναι παράνομες αυτές οι παρακρατήσεις που έχουν γίνει. Και οφείλει η κυβέρνηση να επιστρέψει τα δώρα και τα χρήματα που είχαν κοπεί από τις συντάξεις, σε όλους τους συνταξιούχους. Επίσης, θεωρούμε ότι είναι συνταξιοκτόνος ο νόμος του Κατρούγκαλου, γιατί οι νέες συντάξεις βγαίνουν με πολύ διαφορετικό τρόπο και με πολύ χαμηλή αναπλήρωση σε σχέση με τους παλιούς συνταξιούχους. Δηλαδή, για τους συνταξιούχους του Δημοσίου οι συντάξεις που βγαίνουν είναι χαμηλότερες κατά 30% με 35% περίπου σε σχέση με τους παλιούς συνταξιούχους.

Επίσης, θα θέλαμε να καταγγείλουμε ότι ακόμα δεν έχουν εκδοθεί τα εκκαθαριστικά των παλιών συνταξιούχων για τον μήνα Ιανουάριο, ούτε για τον Φεβρουάριο.

Δηλαδή, τώρα θα πληρωθεί ο Φεβρουάριος στις 25 του μήνα, όπως ανακοίνωσε ο ΕΦΚΑ, αλλά δεν έχουν εκδοθεί ακόμα τα αναδρομικά για να δουν οι συνταξιούχοι τι προσωπική διαφορά έχει εκδοθεί για τον καθένα, για να έχουν μια εικόνα γύρω από τις περικοπές. Και η πληροφορία που έχουμε είναι ότι έχουν γίνει σοβαρά λάθη για τον επανυπολογισμό των συντάξεων. Γιατί, ειδικά για τους παλιούς συνταξιούχους που είναι εδώ και 15 με 20 χρόνια στη σύνταξη, είναι τρομερά δύσκολο να γίνει ο επανυπολογισμός των συντάξεων.

Και γενικά καλούμε τους συνταξιούχους να είναι για το επόμενο διάστημα σε αγωνιστική ετοιμότητα, γιατί θα έχουμε κινητοποιήσεις και στην Κρήτη αλλά και σε όλη την Ελλάδα, για να ανατραπεί ο νόμος Κατρούγκαλου και να επιστραφούν πίσω όσα μας έχουν κοπεί τα χρόνια αυτά των μνημονίων».

(φωτογραφία αρχείου)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News