Η υποψηφιότητα Δεικτάκη στο πλευρό του Λαμπρινού και τα ερωτήματα για ενδεχόμενη συναλλαγή

Κρήτη
Η υποψηφιότητα Δεικτάκη στο πλευρό του Λαμπρινού και τα ερωτήματα για ενδεχόμενη συναλλαγή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μία υποψηφιότητα, η φιλολογία περί πιέσεων και τα αναπάντητα ερωτηματικά για ενδεχόμενη συναλλαγή...

Η προσθήκη του Γιάννη Δεικτάκη στις υποψηφιότητες τού υπό κατάρτιση ψηφοδελτίου του απερχόμενου δημάρχου Βασίλη Λαμπρινού αναγγέλθηκε με μια διαρροή σε “φίλιο μέσο”, μετά αποσύρθηκε για λίγο με νέα διαρροή περί πιέσεων στον ενδιαφερόμενο από τη Ν.Δ. και στο τέλος επανήλθε εμφατικά με δηλώσεις του ίδιου σε άλλο δημοτικό φίλιο μέσο και αναπαραγωγή του από το φίλιο μέσο της αρχικής διαρροής!

Τα “βέλη”, άλλωστε, του ίδιου του υποψηφίου τηλεοπτικά κατά της ΝΟΔΕ ήταν συγκεκριμένα, υπογραμμίζοντας την ελευθερία της βούλησής του, το ανεξάρτητο από κομματικές ίντριγκες δημοτικό σχήμα και το αυτεξούσιο των επιλογών του. Ως εδώ ουδέν μεμπτό, οι όποιες αντιμαχίες του με τη Ν.Δ. είναι δική του και δική τους υπόθεση.

Όμως καλό είναι τόσο ο ίδιος, αλλά κυρίως η απερχόμενη δημοτική Αρχή, που ανακοίνωσε την ένταξή του στο ψηφοδέλτιο της παράταξης Λαμπρινού, να ξεδιαλύνουν κάθε υποψία, ότι αυτή η υποψηφιότητα δεν είναι προϊόν “πάρε-δώσε”, συναλλαγής δηλαδή.

Θα ήταν κρίμα και για τον υποψήφιο και για μια παράταξη που θέλει να επαναδιεκδικήσει την ψήφο των δημοτών να μετέρχονται μεθόδων της πιο άγριας και σκοτεινής περιόδου του παλαιοκομματισμού.

Με την απόφαση αριθμός 995 της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Ηρακλείου, στις 23 Οκτωβρίου του 2018, γίνεται γνωστό ότι το αναψυκτήριο στο Κομμένο Μπεντένι (τάφρος Μαρτινέγκο) εντός των ενετικών τειχών, με το οποίο σχετίζεται άμεσα ο εν λόγω υποψήφιος πλέον της παράταξης Λαμπρινού, λειτουργεί χωρίς να έχει λάβει την απαιτούμενη εγκριτική απόφαση από το υπουργείο Πολιτισμού, όπως πιστοποιεί η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών.

Μάλιστα, γίνεται γνωστό ότι η παράβαση από τον μισθωτή ενός και μόνου όρου της σύμβασης μεταξύ Δήμου και μισθωτή αποτελεί λόγο έξωσης και αυτόματης κατάπτωσης της εγγυητικής επιστολής που αυτός έχει καταθέσει υπέρ του Δήμου, άνευ δικαστικής παρέμβασης. Επίσης, ότι η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων κάνει γνωστό πως προτίθεται να υποβάλει αίτημα στο υπουργείο Πολιτισμού για την παραχώρηση των ενετικών τειχών στον Δήμο Ηρακλείου και παρακαλεί για τις ενέργειες της Οικονομικής Επιτροπής και του Δήμου.

Η Οικονομική Επιτροπή στις 23 Οκτωβρίου ομόφωνα αποφασίζει την κατάπτωση της εγγυητικής επιστολής των 576 ευρώ υπέρ του Δήμου και εξουσιοδοτεί τη Νομική Υπηρεσία του Δήμου για τις απαραίτητες ενέργειες, έξωσης του μισθωτή και απόδοσης του αναψυκτηρίου στον Δήμο. Η απόφαση αυτή της Οικονομικής Επιτροπής προϋπόθετε την τελική της επικύρωση από το Δημοτικό Συμβούλιο. Τρεις μήνες μετά - βρισκόμαστε στις 25 Ιανουαρίου σήμερα - όχι μόνο καμία ενεργοποίηση της σχετικής απόφασης δεν έχει γίνει, και για να συμβεί το θέμα θα έπρεπε να έχει έρθει ήδη για λήψη απόφασης στο Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά αντίθετα υπήρχαν και μεθοδεύσεις, όπως ακούγεται. Πρώτα-πρώτα, ακούγεται ότι υπήρχε παζάρι για μέρες αν θα αναρτιόταν στη “Διαύγεια”, αφού κάποιοι υποστήριζαν ότι θα έρθουν τροποποιητικά έγγραφα από τον αντιδήμαρχο Τεχνικών, που θα έδιναν τις σχετικές άδειες, άρα θα μπορούσε να αλλάξει και η απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής (!).

Όταν έγινε κατανοητό ότι συναίνεση για αλλαγή της απόφασης εκ των υστέρων απ’ όσους ομόφωνα αποφάσισαν την έξωση δεν μπορούσε να γίνει, η καθυστέρηση έληξε και η ανάρτηση έγινε. Ακολούθως, προς τα τέλη του Δεκεμβρίου το θέμα ήρθε στο Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά ως διά μαγείας αποσύρθηκε, προφανώς γιατί το σενάριο για έγγραφες άδειες που θα έρχονταν επανήλθε. Φτάσαμε 25 Ιανουαρίου, το θέμα ακόμη δεν έχει έρθει ξανά στο Δημοτικό Συμβούλιο, άρα έξωση δεν υπάρχει και στο μεταξύ εδώ και δύο μέρες ο εκ των άμεσα εμπλεκομένων με το θέμα έχει ανακοινωθεί ως υποψήφιος της παράταξης της απερχόμενης δημοτικής πλειοψηφίας. Θα απαντηθεί λοιπόν με καθαρότητα το μείζον ηθικό, και όχι μόνο, θέμα που αναδύεται; Θα έρθει το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο για επικύρωση της απόφασης ή θα έρθει όταν εξασφαλιστούν έγγραφα και αδειοδοτήσεις, ώστε να μην υπάρξει έξωση; Απολαμβάνουν όλοι οι δημότες της πόλης την ίδια διακριτική καθυστέρηση σε ανάλογες υποθέσεις, εξώσεων, καταπτώσεων εγγυητικών επιστολών, προστίμων κ.λπ. Ή ενδεχόμενη υποψηφιότητα με το ψηφοδέλτιο της απερχόμενης πλειοψηφίας γίνεται προνομιακό πεδίο διευθετήσεων με υποθέσεις και δοσοληψίες με τον Δήμο; Διότι το ερώτημα αντιστρέφεται: Η πραγματική πίεση ήταν από κόμμα που εντάσσεται ιδεολογικά ο εν λόγω υποψήφιος για να μην κατέβει με την παράταξη Λαμπρινού ή εξαιτίας αυτής της υπόθεσης-έξωσης μισθωτή από αναψυκτήριο του Δήμου, η συναλλαγή έγινε με αντίτιμο την ένταξη του μισθωτή στο ψηφοδέλτιο;

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News