Ο καιρός τα... γυρίζει και πάλι - Που έβρεξε καταρρακτωδώς το μεσημερι

Κρήτη
Ο καιρός τα... γυρίζει και πάλι - Που έβρεξε καταρρακτωδώς το μεσημερι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βροχές, καταιγίδες και νοτιάδες στην Κρήτη

Οι βροχές έκαναν ήδη την εμφάνιση τους σε περιοχές της Κρήτης από το μεσημέρι και μετά της Τετάρτης, επιβεβαιώνοντας έτσι και τις καιρικές προγνώσεις  που έκαναν λόγο για τέλος στην καλοκαιρία των προηγούμενων ημερών και εμφάνιση ξανά ενός βροχερού σκηνικού,το οποίο ωστόσο και είχαμε συνηθίσει την προηγούμενη εβδομάδα.

Χαρακτηριστικό της σημερινής ημέρας το βίντεο που έστειλε αναγνώστης στο neakriti.gr επί της εθνικής οδού Χανίων Ρεθύμνου πριν τις Βρύσες. Γυρω στις 3 το μεσημέριο και η  βροχή που πέφτει είναι έντονη με τους οδηγούς να χρειάζεται μάλιστα να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις μετακινήσεις τους, διερχόμενοι από αυτό το σημείο.

Ωστόσο η κατάσταση είναι τελείως διαφορετική λίγα χιλιόμετρα παραπέρα,  κοντά στο Ρέθυμνο αυτήν την φορά και συγκεκριμένα στο ύψος της Γεωργιούπολης όπου εκεί δεν υφίστανται βροχές αλλά καλοκαιρία.

Τα διαδοχικά βαρομετρικά χαμηλά τα οποία οργανώνονται στην Κεντρική Μεσόγειο και στη συνέχεια κινούνται ανατολικά αλλάζοντας έτσι το σκηνικό του καιρού σε ολόκληρη τη χώρα. Το νησί μας θα βρίσκεται διαρκώς στο νότιο θερμό τομέα των Βαρομετρικών χαμηλών διατηρώντας μόνιμα σχεδόν τους Νότιους ανέμους ευνοώντας έτσι τα νότια τμήματα της Κρήτης να δεχθούν μεγαλύτερα ύψη βροχής.Το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου αναφέρεται στην καιρική εξέλικη και με ανακοίνωση του αναφέρει μεταξύ άλλων:  Καλούνται όλοι οι ιδιοκτήτες ελλιμενιζόμενων μικρών σκαφών στην περιοχή μας, να αποφύγουν τη δραστηριοποίησή τους, κατά το χρόνο ισχύος του Δελτίου Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων και να λαμβάνουν όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα ασφαλούς πρόσδεσης - αγκυροβολίας των σκαφών τους. 

Το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου έχει θέσει σε ετοιμότητα όλο το προσωπικό και τα διατιθέμενα πλωτά και χερσαία μέσα προς αντιμετώπιση περιστατικών παροχής βοήθειας σε τυχόν κινδυνεύοντα πλοία, μικρά σκάφη και πρόσωπα.»

Ο καιρός στην Κρήτη με βροχές , καταιγίδες και νοτιάδες μέχρι τέλη της εβδομάδας

Από τις μεσημβρινές ώρες θα κάνουν την εμφάνιση τους οι πρώτες τοπικές βροχές στα νότια τμήματα του νησιού ενώ προς τις βραδινές ώρες θα επεκταθούν και στα υπόλοιπα τμήματα της Κρήτης με πιθανότητα να σημειωθούν και τοπικές καταιγίδες . Οι άνεμοι θα πνέουν από Νότιες διευθύνσεις με την ένταση τους να φθάνει στα 4- 5 Μποφώρ ενισχυόμενοι όμως τις βραδινές ώρες έως και τα 6 Μποφώρ. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα κυμανθεί στα πεδινά από τους  10 °C η ελάχιστη ( κατά τόπους  στην ενδοχώρα καθώς και σε ορεινές περιοχές θα είναι πολύ χαμηλότερη) ενώ έως και τους 18 °C θα φθάσει η μέγιστη τιμή της.

Την Πέμπτη αναμένονται βροχές σε ολόκληρη την Κρήτη οι οποίες στα βόρεια τμήματα του νησιού θα είναι πιο ασθενείς και παροδικές ενώ στα δυτικά και τα νότια τμήματα θα είναι πιο ισχυρές και θα σημειωθούν και τοπικές καταιγίδες. Πρόσκαιρη ύφεση του καιρού για τις περισσότερες περιοχές της Κρήτης αναμένεται από τις βραδινές ώρες της Πέμπτης. Οι άνεμοι θα πνέουν από Νοτιοδυτικές διευθύνσεις  με την ένταση τους να φθάνει στα 5 – 6 Μποφώρ. Η θερμοκρασία δεν αναμένεται να σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

Την Παρασκευή το πρωί ο καιρός αναμένεται να είναι πρόσκαιρα καλός. Πλησιάζοντας όμως το νέο Βαρομετρικό χαμηλό από τα δυτικά θα ξεκινήσουν και πάλι οι βροχές και οι τοπικές καταιγίδες  αρχικά από τα δυτικά και τα νότια και στη συνέχεια θα επεκταθούν και ανατολικότερα. Οι βροχές  και οι τοπικές καταιγίδες  αναμένεται να είναι πιο ισχυρές και πάλι στα νότια τμήματα της Κρήτης. Οι Νότιοι άνεμοι διατηρούνται με εντάσεις στα 5 – 6, τοπικά έως και τα 7 Μποφώρ. Η θερμοκρασία θα υποχωρήσει σε λίγο χαμηλότερα επίπεδα.

Παρόμοιο αναμένεται να είναι και το σκηνικό του καιρού και για το Σάββατο με τις περισσότερες βροχές να συνεχίσουν να σημειώνονται στα νότια τμήματα της Κρήτης, ενώ παροδικές και πιο ασθενείς θα είναι στα βόρεια τμήματα. Σταδιακή βελτίωση του καιρού αναμένεται από την Κυριακή με στροφή των ανέμων απο Δυτικές διευθύνσεις.

Με τους Νότιους ανέμους ευνοείται και η μεταφορά σκόνης  στο νησί μας από τις ακτές της Β. Αφρικής. Με τα δεδομένα των προηγούμενων ημερών εμφανίσθηκε μια αρκετά έντονη μεταφορά σκόνης για την Πέμπτη και την Παρασκευή, αλλά ευτυχώς τα νεότερα δεδομένα δείχνουν μία πιο ήπια μεταφορά, στα συνήθη πλαίσια που παρατηρείται με τα συστήματα αυτά. Σε κάθε περίπτωση θα αναμένουμε διαρκώς  τα νεότερα δεδομένα με βάση τα οποία θα προσδιορισθεί και η ένταση της μεταφοράς.  Η μεγαλύτερη βέβαια ανησυχία από τη μεταφορά σκόνης εντοπίζεται στους χιονισμένους ορεινούς όγκους καθότι η σκόνη αυτή συντελεί σε μία πιο γρήγορη διαδικασία για το λιώσιμο του χιονιού.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News