Κρήτη

Δίσκος της Φαιστού: Ένας μινωικός ύμνος προς τη Θεότητα του Έρωτα

Στο Cambridge «ταξιδεύουν» τα μυστικά του Δίσκου της Φαιστού

Ο γνωστός Βρετανός γλωσσολόγος και ειδικός σε θέματα Μινωικής Γραφής, Γκάρεθ Όουενς, ταξιδεύει Αγγλία, μαζί με τα μυστικά του Δίσκου της Φαιστού.

Το μυστήριο του Δίσκου της Φαιστού θα «αποκαλυφθεί» την Κυριακή 3 Φεβρουαρίου, στο Πανεπιστήμιο του Cambridge, σε μία εκδήλωση με τίτλο «Από τη Γραμμική Β’ στον Δίσκο της Φαιστού».

Στη διάλεξή του ο Γκάρεθ Όουενς θα κάνει μια συνεκτική σύνοψη των αποτελεσμάτων της δεκαετούς έρευνας που πραγματοποιεί σε συνεργασία με τον καθηγητή Φωνητικής στην Οξφόρδη, Τζον Κόουλμαν.

Τι γράφει ο Δίσκος της Φαιστού;

Το περιεχόμενο του Δίσκου της Φαιστού είναι ένας μινωικός λυρικός ύμνος προς τη Θεότητα του Έρωτα, με ένα βαθύ μήνυμα από την εποχή του Χαλκού, πριν από 37 αιώνες.

Στις δύο του πλευρές, ο Δίσκος της Φαιστού απαρτίζεται από 61 λέξεις, σε δεκαοχτώ στίχους με ρίμα. Έξι λέξεις από αυτές αναφέρονται στο Φως, ενώ άλλες έξι στη Δύση του Φωτός. Τρεις λέξεις είναι αφιερωμένες στην Έγκυο Θεότητα και δέκα στη Θεότητα του Έρωτα, η οποία χαρακτηρίζεται με διαφορετικά επίθετα.

Η Α΄ πλευρά του Δίσκου της Φαιστού κάνει λόγο για την Έγκυο Θεότητα που λάμπει, ενώ στη Β πλευρά ξεχωρίζει μία πρόταση με στίχους, ρίμα, σονέτα με ποιητική παρήχηση, η οποία είναι αφιερωμένη στη Θεότητα που δύει. Ίσως αναφέρεται στη Δύση της Αστάρτης, της Αφροδίτης, της Αφαίας (Θεότητα της Γέννας) και Δικτύννας, στην Πάφο, τη Φαιστό και τα Φαλάσαρνα, δηλαδή στον αστερισμό VENUS: το πρωινό και βραδινό αστέρι (QED).

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια