Καλές οι βροχές - «Δε θα διψάσει το καλοκαίρι η Κρήτη»

Κρήτη
Καλές οι βροχές - «Δε θα διψάσει το καλοκαίρι η Κρήτη»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι βροχοπτώσεις φέτος στην Κρήτη και τα χιόνια σώζουν το νησί - Δεν είχαμε ακραίες θερμοκρασίες

Καλά τα καταφέρνει ο φετινός χειμώνας, καθώς σε επίπεδο βροχοπτώσεων κινείται μέχρι στιγμής για την Κρήτη στον μέσο όρο για την εποχή.

Σύμφωνα με τον ερευνητή του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Μιχάλη Δρετάκη, όλα δείχνουν ότι θα χαρακτηριστεί ως μια καλή χρονιά, που θα διασφαλίσει ότι δε θα διψάσουμε το καλοκαίρι, αφενός μεν γιατί οι βροχές ήταν ικανοποιητικές σε ολόκληρη σχεδόν την Κρήτη και αφετέρου εξαιτίας του χιονιού που έπεσε και που αποτελεί τον πιο σημαντικό τροφοδότη των υπόγειων υδροφορέων.

Αν σκεφτεί κανείς ότι έχουμε τουλάχιστον δύο μήνες ακόμη μπροστά που μπορούν να δώσουν αξιοσημείωτες και πολύτιμες για το υδάτινο δυναμικό ποσότητες νερού, η αισιοδοξία είναι εύλογη, αν και υπάρχει ακόμα δρόμος!

Ειδικά όσον αφορά στα χιόνια, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η παρατήρηση του κ. Δρετάκη ότι το ελπιδοφόρο είναι πως χιόνισε νωρίς φέτος. Έτσι τα χιόνια μπόρεσαν να παγώσουν, γεγονός που επιβραδύνει το λειώσιμό τους. Σε γενικές γραμμές και οι χιονοπτώσεις κινούνται μέχρι στιγμής σε ικανοποιητικό επίπεδο, καθώς έχει πέσει αρκετό χιόνι πάνω από τα 1.300 μέτρα στα βουνά της Κρήτης.

Ζεστή η φετινή χρονιά

Αναφορικά με τις θερμοκρασίες, σύμφωνα με τον γνωστό ερευνητή του ΜΦΙΚ, η χρονιά δεν μπορεί να χαρακτηριστεί μέχρι τώρα ως ψυχρή, με δεδομένο ότι στις λιγοστές ψυχρές εισβολές που είχαμε δε σημειώθηκαν ακραίες θερμοκρασίες. Πάντως, σε σχέση με τον υετό επιβεβαιώθηκε για μια ακόμα φορά η ιδιαιτερότητα της Κρήτης, με τα μικροκλίματα να αλλάζουν το σκηνικό από περιοχή σε περιοχή. Η εικόνα μέχρι στιγμής δείχνει ότι σε επίπεδα υετού πιο ευνοημένος φάνηκε ο νομός Χανίων, όπου μάλιστα οι βροχοπτώσεις κινήθηκαν πάνω από τον μέσο όρο για την εποχή, με εξαίρεση τα νοτιοδυτικά.

Επίσης πολύ καλά κινήθηκαν τα επίπεδα βροχής και χιονιού σε όλο τον νομό Ρεθύμνου, ενώ από πλευράς νομού Ηρακλείου, σύμφωνα με τον κ. Δρετάκη, η Μεσαρά ήταν η πιο ευνοημένη περιοχή. Στον αντίποδα παραπονεμένο έχει μείνει το Λασίθι, εκτός από κάποιες περιοχές όπως η Σητεία και γύρω από το Οροπέδιο, όπου ο υετός “έπιασε” τον μέσο όρο για την εποχή.

Αν θυμηθούμε τον εφιαλτικό περυσινό χειμώνα σε επίπεδα βροχοπτώσεων και χιονοπτώσεων, έχουμε πολλούς λόγους να είμαστε αισιόδοξοι για το πώς θα κλείσει η σεζόν του φετινού χειμώνα, αν βεβαίως συνεχιστεί η τάση που παρατηρείται.

Αξιοσημείωτο είναι, πάντως, το γεγονός ότι απουσίασαν τα πολύ μεγάλα κρύα, μια που η Ευρώπη, ακόμα και η Ανατολική, ήταν και παραμένει αρκετά ζεστή σε σχέση με τον μέσο όρο της εποχής.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News