«Όνειρο» έμεινε η επιδότηση του θρυμματιστή λιόκλαδων

Κρήτη
«Όνειρο» έμεινε η επιδότηση του θρυμματιστή λιόκλαδων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αδικαιολόγητη καθυστέρηση για το μέτρο που προβλέπει επιδότηση με 14 ευρώ το στρέμμα

Δεκατέσσερα ευρώ το στρέμμα προέβλεπε μέτρο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τους ελαιοπαραγωγούς που θα χρησιμοποιούσαν θρυμματιστή κλαδιών, αντί να καίνε τα λιόκλαδά τους, αλλά για λόγους ανεξήγητους και παρά τη σαφή πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο προηγούμενος υπουργός Βαγγέλης Αποστόλου ανέστειλε την εφαρμογή του και ο σημερινός υπουργός Σταύρος Αραχωβίτης ούτε φωνή ούτε ακρόαση...

Είναι και αυτό ένα από τα ζητήματα που βάζουν οι αγρότες της Μεσαράς, που από μόνοι τους προχωρούν σε θρυμματισμό των κλαδιών, πληρώνοντας αδρά είτε τα μηχανήματα-τρακτέρ, είτε τους ατομικούς θρυμματιστές που αγοράζουν ή ενοικιάζουν. Την ίδια ώρα, η Ελλάδα βρίσκεται σε μεταβατικό στάδιο και πάρα πολύ σύντομα οι ελαιοπαραγωγοί που θα εντοπίζονται να καίνε κλαδιά, ίσως να χάνουν και την επιδότησή τους!

Η “Νέα Κρήτη” επικοινώνησε χθες με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου Τυμπακίου Μανόλη Ορφανουδάκη, ο οποίος τόνισε ότι ακόμα περιμένουν τον Σταύρο Αραχωβίτη στο Ηράκλειο, αλλά και κλιμάκιο του υπουργείου στο Τυμπάκι, τόσο για τα θέματα της Tuta Absoluta, όσο και για το ζήτημα της επιδότησης του θρυμματιστή κλαδιών.

«Μας είχαν πει ότι θα κατέβαιναν να μας ενημερώσουν, αλλά δεν κατέβηκαν μέχρι σήμερα», είπε με αγανάκτηση ο Μανόλης Ορφανουδάκης. Ο ίδιος ξεκαθαρίζει ότι ήδη πάρα πολλοί παραγωγοί στη Μεσαρά, που δεν μπορούν να περιμένουν να προχωρήσει η κυβέρνηση στην επιδότηση του θρυμματιστή κλαδιών, επιβαρύνονται εξ ολοκλήρου με το κόστος και προτιμούν να κάνουν τον θρυμματισμό παρά να τα καίνε και να επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο το ήδη βεβαρημένο λόγω των θερμοκηπίων περιβάλλον της Μεσαράς.

«Εγώ εδώ και δύο χρόνια φέρνω τρακτέρ στις ελιές μου και το πληρώνω με 40 ευρώ την ώρα για να μου κάνει τον θρυμματισμό. Είναι σίγουρο ότι από τώρα και στο εξής θα αρχίσω να βλέπω και τις διαφορές στο έδαφος, λόγω της ενσωμάτωσης των υπολειμμάτων σε αυτό. Σε ό,τι αφορά βέβαια το κόστος, σίγουρα με τα 14 ευρώ δεν καλύπτεται, αλλά είναι ένα κίνητρο για να προχωρήσουν οι παραγωγοί σε αυτή τη διαδικασία. Το μέτρο χρειάζεται να αρχίσει να εφαρμόζεται όσο το συντομότερο δυνατόν», όπως είπε στην εφημερίδα μας ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τυμπακίου Μανόλης Ορφανουδάκης.

Οι Ομάδες Παραγωγών προχωρούν δυναμικά

Στο μεταξύ, πολλές είναι οι Ομάδες Παραγωγών που έχουν προχωρήσει δυναμικά σε αυτή τη διαδικασία. Όπως είπε στη “Νέα Κρήτη” ο γεωπόνος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας “Proactive Α.Ε.-Σύμβουλοι Επιχειρήσεων-Επαγγελματική Πορεία” Νίκος Μπουνάκης, «είναι και αυτό ένα από τα μέτρα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, που δεν έχουν αρχίσει ακόμα να υλοποιούνται.

Ωστόσο, εμείς σε Ομάδες Παραγωγών που έχουμε δημιουργήσει έχουμε μπει στο πρόγραμμα και έχουμε πάρει θρυμματιστές. Έχουμε πάρει τρεις-τέσσερις και θα πάρουμε άλλους δώδεκα την επόμενη χρονιά, για να πάρει ο κάθε παραγωγός το θρυμματιστή και να κάνει τη δουλειά του. Είναι μέσα στις δράσεις που μπορούν να κάνουν οι Ομάδες Παραγωγών»...

Στο σημείο αυτό, ο Νίκος Μπουνάκης τόνισε ότι είναι χρήσιμοι οι θρυμματιστές για δύο βασικούς λόγους: «Αφενός γιατί εμπλουτίζουμε το έδαφος με οργανική ουσία που είναι απαραίτητη για να διατηρηθεί το έδαφος σε μια γόνιμη κατάσταση, και αφετέρου δε μολύνουμε το περιβάλλον. Υπάρχει λοιπόν το μέτρο αυτό. Περιμένουμε να ενεργοποιηθεί τους επόμενους μήνες. Και αργά ή γρήγορα θα είναι υποχρεωτική η διαδικασία αυτή και από την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Στο μεταξύ, δεν είναι ξεκάθαρες ακόμα οι διαδικασίες για τους μεμονωμένους παραγωγούς ως προς τον τρόπο που θα καλούνται να χρησιμοποιούν για να αποδεικνύουν τη χρήση των θρυμματιστών. Εξάλλου, η επιδότηση θα είναι για τα πρώτα χρόνια ως κίνητρο. Και πάρα πολύ γρήγορα θα εφαρμοστεί ο κανονισμός των Βρυξελλών και άπαντες οι παραγωγοί θα πρέπει να έχουν προσαρμοστεί σε αυτή τη διαδικασία, που θα αποβεί προς όφελος και των καλλιεργειών και του περιβάλλοντος.

Μην ξεχνάμε, μάλιστα, ότι ειδικά στην Κρήτη έχουμε πάρα πολλές πυρκαγιές κάθε χρόνο που αποδεδειγμένα οφείλονται στην καύση των λιόκλαδων.

Πού “κόλλησε” το ζήτημα

Κι όμως, υπάρχει απόφαση για την επιδότηση του θρυμματιστή κλαδιών με 14 ευρώ το στρέμμα και είναι απολύτως εναρμονισμένη με τις επιταγές των Βρυξελλών. Γιατί λοιπόν καθυστερεί;

Με βάση συγκεκριμένο μέτρο, θα επιδοτούνται οι ελαιοκαλλιεργητές που δε θα καίνε τα κλαδιά της ελιάς μετά το κλάδεμα, αλλά θα τα θρυμματίζουν με τον καταστροφέα και θα τα επανατοποθετούν στο έδαφος των ελαιώνων τους για τουλάχιστον ένα εξάμηνο.

Το μέτρο αυτό ανήκει στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, που πλαισιώνεται σε μια γενικότερη στόχευση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που αφορά τους καλλιεργητές σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ζητούμενο είναι, με βάση τα θέματα και της κλιματικής αλλαγής, να δοθούν κίνητρα, προκειμένου να επεξεργάζονται και να ενσωματώνονται τα υπολείμματα αυτά στο έδαφος και να βελτιώνεται η γονιμότητά του.

Γιατί όμως ο Βαγγέλης Αποστόλου προχώρησε στην αναστολή της υλοποίησης αυτού του μέτρου; Και μέχρι πότε θα ισχύει αυτή η αναστολή; Ήδη ο χρόνος μέχρι το 2020 βρίσκεται σχεδόν στο τέλος του και τέτοια στήριξη από το 2014 που είχε ξεκινήσει το πρόγραμμα δεν έχει δοθεί.

Επιδότηση, και μάλιστα στο 100% της δαπάνης, δίνεται μόνο στους παραγωγούς που προχωρούν σε σχέδια βελτίωσης. Επίσης, Ομάδες Παραγωγών ήδη επιδοτούνται και αγοράζουν τέτοια μηχανήματα για τα μέλη τους.

Εξάλλου, απαιτείται πενταετής δέσμευση του παραγωγού. Δικαιούχοι του προγράμματος θα είναι φυσικά και νομικά πρόσωπα ή ομάδες φυσικών ή νομικών προσώπων, οι οποίοι είναι κάτοχοι γεωργικής γης και εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων, ενώ τα επιλέξιμα αγροτεμάχια θα πρέπει:

- Να είναι δηλωμένα στην πλέον πρόσφατη ΕΑΕ του ενδιαφερόμενου με επιλέξιμη για τη δράση καλλιέργεια (ελιά).

- Να κατέχονται νόμιμα καθ’ όλη την περίοδο της δέσμευσης.

- H ελάχιστη πυκνότητα φύτευσης των υπό ένταξη ελαιοτεμαχίων να ανέρχεται σε 8 ελαιόδεντρα/στρέμμα, προκειμένου να εξασφαλίζεται ότι πρόκειται για συστηματικό ελαιώνα, ενώ ανάμεσα στις επιλέξιμες δαπάνες να συγκαταλέγεται ως πρόσθετη το κόστος των ημερομισθίων για τον τεμαχισμό των κλαδεμάτων και την απόθεσή τους στην επιφάνεια του ενταγμένου αγροτεμαχίου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News