Ο καιρός στην Κρήτη: «Έρχονται»… λασποβροχές - Παραμένουν οι νοτιάδες και οι καλές θερμοκρασίες

Κρήτη
Ο καιρός στην Κρήτη: «Έρχονται»… λασποβροχές - Παραμένουν οι νοτιάδες και οι καλές θερμοκρασίες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τοπικές βροχές και μεταφορά σκόνης τα βασικά χαρακτηριστικά του καιρού στην Κρήτη

«Χαλάει» ο καιρός από αύριο στην Κρήτη. Από την παρατεταμένη ηλιοφάνεια των προηγούμενων ημερών, «έρχονται» βροχές, αλλά και… σκόνη που θα δημιουργήσει και το φαινόμενο των λασποβροχών σε αρκετές περιοχές του νησιού.

Βέβαια, η θερμοκρασία δεν αναμένεται να σημειώσει αισθητή πτώση, εξαιτίας των νοτιάδων οι οποίοι και θα συνεχιστούν.

«Έρχεται» κακοκαιρία από την Τετάρτη

Αλλάζει το σκηνικό του καιρού από την Τετάρτη 23/1. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το μετεωρολόγο, κ. Εμμανουήλ Λέκκα, από την Τετάρτη η κακοκαιρία εντείνεται σε ολόκληρη τη χώρα και ξεκινάει να επηρεάζεται και η Κρήτη.

Όπως ανέφερε ο ίδιος, στην Κρήτη, αναμένεται αλλαγή του καιρού από αύριο, η οποία θα ξεκινήσει από τα Νότια του νησιού, όπου και θα σημειωθούν βροχές. Ενώ, προς το βράδυ της Τετάρτης, η κακοκαιρία θα επεκταθεί και σε περισσότερες περιοχές της Κρήτης.

Στο νησί θα συνεχίσουν να πνέουν νότιοι άνεμοι, στα 4 με 5 και στα πελάγη στα 6 Μποφόρ.

Αναφορικά με τη θερμοκρασία, όπως σχολίασε ο κ. Λέκκας, οι μέγιστες τιμές της θα παραμείνουν περί τους 18 βαθμούς Κελσίου. Στα πεδινά η θερμοκρασία θα κυμανθεί περί τους 10 βαθμούς Κελσίου, ενώ στα ορεινά της Κρήτης, οι τιμές της θα είναι ακόμη πιο χαμηλές.

Συνεχίζεται και την Πέμπτη η κακοκαιρία

Οι βροχοπτώσεις θα συνεχιστούν και την Πέμπτη στην Κρήτη, όποτε και θα επηρεαστούν ακόμη περισσότερες περιοχές του νησιού.

Αναλυτικότερα και σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, από την Πέμπτη θα υπάρξουν μικρής έντασης βροχοπτώσεις και στις βόρειες περιοχές του νησιού, ωστόσο τα φαινόμενα αναμένεται να είναι «ασθενή και παροδικά». Αντιθέτως, στα νότια του νησιού, αναμένεται να σημειωθούν ισχυρές τοπικές καταιγίδες.

Πάντως, οι νοτιάδες θα συνεχιστούν και την Πέμπτη, με τους ανέμους να πνέουν στα 5 με 6 και τοπικά στα 7 Μποφόρ.

Ενώ, η θερμοκρασία αναμένεται να σημειώσει μικρή πτώση (περί τους 2 βαθμούς Κελσίου), στις μέγιστες τιμές της.

Ο καιρός την Παρασκευή

Την Παρασκευή, περισσότερες βροχοπτώσεις αναμένονται στη νότια Κρήτη και λιγότερα φαινόμενα πρόκειται να επηρεάσουν τα βόρεια του νησιού.

Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, οι άνεμοι φαίνεται να αλλάζουν, καθώς θα ξεκινήσουν να πνέουν από νοτιοδυτικές διευθύνσεις.

Πάντως, σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, ο καιρός στην Κρήτη θα παραμείνει έτσι και το Σαββατοκύριακο.

«Προ των πυλών» και η αφρικανική σκόνη στην Κρήτη

Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, «ο συνδυασμός των βαρομετρικών χαμηλών από τα Δυτικά και το νότιο ρεύμα αέρα από τις ακτές της Βόρειας Αφρικής, έχουν ως αποτέλεσμα τη μεταφορά ανεπαίσθητης σκόνης στην Κρήτης».

Συγκεκριμένα, ενώ χτες, Δευτέρα, υπήρξε υψηλή συγκέντρωση σκόνης, σήμερα η μεταφορά σκόνης ήταν στα συνήθη πλαίσια. Αύριο, Τετάρτη, αναμένεται και πάλι να υπάρξει μεταφορά σκόνης, «η συγκέντρωση της οποίας, δεν αναμένεται να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην Κρήτη», σχολίασε ο κ. Λέκκας.

«Την Πέμπτη και την Παρασκευή, ωστόσο, ενδεχομένως να υπάρξει αφρικανική σκόνη σε μεγαλύτερη συγκέντρωση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Λέκκας.

Πάντως, όπως σχολίασε και ο κ. Κώστας Λαγουβάρδος, διευθυντής ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, «περιμένουμε μεταφορά σκόνης στην Κρήτη. Μάλιστα, από αύριο, Τετάρτη και για το επόμενο τριήμερο, αναμένεται να είναι έντονη η κυκλοφορία σκόνης, ενώ, σε συνδυασμό με τις βροχοπτώσεις, θα υπάρξουν λασποβροχές».

Ήταν, τελικά… «Αλκυονίδες Ημέρες» οι προηγούμενες;

Οι σχετικά υψηλές - για την εποχή - θερμοκρασίες και η ηλιοφάνεια των προηγούμενων ημερών δημιούργησαν τη λανθασμένη, κατά τον κ. Λέκκα, αντίληψη στην πλειοψηφία των Κρητικών πως πρόκειται για… «Αλκυονίδες Ημέρες».

Όπως ανέφερε ο κ. Λέκκας, μιλώντας στο neakriti.gr, «η διάταξη των μετεωρολογικών συστημάτων δεν προμηνύει ότι πρόκειται για “Αλκυονίδες Ημέρες”. Άλλωστε, στην υπόλοιπη Ελλάδα, ο καιρός δεν είναι τόσο καλός, όσο στην Κρήτη».

Γιατί παρατηρείται… αυξομείωση των θερμοκρασιών;

Εντύπωση προκαλεί, τις τελευταίες ημέρες, το γεγονός ότι το πρωί οι θερμοκρασίες στην Κρήτη είναι χαμηλές, το μεσημέρι «αγγίζουν» πολύ υψηλά επίπεδα, ενώ το βράδυ παρατηρείται ξανά κρύο.

Όπως εξήγησε ο κ. Λέκκας, το φαινόμενο αυτό δικαιολογείται ως εξής: Εξαιτίας του ότι τη νύχτα υπάρχει ξαστεριά στον ουρανό, η θερμοκρασία «πέφτει». Κατά τη διάρκεια της ημέρας, ο ήλιος και οι νοτιάδες ευνοούν τη θερμοκρασία να διατηρείται στην ανώτερη ατμόσφαιρα και έτσι, σε καλά επίπεδα.

Μάλιστα, είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, σήμερα, στις 7 το απόγευμα, σε κάποιες περιοχές της Κρήτης, το θερμόμετρο έδειχνε μέχρι και… 16 βαθμούς Κελσίου, με τη μέγιστη θερμοκρασία στο νησί να «αγγίζει» τους 16,3 βαθμούς Κελσίου.

Για καθημερινή πρόγνωση του καιρού, μπορείτε να μπαίνετε ΕΔΩ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News