Αθώος για τα ζυμαρικά και το σαπούνι... από κάνναβη

Κρήτη
Αθώος για τα ζυμαρικά και το σαπούνι... από κάνναβη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο παραγωγός είχε συλληφθεί στο λιμάνι της Σούδας, έχοντας στην κατοχή του αλεύρι, σαπούνι, ανθέλαιο, κρέμα αλλά και... ζυμαρικά κάνναβης

Ως απόφαση-σταθμός χαρακτηρίζεται από κύκλους νομικών αλλά και παραγωγών η χθεσινή ετυμηγορία της ελληνικής Δικαιοσύνης αναφορικά με την υπόθεση του γνωστού βιοκαλλιεργητή, ο οποίος είχε συλληφθεί τον περασμένο Απρίλιο στο λιμάνι της Σούδας, έχοντας στην κατοχή του αλεύρι, σαπούνι, ανθέλαιο, κρέμα αλλά και... ζυμαρικά κάνναβης.

Το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Χανίων έκρινε αθώο χθες τον παραγωγό Σεραφείμ Κανδύλα, ο οποίος - όπως προέκυψε - και κατά τη χθεσινή δίκη κατείχε υποπροϊόντα κλωστικής κάνναβης, η οποία έχει νομιμοποιηθεί στη χώρα μας εδώ και χρόνια.

Ο κ. Κανδύλας κάθισε χθες στο εδώλιο του δικαστηρίου προκειμένου να δικαστεί για προμήθεια και κατοχή ναρκωτικών ουσιών για αποκλειστικά δική του χρήση. Παρά την πρόταση της εισαγγελέως της Έδρας, η οποία υποστήριξε ότι ο κατηγορούμενος πρέπει να κηρυχθεί ένοχος, το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Χανίων αθώωσε τον βιοκαλλιεργητή της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης “ΚΑΝΝΑΒΙΟ-HEMP HELLAS”.

Η εν λόγω ετυμηγορία της ελληνικής Δικαιοσύνης συνιστά ουσιαστικά μια ιστορική απόφαση. Σ’ αυτό το μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις που παραχώρησε χθες στη “Νέα Κρήτη” ο συνήγορος υπεράσπισης του αθωωθέντος πλέον βιοκαλλιεργητή, Σταύρος Ζαγκανάς.

Ειδικότερα, μιλώντας για τη χθεσινή δικαστική απόφαση, ο κ. Ζαγκανάς ανέφερε ότι «σίγουρα η απόφαση αυτή θα αποτελέσει εφαλτήριο για μια νέα αντιμετώπιση της Πολιτείας απέναντι στην εφαρμογή της υφιστάμενης νομοθεσίας».

Με λίγα λόγια, οι αρμόδιοι για τη λήψη αποφάσεων που σχετίζονται με την κλωστική κάνναβη καλούνται πλέον να εξετάζουν το τι έχει νομοθετηθεί και τι είναι τελικά επιτρεπτό και νόμιμο. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Σταύρο Ζαγκανά, στόχος είναι «η ίδια η Πολιτεία να μην αντιφάσκει ανάμεσα σε αυτό που νομοθετεί και σε αυτό που τελικά εφαρμόζει». 

«Παρότι υπάρχει το νομοθετικό πλαίσιο που επιτρέπει τη χρήση της συγκεκριμένης κάνναβης για βιομηχανικούς λόγους, η ίδια η Πολιτεία δε γνωρίζει την ύπαρξή της, με αποτέλεσμα να υπάρχουν αντιφάσεις και οι διωκτικές Αρχές να σύρουν άδικα στα δικαστήρια και να διασύρουν αθώους ανθρώπους», κατέληξε με νόημα ο κ. Ζαγκανάς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στα Δικαστήρια Χανίων βρέθηκε χθες και ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιάννης Τσιρώνης, προκειμένου να σταθεί στο πλευρό του κατηγορουμένου. Ο κ. Τσιρώνης επρόκειτο να καταθέσει στη χθεσινή δίκη ως μάρτυρας υπεράσπισης τού κ. Κανδύλα, ωστόσο το δικαστήριο δεν επέτρεψε κάτι τέτοιο, καθώς κρίθηκε ότι ο εν λόγω μάρτυρας δεν είχε να πει κάτι για την ουσία της επίμαχης υπόθεσης. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρώην αναπληρωτής υπουργός ξαφνιάστηκε από την πρόταση της εισαγγελέως, σύμφωνα με την οποία ο κατηγορούμενος έπρεπε να κηρυχθεί ένοχος.

Όπως μας εξηγεί, εξάλλου, ο Σταύρος Ζαγκανάς, ήδη από το 2013 από τη σχετική νομοθεσία περί εξαρτησιογόνων ουσιών εξαιρείται ένα συγκεκριμένο είδος κάνναβης. Πρόκειται για το φυτό το οποίο σε ακατέργαστη μορφή έχει ποσοστό της ουσίας THC (τετραϋδροκανναβινόλη) μικρότερο του 0,02%. Το THC είναι η ουσία που περιέχει το φυτό της κάνναβης και προκαλεί το λεγόμενο “φτιάξιμο” ή “μαστούρα”.

Σύμφωνα με τον κ. Ζαγκανά, αυτή η κάνναβη, αλλά και όποιο υποπροϊόν της μπορεί να καλλιεργείται νόμιμα. Σύμφωνα πάντα με τον δικηγόρο του κ. Κανδύλα, το συγκεκριμένο είδος κάνναβης για το οποίο συνελήφθη πέρυσι ο εντολέας του καλλιεργείται, επεξεργάζεται και πωλείται νόμιμα στα Χανιά, αλλά και σε ολόκληρη τη χώρα.

«Μετά λύπης μου κατάλαβα ότι το δικαστήριο έμαθε σήμερα (σ.σ. χθες) την ύπαρξη της εν λόγω νομοθεσίας και γι’ αυτό η εισαγγελέας της Έδρας πρότεινε την καταδίκη του κατηγορουμένου. Ευτυχώς το δικαστήριο, ρίχνοντας μια πιο προσεκτική ματιά στη νομοθεσία, οδηγήθηκε στην αθωωτική απόφαση», δήλωσε χθες ο δικηγόρος Σταύρος Ζαγκανάς, ο οποίος ευχήθηκε η εν λόγω απόφαση να είναι το έναυσμα ούτως ώστε εφεξής να μην ταλαιπωρούνται άδικα άλλοι άνθρωποι για παρόμοιες υποθέσεις, όπως συνέβη με τον κ. Κανδύλα.

«Απολύτως άδικη η σύλληψή μου»

Υπενθυμίζεται ότι ο γνωστός καλλιεργητής βιομηχανικής-κλωστικής κάνναβης είχε υποστηρίξει από την πρώτη στιγμή ότι κανένα από τα παράγωγα προϊόντα κάνναβης που είχε εντοπίσει το Λιμενικό στην κατοχή του δεν είναι παράνομο. Εντούτοις, ο καλλιεργητής παραπέμφθηκε να δικαστεί για πλημμεληματικές πράξεις.

Σημειώνεται ότι η δίκη επρόκειτο να γίνει τον περασμένο Οκτώβριο, ωστόσο τελικά αναβλήθηκε για χθες Δευτέρα 21 Ιανουαρίου.

Ο κατηγορούμενος είχε συλληφθεί τον Απρίλιο του 2018, στο λιμάνι της Σούδας, όπου είχε φτάσει επιστρέφοντας από τον Βόλο, όπου βρίσκεται η έδρα της ΚΟΙΝΣΕΠ “Κannabio”. Ο ειδικός για την ανίχνευση ναρκωτικών ουσιών σκύλος των διωκτικών Αρχών είχε μυρίσει τότε την κάνναβη στις αποσκευές του καλλιεργητή, με αποτέλεσμα ο τελευταίος να συλληφθεί. Ακολούθησε “έφοδος” των Αρχών στο σπίτι του, όπου κατασχέθηκαν και άλλα προϊόντα που παράγονται από κάνναβη.

Ο ίδιος ο παραγωγός είχε μιλήσει τον περασμένο Απρίλιο στο neakriti.gr και τη “Νέα Κρήτη”, υποστηρίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι η σύλληψή του ήταν άδικη, αφού τα προϊόντα που έφερε και κατείχε είναι απολύτως νόμιμα.

«Η σύλληψή μου είναι απολύτως άδικη. Οι Αρχές υποχρεούνταν να γνωρίζουν ότι ο νόμος έχει αλλάξει και η κάνναβη καλλιεργείται και συνταγογραφείται. Ο διαχωρισμός της κλωστικής κάνναβης και των προϊόντων που μπορούν να παραχθούν από αυτήν από τις ουσίες που υπάγονται στις εξαρτησιογόνες θεσμοθετήθηκε το 2013 (παρ. 3 άρθρο 1 Ν. 4139/2013). Η Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που ο νόμος έθετε ως προϋπόθεση για να ξεκινήσει η καλλιέργεια, δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ τον Απρίλιο του 2016», είχε τονίσει τότε ο παραγωγός.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News