Κρήτη

Στο 1 μέτρο τα χιόνια στα βουνά της Κρήτης!

Τι καιρό θα κάνει στο νησί τις επόμενες μέρες

Το τσουχτερό κρύο, το χαλάζι και το χιόνι που είδαμε να πέφτει ακόμα και μέσα στις πόλεις τα τελευταία 24ωρα, κάποιους τους έκανε να μείνουν μέσα στο σπίτι και άλλους να ανέβουν στα βουνά για να απολαύσουν το χιονισμένο τοπίο παίζοντας και χαλαρώνοντας.

Πάντως, χάρη στους δύο πλήρεις μετεωρολογικούς και χιονομετρικούς σταθμούς που έχει εγκαταστήσει το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, μπορούμε να δούμε με μεγάλο ενδιαφέρον το πόσο, τελικά, χιόνι έριξε σε Ανώγεια και Λευκά Όρη.

Κοντά στο ένα μέτρο φτάνει το χιόνι στην Κρήτη, σύμφωνα με τις μετρήσεις για το Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2019.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το meteo.gr, χτες Σάββατο ο σταθμός στα Λευκά Όρη καταγράφει 95 cm χιονιού και στα Ανώγεια 70 cm χιονιού (σε μεγαλύτερα υψόμετρα εκτιμάται ότι το ύψος χιονιού θα είναι αρκετά μεγαλύτερο).

Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη συστηματική προσπάθεια συνεχούς μέτρησης ύψους χιονιού στη χώρα μας και το νοτιότερο σημείο της Ευρώπης όπου σημειώνονται τέτοιες μετρήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών εγκατέστησε τον φθινόπωρο του 2017 τους δύο πλήρεις μετεωρολογικούς και χιονομετρικούς σταθμούς στους ορεινούς όγκους του Ψηλορείτη και των Λευκών Ορέων.

Ο πρώτος σταθμός έχει εγκατασταθεί σε υψόμετρο 1480 μέτρων κοντά στο οροπέδιο της Νίδας του Δήμου Ανωγείων και ο δεύτερος σε υψόμετρο 1580 μέτρων πολύ κοντά στο καταφύγιο Καλλέργη (Λευκά Όρη).

Και οι δύο σταθμοί αποτελούν πλέον μόνιμες εγκαταστάσεις του Εθνικού Αστεροσκοπείου στην Κρήτη, συμπληρώνοντας το δίκτυο των 42 μετεωρολογικών σταθμών που ήδη λειτουργούμε στο νησί, καθώς και τα δύο σταθμήμετρα σε χειμάρρους στο Ηράκλειο και στα Χανιά.

Το σύνολο των πληροφοριών αυτών δίνεται μέσω της ιστοσελίδας του Μετεωρολογικού και Υδρολογικού Παρατηρητηρίου Κρήτης.

Ο καιρός των επόμενων ημερών

Νέα επιδείνωση του καιρού αναμένεται τόσο στην Κρήτη όσο και στην υπόλοιπη χώρα.

Κι αυτό γιατί ένα νέο βαρομετρικό χαμηλό αναμένεται να καλύψει την Ελλάδα, από σήμερα, Κυριακή, προκαλώντας ισχυρές καταιγίδες και χιονοπτώσεις.

Την Τρίτη και την Τετάρτη τα φαινόμενα είναι πιθανό να έχουν έντονο χαρακτήρα στην Ελλάδα, ενώ η Κρήτη, από τη νέα κακοκαιρία, θα ξεκινήσει να επηρεάζεται από την Τετάρτη με Πέμπτη.

Είναι ενδεικτικό ότι σε πολλές περιοχές του νησιού την Τετάρτη, αλλά και την Πέμπτη θα επικρατήσουν βροχοπτώσεις και, κατά τόπους, καταιγίδες.

Από την Τετάρτη και έπειτα, οι άνεμοι σε αρκετές περιοχές του νησιού αναμένεται να πνέουν περί τα 5 με 6 Μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία, παρά την κακοκαιρία, δεν αναμένεται να σημειώσει σημαντική πτώση.

Πάντως, ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στη μεταφορά σκόνης από την Αφρική που πρόκειται να επηρεάσει σχεδόν ολόκληρη την Κρήτη, κυρίως, τη Δευτέρα και αναμένεται να καταστήσει την ατμόσφαιρα αποπνικτική, σε αρκετές περιοχές του νησιού.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια