Στα Ανώγεια διανυκτέρευσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης - Συνεχίζεται η περιοδεία του στην Κρήτη

Κρήτη
Στα Ανώγεια διανυκτέρευσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης - Συνεχίζεται η περιοδεία του στην Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πεζοπορία στο χιονισμένο Ψηλορείτη θα κάνει σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Τόπο των Ευκαιριών χαρακτήρισε τα Ανώγεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος βρέθηκε στον ορεινό δήμο Ανωγείων το βράδυ του Σαββάτου στο πλαίσιο της περιοδείας του στην ορεινή ενδοχώρα του Μυλοποτάμου στο Ρέθυμνο.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας περπάτησε στο Μεϊντάνι, μπήκε στα Καφενεία του χωριού, συνομίλησε με κατοίκους και άναψε κερί στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου.

Στη συνάντηση του με τον δήμαρχο Ανωγείων Μανόλη Καλλέργη ο κ. Μητσοτάκης άκουσε για τα προβλήματα της περιοχής και δήλωσε στον δήμαρχο πως θα είναι στον πλευρό της αυτοδιοίκησης και των κατοίκων για τους οποίους γνωρίζει πολύ καλά τη δύσκολη καθημερινότητα και τον αγώνα που δίνουν για να κρατήσουν το τόπο τους ζωντανό.

Ο δήμαρχος Ανωγείων μίλησε για τον ιστορικό ορεινό δήμο με προβλήματα αλλά και προοπτικές όπως ανέφερε. «Η μεγαλύτερη προοπτική που έχει ο τόπος μας είναι η ανάδειξη και αξιοποίηση του ποιοτικού εναλλακτικού τουρισμού στην περιοχή του Ψηλορείτη ενός τουρισμού που θα διαρκεί όλο το χρόνο χειμώνα καλοκαίρι και θα στηρίζεται στα ποιοτικά χαρακτηριστικά της περιοχής μας στο φυσικό περιβάλλον στο πολιτισμικό και πολιτιστικό υπόβαθρο που έχουμε στα προϊόντα μας στην παράδοση και τον άλλο πολιτισμό μας που αφορά στις αρχαιότητες Ιδαίο 'Αντρο και Ζώμινθο».

Ανέφερε επίσης στον κ. Μητσοτάκη ότι ο Ψηλορείτης έχει χαρακτηριστεί ως γεωπάρκο της Ουνέσκο και για το λόγο αυτό ο σχεδιασμός του δήμου είναι προς αυτή την κατεύθυνση. Επίσης του μίλησε για το ΑΚΟΜ Ψηλορείτης που δραστηριοποιείται στην περιοχή και με Ευρωπαϊκά προγράμματα αξιοποιεί και βοηθά προς αυτή την κατεύθυνση κέντρα σε όλη την περιοχή γύρω από τον Ψηλορείτη.

«Τα Ανώγεια είναι ο τόπος των ευκαιριών και μία μεγάλη ευκαιρία είναι αυτή του τουρισμού», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης και επισήμανε πως: «Όσο το τουριστικό προϊόν πηγαίνει προς την έννοια της μοναδικής εμπειρίας, η εμπειρία δηλαδή η μοναδική που μπορεί να αποκομίσει κάποιος επισκεπτόμενος μέρη όπως τα Ανώγεια, αλλά και τους υπόλοιπους ορεινούς όγκους της Κρήτης τόσο η ευκαιρία για ανάπτυξη του τουρισμού μεγαλώνει. Χαρακτηρίζεται ως μία εμπειρία μοναδική η επίσκεψη στους ορεινούς όγκους, διότι συνδέει μία ιδιαίτερη φύση, με ιδιαίτερη ομορφιά μαζί με τους ανθρώπους της, τις μουσικές, την ταυτότητα του τόπου, τα ποιοτικά προϊόντα του πρωτογενή τομέα τα οποία είναι σε θέση να συνδεθούν και αυτά με το συνολικό τουριστικό προϊόν. Να παρουσιαστούν να αναδειχθούν, να πάρουν ακόμη και καλύτερες τιμές. Η ευκαιρία λοιπόν είναι μπροστά μας».

Αυτό το οποίο θέλουμε να κάνουμε είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά και ο ίδιος προσωπικά είναι: «Να συνεργαστούμε με την τοπική αυτοδιοίκηση πρώτου και δεύτερου βαθμού ανεξαρτήτως κομματικών προσδιοριστικών ταμπελών. Είναι κάτι που βλέπω και το διακρίνω στον τόπο σας, έχετε δηλαδή, μία κοινή αντίληψη για τους στόχους που έχετε θέσει και έτσι είμαι σίγουρος ότι και για τα Ανώγεια θα μπορέσουμε από την επόμενη μέρα να κάνουμε πάρα πολλά όμορφα πράγματα. Ειδικά για την ορεινή Ελλάδα θέλω να τονίσω πως, όπως υπάρχει η νησιωτική πολιτική, που σήμερα όμως δεν υπάρχει, έτσι πιστεύω ότι πρέπει να υπάρχει και η πολιτική για τους ορεινούς όγκους και τους ορεινούς οικισμούς».

Γνωρίζω είπε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, πως: «Υπάρχει το δίκτυο ορεινών δήμων με το οποίο και συνεργάζομαι και λέω πως πρέπει να υποστηριχθεί αυτό το δίκτυο, διότι τα ορεινά χωριά έχουν ιδιαιτερότητες που απαιτούν ειδικές πολιτικές. Αν φυσικά θέλουμε να μιλάμε για τουρισμό στην Ελλάδα 12 μήνες το χρόνο τότε δεν πρέπει να μας απασχολεί μόνο η θάλασσα και τα νησιά. Εξίσου θα πρέπει να μας απασχολεί και η φροντίδα μιας σοβαρής ορεινής πολιτικής, που θα συνδυάζει την τόνωση της τοπικής οικονομίας, της παραδοσιακής τοπικής οικονομίας, που συνδέεται με την κτηνοτροφία και τον πρωτογενή τομέα, τις νέες προκλήσεις, μιας οικονομίας η οποία θα αλλάζει και θα πηγαίνει πιο κοντά προς τον ποιοτικό τουρισμό».

Ανέφερε μάλιστα πως το ρώτησαν για την περιοχή «Αν είμαστε σύμφωνοι με ένα χιονοδρομικό κέντρο στον Ψηλορείτη. Η απάντησή μου είναι κατηγορηματικά όχι. Διότι ο Ψηλορείτης, σε πέντε χρόνια από τώρα και θυμηθείτε το, θα είναι ένας καταπληκτικός προορισμός για ορειβατικό σκι, το οποίο είναι και το μέλλον του σκι. Ο κόσμος του σκι θέλει να περπατάει πολύ περισσότερο στο βουνό, χωρίς να έχει την ανάγκη να ανεβοκατεβαίνει γρήγορα.

Θέλει να απολαμβάνει την ομορφιά της φύσης και πραγματικά τα χωριά του Μυλοποτάμου και τα Ανώγεια, μπορούν να γίνουν ένα κέντρο το οποίο θα μπορούν να υποδέχεστε επισκέπτες και το χειμώνα στο βουνό. Διότι τα βουνά εδώ στην περιοχή, είναι πολύ ιδιαίτερα και όσοι έρχονται από το εξωτερικό και τα επισκέπτονται εκφράζουν την επιθυμία να έρθουν και να ξανάρθουν. Για αυτό το λόγο όλοι μαζί πρέπει, την ευκαιρία αυτή, να την αξιοποιήσουμε».

https://www.youtube.com/watch?v=jJGRQX8og_o?enablejsapi=1&rel=0&autohide=1&showinfo=0&controls=1&disablekb=1&wmode=transparent&modestbranding=1&html5=1&autohide=1

Ο δήμαρχος Ανωγείων Μανώλης Καλλέργης ενημέρωσε επίσης τον Κυριάκο Μητσοτάκη για το μεγάλο αναπτυξιακό έργο που έχει πάει πίσω και είναι ο νέος δρόμος Ηράκλειο Ανώγεια Πέραμα καθώς και η ανάπτυξη και αξιοποίηση των υποδομών που διαθέτει η περιοχή. Ένα άλλο ζήτημα για την κοινωνία των Ανωγείων που τέθηκε στα υπόψη του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι η ανάγκη για κατεξοχήν κτηνοτροφική στήριξη του πρωτογενή τομέα σε συνάρτηση με την επαναλειτουργία του συνεταιρισμού αλλά και τη στήριξη ιδιαίτερα της νέας γενιάς ώστε να μείνει όπως είπε ο κ. Καλλέργης και να δημιουργήσει στο συγκεκριμένο τόπο. «Σαν Δήμος έχουμε μεγάλα προβλήματα επίσης στο δήμο, υποστελέχωσης ακόμη και στην τεχνική μας υπηρεσία, την ίδια ώρα που το ΚΕΠ δεν λειτουργεί. Είμαστε όμως ένας ιδιαίτερος πολιτιστικός πολιτισμός και πιστεύουμε ότι ενωμένοι κάνουμε όλοι μαζί ότι μπορούμε για να λύνουμε τα προβλήματα προς όφελος της κοινωνίας μας».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθυνόμενος στον δήμαρχο και τους αυτοδιοικητικούς των Ανωγείων είπε πως και ο ίδιος είναι άνθρωπος του βουνού. «Το εννοώ αυτό και να ξέρετε ότι θα είμαι δίπλα σας σε όλες τις προσπάθειες σας, αρωγός σε όλα από δω και στο εξής».

ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News