Μειώθηκαν κι άλλο τα αγροτικά εισοδήματα - Εξευτελιστικές οι τιμές των προϊόντων

Κρήτη
Μειώθηκαν κι άλλο τα αγροτικά εισοδήματα - Εξευτελιστικές οι τιμές των προϊόντων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

“Μαχαιριά” για τους αγρότες το υψηλό κόστος παραγωγής και οι τιμές των προϊόντων

Οι εξευτελιστικές τιμές παραγωγού των αγροτικών προϊόντων, σε συνδυασμό με το κόστος παραγωγής που αυξάνεται δραματικά αντί να μειώνεται, έχουν συντελέσει στη μείωση του αγροτικού εισοδήματος, με βάση τα επίσημα στοιχεία που παρουσιάζει η Ελληνική Στατιστική Αρχή για τον προηγούμενο Νοέμβριο. Συγκεκριμένα, η ΕΛ.ΣΤΑΤ. καταγράφει νέα μείωση στα αγροτικά εισοδήματα, που οφείλεται στις χαμηλές τιμές παραγωγού, κυρίως στην κτηνοτροφία, αλλά και στο υψηλό κόστος παραγωγής, κυρίως σε αναλώσιμα για ενέργεια, λίπανση, ζωοτροφές και εξοπλισμό.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της ΕΛ.ΣΤΑΤ., που δόθηκε στη δημοσιότητα την περασμένη Τρίτη 15 Ιανουαρίου, τα έσοδα του Νοεμβρίου 2018, σε σύγκριση με αυτά του Νοεμβρίου 2017, παρουσίασαν μείωση 0,3%, έναντι αύξησης 2,6% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση του Νοεμβρίου 2017 με τον Νοέμβριο 2016.

Αναλυτικότερα, η εξέλιξη των δεικτών τιμών εισροών και εκροών με έτος βάσης 2015=100,0 για τον μήνα Νοέμβριο 2018, σύμφωνα με προσωρινά στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ., έχει ως εξής:

Ο Γενικός Δείκτης Τιμών Εκροών στη Γεωργία-Κτηνοτροφία (χωρίς επιδοτήσεις) του μηνός Νοεμβρίου 2018, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Νοεμβρίου 2017, παρουσίασε μείωση 0,3%, έναντι αύξησης 2,6% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση του Νοεμβρίου 2017 με τον Νοέμβριο 2016.

Ο Γενικός Δείκτης κατά τον μήνα Νοέμβριο 2018, σε σύγκριση με τον δείκτη του Οκτωβρίου 2018, παρουσίασε μείωση 3,2%.

Ο μέσος σταθμικός δείκτης του δωδεκαμήνου Δεκεμβρίου 2017-Νοεμβρίου 2018, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του δωδεκαμήνου Δεκεμβρίου 2016-Νοεμβρίου 2017, παρουσίασε αύξηση 0,1%.

Ο Γενικός Δείκτης Τιμών Εισροών στη Γεωργία-Κτηνοτροφία του μηνός Νοεμβρίου 2018, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Νοεμβρίου 2017, παρουσίασε αύξηση 2,5%, έναντι αύξησης 2,6% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση του Νοεμβρίου 2017 με τον Νοέμβριο 2016.

Ο Γενικός Δείκτης κατά τον μήνα Νοέμβριο 2018, σε σύγκριση με τον δείκτη του Οκτωβρίου 2018, παρουσίασε μείωση 0,4%.

Ο μέσος δείκτης του δωδεκαμήνου Δεκεμβρίου 2017-Νοεμβρίου 2018, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του δωδεκαμήνου Δεκεμβρίου 2016-Νοεμβρίου 2017, παρουσίασε αύξηση 2,3%.

Η μείωση του Δείκτη Τιμών Εκροών κατά 0,3% τον μήνα Νοέμβριο 2018, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Νοεμβρίου 2017, οφείλεται στη μείωση κατά 1,9% του δείκτη τιμών της ζωικής παραγωγής και κυρίως στη μεταβολή της ομάδας “Κρέατα”.

Η αύξηση του Γενικού Δείκτη Τιμών Εισροών κατά 2,5% τον μήνα Νοέμβριο 2018, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Νοεμβρίου 2017, οφείλεται:

- Στην αύξηση κατά 3,0% του Δείκτη Τιμών των Αναλώσιμων Μέσων και κυρίως στις μεταβολές των ομάδων “Ενέργεια και λιπαντικά”, καθώς και “Ζωοτροφές”.

- Στην αύξηση κατά 0,2% του Δείκτη Τιμών του σχηματισμού Πάγιου Κεφαλαίου και κυρίως στη μεταβολή της ομάδας “Γεωργικά μηχανήματα” και “Εξοπλισμός”.

«Με αγώνες θα ανατρέψουμε την κατάσταση αυτή»

Μιλώντας στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη” χθες, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αστερουσίων, Μανόλης Καρκαβάτσος, σχολίασε τα στοιχεία αυτά, τονίζοντας: «Καθημερινά διαπιστώνουμε πόσο μειώνεται το εισόδημα. Μέχρι και το 50% του παραγόμενού μας εισοδήματος εξανεμίζεται στη φοροληστεία, στα χαράτσια, στα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης κ.λπ. Άρα, τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ. επαληθεύουν όλη αυτή την κατάσταση. Αυτό είναι το βιοτικό επίπεδο της φτώχιας και της μικρομεσαίας αγροτιάς. Αυτά τα στοιχεία λοιπόν επιβεβαιώνουν αυτό που βιώνουμε καθημερινά. Είναι πολιτικές όμως οι οποίες έχουν στοχοποιημένη κατεύθυνση. Γι’ αυτό επιμένουμε εμείς ότι προσπαθούν να μας βγάλουν από την παραγωγή και να δώσουν τη μεγάλη αγροτική εκμετάλλευση στους μεγαλοεπιχειρηματίες»... Και τονίζει ότι την ίδια ώρα, κάτω από την πίεση αυτών των προβλημάτων, «είναι αυτονόητο ότι πρέπει να βγούμε στους δρόμους. Και βγαίνουμε στον δρόμο. Στις 28 του Γενάρη κορυφώνουμε την πάλη μας βγαίνοντας στους δρόμους με απόφαση της Πανελλαδικής Επιτροπής του Μπλόκων».

Ήδη, όπως λέει, το ακατάσχετο που ανακοίνωσε η κυβέρνηση στα 7.500 ευρώ για τις επιδοτήσεις και στα 12.500 ευρώ συνολικά για το ετήσιο εισόδημα ήταν το αποτέλεσμα οργανωμένων κινητοποιήσεων της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων. Και σχολίασε στο σημείο αυτό το γεγονός ότι «από το ακατάσχετο έχει εξαιρεθεί η εξισωτική αποζημίωση, παρά τα όσα υποστηρίζει η κυβέρνηση»... Καταλήγοντας, λέει πως κανένας αγώνας δεν είναι χαμένος, αλλά πάντα κάτι καλό βγαίνει μέσα από τις κινητοποιήσεις των αγροτών.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News