default-image

10 υδροστρόβιλοι «χτύπησαν» την Κρήτη

Κρήτη
10 υδροστρόβιλοι «χτύπησαν» την Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

107 ανεμοστρόβιλοι και υδροσίφωνες καταγράφηκαν στην Ελλάδα το 2018

Το 2018 η μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) κατέγραψε στη χώρα μας 107 σίφωνες, συγκεκριμένα οκτώ ανεμοστρόβιλους και 99 υδροσίφωνες ή υδροστρόβιλοι, τρεις από τους οποίους προκάλεσαν σημαντικές καταστροφές στην Χαλκιδική και στην Κρήτη.

Σε δύο αξιοσημείωτα ξεσπάσματα «οικογένειας» υδροσιφώνων σε Κρήτη και Σκόπελο παρατηρήθηκαν τουλάχιστον 32 και 10 υδροσίφωνες αντίστοιχα.

Εντύπωση είχε προκαλέσει ο τεραστίων διαστάσεων υδροστρόβιλος, που εξελίχτηκε σε ανεμοστρόβιλο περνώντας από τη θάλασσα στη στεριά. Το εντυπωσιακό φαινόμενο καταγράφηκε μέσα Νοεμβρίου 2018 ανοιχτά της Σητείας. Από την ένταση των ανέμων προκλήθηκαν πολλές καταστροφές αφού ξήλωσε και εξαφάνισε θερμοκηπιακές εγκαταστάσεις με τις καλλιέργειες τους, αξίας εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ.

Ο σχετικός χάρτης με τα "χτυπήματα" των υδροστρόβιλων σε όλη τη χώρα:

Οι καταγραφές στην υπόλοιπη Ελλάδα

Το 2017 είχαν καταγραφεί 145 σίφωνες στην Ελλάδα, ενώ το 2016 μόνο 84. Σε όλη την Ευρώπη πέρυσι καταγράφηκαν συνολικά 628 σίφωνες. Η πλειονότητα των σιφώνων του 2018 στην χώρα μας (οι 99) ήταν υδροσίφωνες, οι οποίοι δημιουργήθηκαν και παρέμειναν πάνω από θαλάσσιες περιοχές, χωρίς να δημιουργήσουν προβλήματα, ενώ υπήρξαν και οκτώ ανεμοστρόβιλοι (σίφωνες ξηράς). Τόσο ο συνολικός αριθμός των σιφώνων το 2018 στην Ελλάδα, όσο και ο αριθμός των ισχυρών ανεμοστρόβιλων που προκάλεσαν ζημιές, κυμάνθηκαν στο μέσο όρο της τελευταίας δεκαετίας.

Όπως επισημαίνει το ΕΑΑ-meteo, η μικρή έκταση και χρονική διάρκεια των σιφώνων δυσκολεύει την παρατήρηση και την καταγραφή τους, συνεπώς οι καταγραφές αποτελούν μάλλον ένα μόνο μέρος του συνολικού αριθμού ανεμοστροβίλων και υδροσιφώνων που εκδηλώνονται στην πραγματικότητα. Οι αναφορές των πολιτών και η λειτουργία καμερών παρακολούθησης των καιρικών συνθηκών αποτελούν σχεδόν τα μοναδικά μέσα για την καταγραφή αυτού του εντυπωσιακού φαινομένου.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και η χρήση «έξυπνων» κινητών τηλεφώνων έχουν βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό στην καταγραφή όλων των καιρικών φαινομένων, συμπεριλαμβανομένων των σιφώνων. Έτσι, οι χρήστες του Facebook και Twitter του Meteo.gr ανέφεραν το 63% των σιφώνων στην Ελλάδα το 2017 και το 52% το 2018.

Σε σπάνιες περιπτώσεις και κάτω από ιδιαίτερες καιρικές συνθήκες, δημιουργούνται πολλοί υδροσίφωνες σε μικρό χρονικό διάστημα, όπως για παράδειγμα στις 21 Ιανουάριου 2018 στην Κέρκυρα, όταν παρατηρήθηκαν 32 σίφωνες σε διάστημα περίπου δύο ωρών.

Για την αναλυτική πρόγνωση του καιρού μπορείτε να ενημερώνεστε πατώντας εδώ.

ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News