default-image

«Πυρ και μανία» οι εργαζόμενοι για τα ανοιχτά καταστήματα τις Κυριακές

Κρήτη
«Πυρ και μανία» οι εργαζόμενοι για τα ανοιχτά καταστήματα τις Κυριακές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με τη... βούλα του Συμβουλίου της Επικρατείας η κατάργηση της αργίας

Θύελλα αντιδράσεων σε συνδικαλιστές αλλά και Επιμελητήρια στη χώρα προκαλεί το «ναι» του Συμβουλίου της Επικρατείας για τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές.

Ειδικότερα, η επταμελής σύνθεση του Δ’ Τμήματος του ΣτΕ έκρινε κατά πλειοψηφία με απόφασή της ότι δεν παραβιάζει τη συνταγματική αρχή της αναλογικότητας η απόφαση του τότε υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Δήμου Παπαδημητρίου, με την οποία καθορίστηκαν οι περιοχές στις οποίες επιτρέπεται η προαιρετική λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές.

Έτσι χτες Τρίτη, η διοίκηση της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων νομού Ηρακλείου εξέδωσε ανακοίνωση, όπου, μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι «οι αυταπάτες πως το τελικό αποτέλεσμα των δικαστικών αποφάσεων δε θα συμπλέει με τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων, σε ένα σύστημα που κινητήρια δύναμη είναι το κέρδος και η ανταγωνιστικότητα, είναι επιζήμιες για τους εργαζόμενους και αποδεικνύεται στην πράξη με τη δημοσιοποιημένη απόφαση του ΣτΕ για την κυριακάτικη αργία.

Η νέα απόφαση του ΣτΕ βάζει «μπουρλότο» σε όλους τους κλάδους. Ανοίγει ο «ασκός του Αιόλου», ώστε η Κυριακή-αργία να αποτελέσει ανάμνηση για όλους τους εργαζόμενους.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ παίρνει νέο Όσκαρ στην κοροϊδία. Η τροπαιοθήκη στα ψέματα και τις απάτες έχει πλέον γεμίσει. Μετά την άρνηση της επαναφοράς του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ, που με σθένος υποσχόταν πριν το 2015 και τώρα προεκλογικά μετατρέπεται σε υπόσχεση αναιμικών αυξήσεων-ψίχουλων, μετά την υιοθέτηση-επέκταση του νόμου Βρούτση και τα νέα εμπόδια στην υπογραφή συλλογικών συμβάσεων, το γερό ψαλίδισμα των συντάξεων με τον νόμο Κατρούγκαλου και τον απεργοκτόνο νόμο του προηγούμενου Γενάρη, σειρά τώρα έχει η κατάργηση της Κυριακής-αργίας.

Η πλειοψηφία της ΟΙΥΕ (ΕΑΚ/ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ), σταθερός υποστηριχτής της τωρινής κυβέρνησης, έχει τεράστιες ευθύνες στον εγκλωβισμό και στην αδρανοποίηση του κλάδου μπροστά στις νέες αρνητικές εξελίξεις. Ενώ πέρυσι μιλούσε για «νίκη των εργαζόμενων εμποροϋπαλλήλων και μια πρώτη δικαίωση του αγώνα τους» με βάση την πρώτη απόφαση του ΣτΕ, καλώντας παράλληλα την κυβέρνηση να την υλοποιήσει, έρχεται σήμερα και μυξοκλαίει βρίσκοντας ευθύνες στην κυβέρνηση και μιλώντας για αρνητική εξέλιξη.

Καταγγελία και από ΠΑΣΕΒΕ

Δριμύ «κατηγορώ» εκδόθηκε και από τη Γραμματεία Ηρακλείου της ΠΑΣΕΒΕ.

«Το “ξήλωμα” της κυριακάτικης αργίας, μαζί με τα άλλα μέτρα για την “απελευθέρωση” του ωραρίου, είναι μέρος της συνολικότερης επίθεσης του κεφαλαίου στον σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας, στο 8ωρο-5νθήμερο-40ωρο, που βαθαίνει την εκμετάλλευση των εργαζομένων, σμπαραλιάζει ακόμη περισσότερο την προσωπική, οικογενειακή και κοινωνική ζωή των μικρομεσαίων και αυτοαπασχολούμενων ΕΒΕ και τους οδηγεί στην “έξοδο” από το επάγγελμα. Μετά την καθιέρωση της λειτουργίας των καταστημάτων 8 Κυριακές τον χρόνο, ακολούθησε ο μνημονιακός νόμος της σημερινής κυβέρνησης (Ν. 4472/2017), που “απελευθέρωσε” τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές από Μάη μέχρι Οκτώβρη, σε μια σειρά από περιοχές που χαρακτηρίστηκαν “τουριστικές”.

Με το πρόσχημα της λειτουργίας της αγοράς στις “τουριστικές” περιοχές, όπως και στον δήμο Ηρακλείου, και σε μια σειρά περιοχών άλλων δήμων του νομού, με την επίκληση των εορταστικών ωραρίων και των εκπτώσεων, με αντεργατικούς νόμους και δικαστικές αποφάσεις, με τη μεγαλοεργοδοσία στον κλάδο να αποθρασύνεται, οι εμποροϋπάλληλοι δουλεύουν κάτω από συνθήκες που διαρκώς επιδεινώνονται. H επίθεση στην κυριακάτικη αργία δεν είναι παρά η κορυφή του παγόβουνου σε έναν κλάδο όπου κυριαρχούν η “ευελιξία”, το ωρομίσθιο και η “διευθέτηση” του εργάσιμου χρόνου ανάλογα με τις ανάγκες της επιχείρησης.

Κανένας αυτοαπασχολούμενος και μικρομεσαίος ΕΒΕ δεν πρέπει να τρέφει την παραμικρή προσδοκία ότι ένα τέτοιο μέτρο μπορεί να τον βοηθήσει να βελτιώσει το εισόδημά του ή να του δώσει “ανάσες” στον ανταγωνισμό με τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Το ακριβώς αντίθετο»!

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News