Κρήτη

Αιχμές & παράπονα Αρναουτάκη: «Αν είχαμε τον ΒΟΑΚ, θα τον είχαμε προχωρήσει»

Στην εκδήλωση για το νέο ΕΣΠΑ, «πρωταγωνιστής» ο περιφερειάρχης Κρήτης

Αιχμές, «καρφιά», παράπονα και μηνύματα περιελάμβανε η 2η ημέρα της τριήμερης συνάντησης εργασίας για το νέο ΕΣΠΑ, που πραγματοποιείται στο Ηράκλειο με τη συμμετοχή εμπειρογνωμόνων του ΟΟΣΑ.

Πρωταγωνιστής ήταν ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ο οποίος σκιαγράφησε ένα σκηνικό «εγκλωβισμού» της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από το κεντρικό κράτος και έφερε μάλιστα ως παράδειγμα τα οδικά έργα και τον ΒΟΑΚ, λέγοντας πως, αν η Περιφέρεια είχε την αρμοδιότητα, θα τα είχε προχωρήσει πολύ καιρό τώρα!

Βεβαίως, δεν είναι η πρώτη φορά που ο Σταύρος Αρναουτάκης τα λέει αυτά. Ο ίδιος όμως θέλησε να τα πει εκ νέου χτες Τετάρτη, στο πλαίσιο της σημαντικής εκδήλωσης για το νέο ΕΣΠΑ που φιλοξενείται στο ξενοδοχείο «Ατλαντίς», θέλοντας να θέσει έτσι με ηχηρό τρόπο το αίτημα για «γενναία» αποκέντρωση αρμοδιοτήτων προς τον θεσμό των αιρετών Περιφερειών και προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση γενικότερα.

Αναλυτικότερα, με κεντρικό άξονα την ανάγκη για αποκέντρωση αρμοδιοτήτων και πόρων και με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον ΒΟΑΚ, ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης μίλησε χθες το μεσημέρι για τις «Βιώσιμες μεταφορές και τη βελτίωση του δικτύου υποδομών», στο πλαίσιο της τριήμερης συνάντησης εργασίας που πραγματοποιείται στο Ηράκλειο με τη συμμετοχή εμπειρογνωμόνων του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

Η συνάντηση πραγματοποιείται στο πλαίσιο διαμόρφωσης της στρατηγικής για τη νέα Προγραμματική Περίοδο 2021-2027, με πρωτοβουλία από το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, το οποίο ανέθεσε στον ΟΟΣΑ την εκπόνηση μελέτης με τίτλο «Περιφερειακή πολιτική της Ελλάδας μετά το 2020». Η μελέτη θα αποτελεί τη βάση για τη διαμόρφωση των διαρθρωτικών, αναπτυξιακών και περιφερειακών πολιτικών της επόμενης Προγραμματικής Περιόδου 2021-2027.

Ο κ. Αρναουτάκης ανέφερε πως δεν αρκεί να συζητάμε μόνο για τις μεγάλες υποδομές, αλλά «πρέπει να προχωρήσουμε στην αποκέντρωση αρμοδιοτήτων και πόρων, για να μπορεί μια Περιφέρεια όπως η Κρήτη, με τη δυναμική και τα στελέχη που έχει και τους ανθρώπους που κοσμούν τις τεχνικές υπηρεσίες μας, να έχει το καλύτερο αποτέλεσμα».

Ο περιφερειάρχης Κρήτης εξήγησε πως η απόδοση αρμοδιοτήτων και πόρων είναι ο μόνος τρόπος για να μπορεί να προκύψει πραγματικό αναπτυξιακό αποτέλεσμα.

«Η Περιφέρεια, ο κατεξοχήν αναπτυξιακός φορέας του νησιού, έχει αποδείξει πως και θέλει και μπορεί, αν έχει την αρμοδιότητα. Όμως σήμερα δεν μπορεί να κάνει μια κλαδοκοπή», τόνισε με έμφαση, εξηγώντας πως πρόκειται για παράνομη δαπάνη, της οποίας η πληρωμή δεν εγκρίνεται από το κράτος, με αποτέλεσμα να παρουσιάζονται φαινόμενα κατολισθήσεων και κλαδιών που θέλουν καθαρισμό, κι ενώ η Περιφέρεια θέλει και μπορεί να υλοποιήσει το έργο, δεν μπορεί να το πληρώσει, ως παράνομη δαπάνη.

«Άρα, δε θα συζητούμε αν κάνουμε τα μεγάλα έργα, ειδικά στις μεταφορές, θα πρέπει να συζητούμε αν υπάρχουν οι αρμοδιότητες σε αιρετά όργανα για να μπορούν ν’ ασκήσουν την πολιτική!», υπογράμμισε ο κ. Αρναουτάκης.

Αρμοδιότητες: «Θα είχε ολοκληρωθεί η μελέτη»

Αναφερόμενος στην επόμενη περίοδο, επισήμανε πως υπάρχει μια τελευταία ευκαιρία για να γίνουν ο ΒΟΑΚ, ο ΝΟΑΚ και οι κάθετοι άξονες στο νησί μας, υπογραμμίζοντας: «Αν η Περιφέρεια Κρήτης είχε την αρμοδιότητα για τον ΒΟΑΚ από το 2011 μέχρι σήμερα, σας διαβεβαιώ υπεύθυνα ότι οι μελέτες για τον δρόμο θα είχαν ολοκληρωθεί και τα χρήματα που υπήρχαν στο Γ’ ΚΠΣ και στο ΕΣΠΑ θα είχαν αξιοποιηθεί», είπε, εξηγώντας παράλληλα πως οι διαθέσιμοι πόροι των δύο χρηματοδοτικών προγραμμάτων ήταν κοντά στα 600 εκατ. και απορροφήθηκαν μόνο 115 εκατ. ευρώ, γιατί η ευθύνη παρέμενε στο υπουργείο Υποδομών.

Τέλος, εξέφρασε την ελπίδα να υλοποιηθούν τα έργα με τις επιλογές που έχουν γίνει τώρα για τη δημιουργία του ΒΟΑΚ, τονίζοντας πως η μελέτη που θα γίνει τώρα για τα τμήματα από Άγιο Νικόλαο προς Σητεία και από Χανιά προς Κίσσαμο θα είχε ήδη ολοκληρωθεί αν η αρμοδιότητα ήταν στην Περιφέρεια Κρήτης.

(φωτογραφία αρχείου)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια