7 δήμαρχοι ζητούν ξεκάθαρη απάντηση: Ποιος έχει την ευθύνη του ΒΟΑΚ;

Κρήτη
7 δήμαρχοι ζητούν ξεκάθαρη απάντηση: Ποιος έχει την ευθύνη του ΒΟΑΚ;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επιστολή 7 δημάρχων για τις αρμοδιότητες στον ΒΟΑΚ

Αυτοψία στο σημείο του ΒΟΑΚ στο ύψος του Σταλού όπου σημειώθηκε πρόσφατα μεγάλη κατολίσθηση προχωρούν την ερχόμενη Τετάρτη εμπειρογνώμονες από το Υπουργείο Υποδομών.

Παράλληλα, ξεκίνησαν οι διαδικασίες για την εκπόνηση μελέτης για το επίμαχο τμήμα από τον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης, μετά από εντολή του Γιάννη Καρνέση.

Την ανάγκη εκπόνησης μελετών για όλο τον ΒΟΑΚ, τονίζει ο Σταύρος Αρναουτάκης.

Με φόντο τα σοβαρά προβλήματα συντήρησης και ασφάλειας που εντοπίζονται στο οδικό τμήμα του ΒΟΑΚ στο Νομό Χανίων, επτά δήμαρχοι της Νομού Χανίων απέστειλαν κοινή επιστολή προς το αρμόδιο υπουργείο, την Περιφέρεια Κρήτης και τον ΟΑΚ.

Αυτό που ζητούν είναι να ξεκαθαριστεί ποιος φορέας έχει την ευθύνη για την τακτική συντήρηση, για την άρση της επικινδυνότητας, τη συντήρηση του οδικού δικτύου και του ηλεκτροφωτισμού και τη βελτίωση των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων.

Μεταξύ άλλων αναφέρουν:

«Όπως γνωρίζετε, ο Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης (ΒΟΑΚ) αποτελεί τμήμα των Ευρωπαϊκών οδικών δικτύων και συνιστά τον κύριο συγκοινωνιακό κόμβο της Κρήτης, διασυνδέοντας τους τέσσερις νομούς του νησιού. Όμως παρά την καθοριστική επιρροή του στην ανάπτυξη του νησιού, η υφιστάμενη κατάσταση του δρόμου, δεν ανταποκρίνεται ούτε κατ’ ελάχιστο στις σημερινές, σύγχρονες απαιτήσεις οδικής ασφάλειας και εξυπηρέτησης.

Ειδικά, για το τμήμα του ΒΟΑΚ που βρίσκεται στο Ν. Χανίων – του οποίου το μεγαλύτερο τμήμα έχει - ειρήσθω εν παρόδω - εξαιρεθεί από το υπό εξέλιξη έργο «Μελέτη, Κατασκευή, Χρηματοδότηση, Λειτουργία, Συντήρηση και Εκμετάλλευση του ΒΟΑΚ» - η κατάσταση είναι παντελώς απογοητευτική".

Ενώ για το επίμαχο θέμα, η Περιφέρεια Κρήτης αναμένει εξελίξεις από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, μετά από σχετική επιστολή που κατέθεσε στην Εισαγγελία Ηρακλείου, το 2013.

Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, η Περιφέρεια Κρήτης διεκδικεί από το αρμόδιο υπουργείο… αποκέντρωση προκειμένου να προχωρήσουν έργα εκατομμυρίων ευρώ  τα οποία αν και έχουν εξασφαλισμένους ευρωπαϊκούς πόρους, έχουν… βαλτώσει.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News