Τσαφέντας: Ο Κρητικός που σκότωσε τον εμπνευστή του “Απαρτχάιντ”

Κρήτη
Τσαφέντας: Ο Κρητικός που σκότωσε τον εμπνευστή του “Απαρτχάιντ”

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα γεγονότα που σημάδεψαν τη σημερινή ημέρα, 14 Ιανουαρίου

Το ημερολόγιο έδειχνε 14 Ιανουαρίου του 1919, όταν γεννιέται στο Μαπούτο της Μοζαμβίκης ο ελληνικής καταγωγής Δημήτρης Τσαφέντας, ο οποίος έμεινε στην ιστορία ως ο άνθρωπος που δολοφόνησε τον "αρχιτέκτονα" του “Απαρτχάιντ” στη Νότια Αφρική.

Ο Τσαφέντας είχε μάλιστα κρητικές ρίζες, καθώς πατέρας του ήταν ο ναυτικός Μιχάλης Τσαφέντας (ή Τσαφεντάκης) από τα Χανιά. Μητέρα του ήταν η Μοζαμβικανή Αμέλια Γουίλιαμς. Από πολύ μικρός ήρθε αντιμέτωπος με το ρατσισμό, λόγω του σκούρου δέρματός του. Εγκαθίσταται στη Νότιο Αφρική, όπου εντάσσεται στις γραμμές του Κομμουνιστικού Κόμματος.

Τα επόμενα χρόνια μπαρκάρει σε καράβια και ταξιδεύει σ’ όλο τον κόσμο, ενώ για δύο χρόνια (1947-1949) ζει στην Ελλάδα. Ήξερε 8 γλώσσες και θεωρείτο ιδιαίτερα ευφυής. Ωστόσο, από τα τέλη της δεκαετίας του ’40 εμφάνισε συμπτώματα σχιζοφρένειας... Το 1966 επέστρεψε στη Νότιο Αφρική, όπου προσλαμβάνεται ως κλητήρας στο κοινοβούλιο της χώρας, στο Κέιπ Τάουν. Στις 6 Σεπτεμβρίου του ίδιου έτος, ο Τσαφέντας δολοφονεί μέσα στη Βουλή τον πρωθυπουργό της χώρας και επονομαζόμενο “Αρχιτέκτονα του Απαρτχάιντ”, Χέντρικ Φέρβουρντ, με τέσσερις μαχαιριές.

Τις επόμενες ημέρες κυκλοφόρησε η πληροφορία ότι ο Τσαφέντας είχε εξοργιστεί από τις Αρχές επειδή είχε απορριφθεί αίτηση μετάταξής του στην κατηγορία των “εγχρώμων”, προκειμένου να συζήσει με τη φίλη του, που ήταν μαύρη.

Σημειώνεται ότι, παρά το ότι ο Τσαφέντας ήταν μιγάδες, ανήκε στην κατηγορία των “λευκών”. Στους αστυνομικούς που τον ανέκριναν είπε τότε ότι σκότωσε τον Φέρβουρντ όντας «αηδιασμένος με τις ρατσιστικές πολιτικές του». Τα επόμενα χρόνια έμεινε έγκλειστος σε φυλακή μελλοθανάτων, παρά το ότι το δικαστήριο τον καταδίκασε σε εγκλεισμό σε ψυχιατρείο, λόγω της σχιζοφρένειας από την οποία έπασχε. Μετά την κατάρρευση του ρατσιστικού καθεστώτος το 1994, ο Τσαφέντας μεταφέρθηκε σε ψυχιατρική κλινική του Γιοχάνεσμπουργκ, όπου πέθανε το 1999, σε ηλικία 81 ετών.

Το πρόωρο τέλος του σπουδαίου Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ

Σαν σήμερα, πριν από ακριβώς 62 χρόνια, πεθαίνει στο Λος Άντζελες, σε ηλικία 58 ετών, ο Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ. Ο θρυλικός Αμερικανός ηθοποιός γεννήθηκε τα Χριστούγεννα του 1899 στη Νέα Υόρκη. Ήταν γόνος εύπορης οικογένειας, καθώς ο πατέρας του ήταν γιατρός.

Ο νεαρός Χάμφρεϊ γράφτηκε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Γέιλ, απ’ όπου ωστόσο αποβλήθηκε... Το 1918 κατατάσσεται στο Ναυτικό, όπου έμελλε να αποκτήσει το περίφημο σημάδι στα χείλη του, που θα τον έκανε διάσημο.

Τα επόμενα χρόνια ξεκινά την ενασχόλησή του με την υποκριτική, ερμηνεύοντας αρχικά δεύτερους ρόλους. Η μεγάλη αναγνώριση έρχεται τη δεκαετία του 1940, οπότε και ο ηθοποιός πρωταγωνίστησε στο “Γεράκι της Μάλτας” και την “Καζαμπλάνκα”.

Σήμερα, ο Μπόγκαρτ θεωρείται ως ένας από τους μεγαλύτερους χολιγουντιανούς αστέρες του 20ού αιώνα κι ένας από τους σπουδαιότερους ηθοποιούς όλων των εποχών. Για του λόγου το αληθές, το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου τον έχει κατατάξει πρώτο στη λίστα με τους 25 μεγαλύτερους σταρ όλων των εποχών. Πέθανε στις 14 Ιανουαρίου του 1957, νικημένος από την επάρατη νόσο.

Φωτογραφίες: newsbomb.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News