Τέσσερις συγγραφείς οραματίζονται το 2019

Κρήτη
Τέσσερις συγγραφείς οραματίζονται το 2019

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στόχους, όνειρα κι ελπίδες για το νέο έτος εκφράζουν άνθρωποι του πνεύματος

Ένα νέο έτος αποτελεί την ευκαιρία ανασυγκρότησης. Οι άνθρωποι βάζουν στόχους και προσπαθούν να φτάσουν όσο γίνεται πιο ψηλά. Στόχοι, επιθυμίες και επιδιώξεις τοποθετούνται από τα άτομα.

Οι στόχοι αυτοί συνοδεύονται από ένα αίσθημα αισιοδοξίας και ελπίδας για κάτι καλύτερο. Βέβαια, τίθεται ένα ερώτημα: Πώς μπορεί κάποιος να αισθάνεται χαρούμενος σ’ ένα περιβάλλον όπου οι κοινωνικοοικονομικές συνθήκες δεν είναι οι καλύτερες για τη βίωση αισθήματος ικανοποίησης;

Δύσκολο το ερώτημα. Αλλά τι γνώμη έχει ένας συγγραφέας ή ένας ποιητής, ο οποίος ζει ανάμεσα στην πραγματικότητα και σ’ ένα κόσμο φαντασίας και λογοτεχνίας που ο ίδιος έχει δημιουργήσεις;

Η εφημερίδα “Νέα Κρήτη” επικοινώνησε με τέσσερις συγγραφείς και τους έθεσε το ερώτημα: Πώς οραματίζεται ένας συγγραφέας ή ένας ποιητής το 2019; Οι απαντήσεις, όπως θα διαπιστώσετε, προκαλούν συζήτηση και ενδιαφέρον για το έτος που διανύουμε σήμερα.

Ζανέτα Κουτσάκη: «Πιο εύκολο να αρκείσαι στα λίγα που έχεις»

«Το 2019 δε θα είναι μια χρονιά σαν τις άλλες. “Κάθε πέρυσι και καλύτερα”, λέει ο ένας... “από το κακό στο χειρότερο”, λέει ο άλλος. Μα, η ιστορία η νεότερη, πλημμυρισμένη από τις καινούργιες γενιές, μας διδάσκει το εξής: Όταν δεν είσαι ευχαριστημένος με κάτι, απλά κάνεις προσπάθεια για να το αλλάξεις. Και ας μην τα καταφέρεις ποτέ, τουλάχιστον ξέρεις ότι προσπάθησες. Το 2019, λοιπόν, πιστεύω πως θα είναι η χρονιά που κάθε ένας από εμάς θα κλείσει στα τάρταρα τον “οχαδερφισμό” και την αδράνεια. Αφού λοιπόν φτάσαμε στο σημείο να πιστεύουμε πως “όλα πάνε ανάποδα στη ζωή μας”, καιρός είναι να κοιτάξουμε κάποια πράγματα από άλλη οπτική γωνία. Αυτήν... της αισιοδοξίας! Γιατί οι άνθρωποι θα δουν επιτέλους πως είναι πιο εύκολο να αρκείσαι στα λίγα που έχεις, παρά να αναπολείς αυτά που έχασες και να αναλώνεσαι στη θλίψη γι’ αυτά που δε θα μπορέσεις ποτέ να αποκτήσεις. Να προσπαθείς για την κατάκτηση ναι, όχι όμως μόνο για την υλική.

Κουράστηκαν οι άκρες των χειλιών του κόσμου να κοιτούν προς τα κάτω. Μα, οι γωνίες των χειλιών αυτών δε θα στραφούν προς τα πάνω αποκτώντας υλικά αγαθά. Ευτυχισμένο το νέο έτος λοιπόν, γεμάτο τύχη, σωστές επιλογές και καλλιέργεια πνεύματος!».

Κωνσταντίνος Σύρμος: «Δεν ελπίζω στη μεγάλη αλλαγή, μα μπορώ να την ευχηθώ»

«Το 2019 δεν μπορώ να πω πως το βλέπω αισιόδοξα. Αισθάνομαι πως φτωχαίνουμε συναισθηματικά και πνευματικά τα τελευταία χρόνια, και το 2019 δε βλέπω πώς μπορεί να αλλάξει κάτι. Συνηθίζουμε όλο και περισσότερο στη βία, στον ρατσισμό και στην κακή ποιότητα, συνθήκες αλληλένδετες και ανατροφοδοτούμενες. Βία και ρατσισμός προς τις γυναίκες, τα παιδιά, τους διαφορετικούς και τους μη προνομιούχους. Κακή ποιότητα στις διαπροσωπικές μας σχέσεις, στους πολιτικούς μας, στον τρόπο που διασκεδάζουμε, αλλά και σε όσα δημιουργούμε (τηλεοπτικά θεάματα, βιβλία, τραγούδια κ.ά.). Όσο συνηθίζεις σε κάτι, τόσο το θεωρείς φυσικό κι όταν κάτι σου μοιάζει φυσικό, όταν γίνεται ρουτίνα, όχι μόνο παύεις να αντιστέκεσαι, αλλά πράττεις κι εσύ το ίδιο. Χωρίς να το καταλαβαίνεις, υποσυνείδητα και αυτόματα, κάνεις εκείνο που ως πρότινος σου φαινόταν εξωφρενικό.

Δεν ελπίζω στη μεγάλη αλλαγή στο 2019, μα μπορώ να την ευχηθώ. Να ευχηθώ να δουλέψουμε, ο καθένας για την προσωπική του ποιότητα. Ο καθένας μας να γίνει αυθύπαρκτος κι αλληλέγγυος στον μικρόκοσμό του, στους ανθρώπους που μπορούμε να φτάσουμε με τα χέρια και τη σκέψη μας. Ο άνθρωπος δεν ήρθε στη γη μόνο για να τρώει, να εργάζεται, να κάνει σεξ και να πεθαίνει. Ήρθε για να δημιουργήσει. Καλή χρονιά σε όλους».

Mαρία Κοκοτάκη: «Το μέλλον ανήκει σε αυτούς που ονειρεύονται»

«Έναν χρόνο μετά, κι εμείς, με μεγαλύτερη πλέον ωριμότητα, θα συνεχίσουμε να αγαπάμε, να ανησυχούμε, να ελπίζουμε, να αγωνιούμε, να γελάμε, να κλαίμε και το πιο σημαντικό, να ονειρευόμαστε. Το μέλλον, άλλωστε, ανήκει σε αυτούς που ονειρεύονται, και όχι μόνο! Το μέλλον ανήκει σε αυτούς που συγκεντρώνονται στο παρόν τους για τη δημιουργία μιας πιο ιδανικής ζωής. Γι’ αυτό κι εγώ ευελπιστώ ο νέος χρόνος να μας προσφέρει περισσότερες ευκαιρίες από το προηγούμενο έτος. Γιατί σε ποιον δεν αξίζει ένα καλύτερο μέλλον;».

Νίκος Πατεράκης: «Δε σταματούν οι άνθρωποι να ελπίζουν»

«Όπως κάθε νέο έτος, έτσι και το 2019, ο κόσμος τολμά και φανερώνει ελπίδες και προσδοκίες. Τις περισσότερες φορές, οι ελπίδες και οι προσδοκίες αυτές χάνονται στα μεγαλοπρεπή βεγγαλικά, όταν οι δείκτες του ρολογιού συναντηθούν στο 12. Όχι, δε σταματούν οι άνθρωποι να ελπίζουν. Έχουν κουραστεί να θάβουν τα όνειρά τους. Μόνοι μας πρέπει να αναπτερώσουμε τις ελπίδες μας, ώστε να συνεχίσουμε να έχουμε όνειρα. Κανείς δεν είπε πως το 2019 θα είναι εύκολο για όλους. Το κάθε δύσκολο πράγμα γίνεται ευκολότερο, όμως, με ένα χαμόγελο.

Αναζητήστε αφορμές να μη σπαρταράνε τα συναισθήματά σας στον βούρκο της καθημερινότητας. Οι άνθρωποι πρέπει να φανερώνουν την ευαισθησία τους σε μια εποχή που η καταδυνάστευση και η εξουσιαστική διάθεση προβάλλονται ως εχέγγυα επιτυχίας σε κάθε έκφανση του κοινωνικού και ιδιωτικού βίου. Κάντε κάτι ξεχωριστό, ώστε, όταν κάνετε την ανασκόπησή σας στο τέλος του έτους που πλέον διανύουμε, να έχετε κάτι να θυμάστε! Εύχομαι ολόψυχα σε όλους καλή χρονιά, με υγεία».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News