Δάνεια έως 25.000 ευρώ για τους αγρότες

Κρήτη
Δάνεια έως 25.000 ευρώ για τους αγρότες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Έρχονται» μικροδάνεια για την ενίσχυση της εγχώριας γεωργίας

Ένα νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, που βρίσκεται σε διαβούλευση, προβλέπει τη χορήγηση, χωρίς εμπράγματες εξασφαλίσεις, μικροδανείων στους αγρότες ύψους έως 25.000 ευρώ. Σκοπός του νομοσχεδίου είναι η θέσπιση κανόνων για την ανάληψη, την άσκηση και την εποπτεία της δραστηριότητας χορήγησης μικροχρηματοδοτήσεων. «Η ευρύτατη συμμετοχή όλων των ανωτέρω θα είναι ιδιαίτερα χρήσιμη, προκειμένου το υπουργείο Οικονομικών να εξετάσει τις προτάσεις και όπου κριθεί αναγκαίο να προβεί στις απαραίτητες τροποποιήσεις του σχεδίου νόμου, πριν αυτό προωθηθεί προς ψήφιση στη Βουλή των Ελλήνων», τονίζει ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος. Η διαβούλευση θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη 23/1/2019 και ώρα 12 μμ.

  • Η μικροχρηματοδότηση δεν μπορεί να υπερβαίνει το όριο των 25.000 ευρώ, για κάθε αγρότη. Ο ίδιος αγρότης μπορεί να λαμβάνει από ένα ή περισσότερα ιδρύματα μικροχρηματοδοτήσεων νέα μικροχρηματοδότηση σε ποσό που προστίθεται στο υπόλοιπο, υπό την προϋπόθεση ότι το συνολικό ποσό της, ανεξαρτήτως του ιδρύματος χορήγησης, δεν υπερβαίνει το όριο των 25.000 ευρώ.
  • Το ίδρυμα μικροχρηματοδοτήσεων μπορεί να απαιτεί την ύπαρξη τριτεγγυητή πριν τη χορήγηση επιχειρηματικής μικροχρηματοδότησης.
  • Η ελάχιστη διάρκεια αποπληρωμής της χορηγηθείσας μικροχρηματοδότησης είναι 12 μήνες.
  • Η μέγιστη διάρκεια αποπληρωμής των προϊόντων μικροχρηματοδοτήσεων δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 10 έτη.

Τα ιδρύματα μικροχρηματοδοτήσεων ελέγχουν, πριν τη χορήγηση κάθε μορφής μικροχρηματοδότησης, αν τηρείται ο σκοπός αυτής, καθώς και απαιτούν σχετικά αποδεικτικά έγγραφα από τον δικαιούχο. Ειδικά για την τήρηση του ορίου μικροχρηματοδοτήσεων ο δικαιούχος υπογράφει σχετική υπεύθυνη δήλωση, με την οποία παράλληλα συναινεί στην ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ ιδρυμάτων μικροχρηματοδοτήσεων και πιστωτικών ιδρυμάτων, που αφορούν αποκλειστικά τη χορήγηση σε αυτόν μικροχρηματοδότησης, εφόσον κριθεί αναγκαίο για την επιβεβαίωση της τήρησης του ορίου των 25.000 ευρώ.

Η Τράπεζα της Ελλάδος ορίζεται ως αρμόδια Αρχή επιφορτισμένη με την αδειοδότηση και την εποπτεία ιδρυμάτων μικροχρηματοδοτήσεων. Στον επίσημο διαδικτυακό τόπο της Τράπεζας της Ελλάδος τηρείται μητρώο στο οποίο καταχωρίζονται τα αδειοδοτημένα ιδρύματα μικροχρηματοδοτήσεων.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News