default-image

Οι αγρότες στήνουν μπλόκα

Κρήτη
Οι αγρότες στήνουν μπλόκα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Όχι μόνο στην Κρήτη, αλλά σε όλη την Ελλάδα προετοιμάζουμε τις κινητοποιήσεις μας», λένε οι αγρότες

«Τα ρυάκια γίνονται ποτάμι» είναι το βασικό σύνθημα της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, με το οποίο καλεί τα μέλη της από την Κρήτη ως τον Έβρο σε αγωνιστική ετοιμότητας και προετοιμασία, ώστε τα τρακτέρ να βγουν στους δρόμους από τις 28 Ιανουαρίου και μετά, ενώ προειδοποιητικά βγαίνουν και σήμερα σε κάποιες περιοχές τα τρακτέρ των αγροτών.

Χθες, συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκε με πολύ μεγάλη συμμετοχή αγροτών και εκπροσώπων τους απ’ όλη την Ελλάδα, στο Επιμελητήριο Σερρών, σύσκεψη της Γραμματείας της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων.

«Δευτέρα 28 Ιανουαρίου. Τα ρυάκια γίνονται ποτάμι. Καλούς αγώνες» ήταν το σχόλιο της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων μετά τη λήψη της απόφασης. «Όχι μόνο στην Κρήτη, αλλά σε όλη την Ελλάδα προετοιμάζουμε τις κινητοποιήσεις μας», ξεκαθάρισε στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη” ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αστερουσίων Μανόλης Καρκαβάτσος. Θα μεσολαβήσουν γενικές συνελεύσεις και συνεδριάσεις των οργάνων, ώστε να αποφασιστούν οι συγκεκριμένες ημερομηνίες για την Κρήτη. Τα βασικά αιτήματα-διεκδικήσεις του οργανωμένου αγροτικού κινήματος είναι τα εξής:

- Κατώτερες εγγυημένες τιμές για τα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν εισόδημα για επιβίωση και συνέχιση της αγροτικής δραστηριότητας. Άμεση πληρωμή των αγροτικών προϊόντων κατά την παράδοσή τους και να σταματήσει το αίσχος των “ανοιχτών τιμών”. Φτηνά προϊόντα για τις λαϊκές ανάγκες.

- Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος λόγω των πολύ χαμηλών τιμών παραγωγού των προϊόντων και των ζημιών στην παραγωγή, για τις οποίες δε φέρουν ευθύνη οι παραγωγοί.

- Μείωση του κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο, μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 50%, κατάργηση του ΦΠΑ σε αγροτικά μέσα και εφόδια, ζωοτροφές, τρόφιμα, είδη λαϊκής κατανάλωσης και υπηρεσίες, και κατάργηση των χαρατσιών.

- Κατάργηση του αντιασφαλιστικού νόμου, συντάξεις αξιοπρέπειας στα 60 χρόνια για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες, αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία-Πρόνοια.

- ΕΛΓΑ, κρατικός φορέας που θα καλύπτει και θα αποζημιώνει στο 100% τις ζημιές απ' όλες τις αιτίες καταστροφής σε φυτική, ζωική παραγωγή και πάγιο κεφάλαιο, χωρίς καθυστερήσεις.

- Να μην ισχύσουν οι περικοπές στις επιδοτήσεις-ενισχύσεις, κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής που επιβάλλει η νέα ΚΑΠ της Ε.Ε., σύνδεση των ενισχύσεων με την παραγωγή και το ζωικό κεφάλαιο.

- Να αυξηθεί στα 12.000 ευρώ, συν 3.000 ευρώ για κάθε παιδί, το ετήσιο ακατάσχετο χρηματικό όριο στα βιβλιάρια των μικρομεσαίων αγροτών κ.ά.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News