Ηράκλειο: Ιδού το λακκουβοδρόμιο της Κρήτης

Κρήτη
Ηράκλειο: Ιδού το λακκουβοδρόμιο της Κρήτης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο φωτογραφικός φακός αποκαλύπτει τα “μαύρα χάλια” των δημοτικών δρόμων του Ηρακλείου

Ηράκλειο, όπως λέμε εφιάλτης στον δρόμο όχι με τις λεύκες, αλλά με τις λακκούβες! Αν η περίφημη αμερικανική ταινία τρόμου, που είχε “σπάσει τα ταμεία” στις αρχές του ’80, είχε γυριστεί στην πόλη μας, τότε βασικές πρωταγωνίστριες θα ήταν οι αναρίθμητες λακκούβες που έχουν “στοιχειώσει” τόσους και τόσους δημότες, κάνοντας πολλούς εξ αυτών να χάσουν τον ύπνο τους.

Και πώς να μη χάσουν δηλαδή οι άνθρωποι τον ύπνο τους, όταν αναγκάζονται να κάνουν τρελά πέρα-δώθε και ελιγμούς αλά... Σουμάχερ στους δρόμους του Ηρακλείου. Όταν αναγκάζονται να θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή τους για να αποφύγουν τις λακκούβες, τα σαμαράκια και τις κακοτεχνίες... Και όταν αναγκάζονται να πηγαίνουν στο συνεργείο, να βάζουν το χέρι στην τσέπη για να επισκευάσουν λάστιχα που χάλασαν και ζάντες που στράβωσαν, πέφτοντας “θύματα” του απέραντου... λακκουβοδρομίου που λέγεται Ηράκλειο!

Η πραγματικότητα είναι ότι τα 4,5 αυτά χρόνια της θητείας της νυν δημοτικής Αρχής, μιας δημοτικής Αρχής σημειωτέον που περηφανεύεται για το τεράστιο αποθεματικό στο δημοτικό ταμείο, που ξεπερνά τα 50 εκατ. ευρώ (!), έχουν γίνει ελάχιστα πράγματα και σκόρπια μονάχα μπαλώματα στους “τρύπιους” δρόμους του Ηρακλείου.

Αλήθεια, πόσο δύσκολο είναι να αντιληφθούν οι της δημοτικής Αρχής ότι ο ρόλος ενός Δήμου δεν είναι να αποταμιεύει λεφτά ως σύγχρονος Σκρουτζ, αλλά να κάνει έργα καθημερινότητας για το καλό της πόλης και των δημοτών, και να ασκεί συνάμα κοινωνική πολιτική; Με πάνω από 50 εκατ. ευρώ στον κουμπαρά και με τόσα χρηματοδοτικά εργαλεία διαθέσιμα, είναι να απορεί κανείς γιατί το οδικό δίκτυο έχει μείνει “σουρωτήρι”!

Το οδοιπορικό στους δρόμους της πόλης αποκαλύπτει καρέ-καρέ τα μαύρα χάλια των δημοτικών δρόμων, που σε πολλά σημεία μοιάζουν με ελβετικό τυρί!

Επειδή λοιπόν η τραγελαφική εικόνα δεν αποτελεί μονάχα σκηνικό-ντροπή για τον μεγαλύτερο δήμο του νησιού, δήμο που θέλει να αποκαλείται σύγχρονος, αλλά αποτελεί και σοβαρό κίνδυνο για τη δημόσια ασφάλεια, ο Όμιλος της ΚΡΗΤΗ TV βγαίνει σήμερα μπροστά.

Αφουγκραζόμενοι τον παλμό, την αγανάκτηση και την αγωνία του κόσμου, το neakriti,gr και η «Νέα Κρήτη» απευθύνει σήμερα ένα μήνυμα-προτροπή προς τη δημοτική Αρχή.

Ιδού πεδίο δόξης λαμπρόν! Έστω και τώρα, έστω και μετά από 4,5 χρόνια αδράνειας, έστω ελάχιστους μήνες πριν τις εκλογές, κάντε το αυτονόητο: Ξεκινήστε άμεσα ένα εκτεταμένο “λίφτινγκ” στους “τρύπιους” δρόμους αυτής της πόλης.

Προσοχή, όχι άλλα μπαλώματα του τύπου “πάμε να κλείσουμε μια τρύπα εδώ, πάμε να ρίξουμε λίγο χαλίκι παραπέρα”. Από λύσεις-ανεμοσκορπίσματα χορτάσαμε. Όχι άλλος εμπαιγμός...

Οδός Διδυμοτείχου:

Οδός Γιάννη Γαρεφαλάκη

Οδός Παύλου Ζωγραφιστού

 Οδός Ερμή

 Όδός Χατζογιώργη 

Δρόμοι "σουρωτήρι" στο Ηράκλειο

«Νισάφι πια». «Έλεος με τις λακκούβες, τις κολύμπες και τα σαμαράκια». «Αυτή δεν είναι πόλη αλλά απέραντο... Λακκουβιστάν». Αυτά τα λόγια αγανάκτησης ακούει κανείς περιδιαβαίνοντας στις συνοικίες και στις γειτονιές του Ηρακλείου, από τον Καρτερό, τη Νέα Αλικαρνασσό, τον Κατσαμπά, τον Πόρο και τις Πατέλες στα ανατολικά, μέχρι Θέρισο, Κορώνη Μαγαρά, Παγκρήτιο στα δυτικά, και από την παραλιακή στα βόρεια μέχρι Μεσαμπελιές, Κνωσού, Φορτέτσα και Βασιλειές στα νότια.

Λόγια οργής που δε βγαίνουν άδικα από το στόμα του κόσμου. Η αλήθεια είναι ότι υπάρχει διάχυτη αγανάκτηση στις τάξεις της τοπικής κοινωνίας διότι, κακά τα ψέματα, τρία πράγματα είναι που “καίνε” τον κάθε πολίτη.

Ποια είναι αυτά; Είναι το να έχει νερό στις βρύσες του σπιτιού του, να βλέπει στοιχειωδώς έστω καθαρή τη γειτονιά του αλλά και την πόλη συνολικά, και να μπορεί να μετακινείται στους δρόμους, να πηγαίνει στο σπίτι, στη δουλειά του και τα παιδιά του στο σχολείο χωρίς να καρδιοχτυπά αν θα πέσει το Ι.Χ., το επαγγελματικό όχημα ή η μηχανή του μέσα σε λακκούβα.

Για το τελευταίο, δυστυχώς, η κατάσταση μοιάζει αποκαρδιωτική. Οι εικόνες που κατέγραψε άλλωστε η “Νέα Κρήτη” και ο φωτογραφικός φακός του φωτογράφου Νίκου Χαλκιαδάκη στο δημοσιογραφικό οδοιπορικό στους δρόμους του Ηρακλείου μιλούν από μόνες τους.

Ένα απέραντο... Λακκουβιστάν το Ηράκλειο, με φανερές και κρυφές αλλού παγίδες, με λακκούβες που χάσκουν επί μήνες ή επί χρόνια ολόκληρα, με λακκούβες που επιδιορθώθηκαν στο... πόδι, για να ανοίξουν ξανά με τις βροχές και την κακοκαιρία, με “φουσκώματα” και αναπάντεχα σαμαράκια.

Ο κίνδυνος κάποιου ατυχήματος παραμονεύει καθημερινά για τους οδηγούς, που πρέπει πλέον να έχουν τα μάτια τους δεκατέσσερα και όλες τις αισθήσεις τους σε επιφυλακή. Ακόμη και στα σημεία που γίνονται επεμβάσεις επιδιόρθωσης δημιουργούνται νέα προβλήματα, καθώς, αντί για λακκούβες, οι οδηγοί έχουν να αντιμετωπίσουν μια νέα δοκιμασία, με τα υπερυψωμένα “μπαλώματα” που δημιουργούνται από την άσφαλτο που ρίχνουν για να “μπαλώσουν” βιαστικά τις λακκούβες.

Οι κακοτεχνίες στους δρόμους συναγωνίζονται πλέον η μία την άλλη. Μέρα με τη μέρα, μήνα με τον μήνα η κατάσταση μοιάζει να χειροτερεύει αντί να βελτιώνεται... Γι’ αυτό και βροντοφωνάζουμε σήμερα: Φτιάξτε επιτέλους τους δρόμους του Ηρακλείου!

Βεβαίως και δε λησμονούμε μια σημαντική επιμέρους παράμετρο. Αυτή της προεκλογικής χρονικής συγκυρίας στην οποία βρισκόμαστε.

Είναι λογικό ο απλός πολίτης, στο άκουσμα ότι η δημοτική Αρχή μπορεί (όπως την προτρέπουμε και ευχόμαστε) να βάλει μπρος τώρα, στην “αυλαία” της θητείας της, ένα μεγάλο έργο αποκατάστασης του οδικού δικτύου, θα κάνει αυτομάτως πονηρές σκέψεις περί προεκλογικής σκοπιμότητας. Σίγουρα εύλογη η σκέψη, αλλά είπαμε. Δεν πάει άλλο με το... Λακκουβιστάν.

Μαζί με το Πολιτιστικό Κέντρο, που συμπτωματικά θα εγκαινιαστεί λίγο πριν την κάλπη, μαζί με το σημαντικό έργο ανάπλασης στο κέντρο της πόλης, ας φροντίσει αυτή η δημοτική Αρχή να παραδώσει στους πολίτες κάπως καλύτερους δρόμους.

Γιατί, καλά είναι τα έργα βιτρίνας και λάμψης, αλλά αν ο απλός δημότης σπάει το αμάξι του ή αναγκάζεται να παίζει κορώνα-γράμματα τη ζωή του στη δημοτική άσφαλτο, τι ακριβώς να τα κάνει τα έργα και πώς να τα χαρεί;

Απ’ όλα έχει, δυστυχώς, ο μπαχτσές

Λακκούβες μικρές αλλά βαθιές, τόσο βαθιές που μπορεί όχι απλά να στραβώσεις ζάντα, αλλά να σπάσει το αμάξι σου. Λακκούβες μεγάλες, που σου θυμίζουν κρατήρα μετά από πτώση κομήτη! Κολύμπες κανονικές, όπου λόγω κακοτεχνιών και βροχοπτώσεων η άσφαλτος υποχώρησε.

Ο... μπαχτσές του εφιάλτη της λακκούβας στο σύγχρονο Ηράκλειο έχει απ' όλα! Και παντού. Βλέπετε, οι λακκούβες δεν είναι οδυνηρό “προνόμιο” μερικών περιοχών ή γειτονιών. Ξεφυτρώνουν όπου και να πας σε αυτήν την πόλη, από το κέντρο μέχρι τις πιο απομακρυσμένες συνοικίες...

Στο κέντρο της πόλης, στη λεγόμενη “βιτρίνα” της, οι εικόνες προκαλούν θλίψη. Τραγικές εικόνες καταγράψαμε έξω από το Μποδοσάκειο, στην κομβικής σημασίας οδό Γιαμαλάκη, απ’ όπου περνούν τα πολυδιαφημισμένα μίνι-μπας, όπως και στη γειτονική οδό 1878.

Όχι πως η κατάσταση είναι καλύτερη και λίγο πιο κεντρικά. Απογοητευτική είναι η εικόνα με τις λακκούβες- “κρατήρες” στη Χατζημιχάλη Γιάνναρη, έξω από το Δικαστικό Μέγαρο του Ηρακλείου, απ’ όπου περνούν καθημερινά τόσοι πολίτες, δικηγόροι κ.λπ.

Προχωρώντας πιο έξω από το κέντρο, δεν μπορείς να προσπεράσεις την οδό Χατζηγιώργη στην πλατεία Σινάνη, όπου ο φωτογραφικός φακός κατέγραψε μια λακκούβα-γίγας!

Δημότες αναφέρονται στο... βασίλειο της λακκούβας στο Ηράκλειο, κάνοντας λόγο για αδιαφορία από πλευράς Λότζιας.

Σε κάθετους δρόμους της οδού Χριστομιχάλη Ξυλούρη, οι οδηγοί, θέλοντας και μη μετατρέπονται σε οδηγούς ράλι, κάνοντας συνεχώς ζιγκ-ζαγκ και ακροβατικές οδηγικές κινήσεις για να αποφύγουν τις λακκούβες... Απαράδεκτες εικόνες και στην οδό Γιάννη Γαρεφαλάκη.

Θυμηδία στον πολίτη και διερχόμενο οδηγό προκαλούν τα “μπαλώματα” σε λακκούβα στην οδό Ζεύξιδος στην περιοχή Τρεις Βαγιές, όπως και οι λακκούβες στην Παύλου Ζωγραφιστού, πλησίον της Ηρακλή.

Εικόνες για γέλια... και για κλάματα

Ο φωτογραφικός φακός απαθανάτισε σε ορισμένα σημεία σκηνικά για γέλια και για κλάματα. Τραγελαφικό είναι το σκηνικό της αποκατάστασης μεγάλης λακκούβας στην οδό Ιερολοχιτών, όπως και στη Θανάση Σκουλά, σε κάθετο δρόμο της λεωφόρου Κνωσού... με τις λακκούβες να καλύπτονται όπως-όπως με τσαΐλι!

Οδός Ερμή στον Αϊ Γιάννη Κνωσού... Οι εικόνες μιλούν από μόνες τους. Στην οδό Μπετεινάκη στο Ατσαλένιο, αλλά και στην οδό Μνησικλή ελλοχεύουν παγίδες ατυχήματος για τους ανυποψίαστους οδηγούς. Στα τέλη του 2017, μια γειτονιά τοποθέτησε γλάστρες στις λακκούβες, στέλνοντας το μήνυμα στον Δήμο για να πάει να τις καλύψει. Πλέον, οι λακκούβες μετατράπηκαν σε κρατήρες και έτσι το “σίριαλ” με τις γλάστρες έλαβε τέλος.

Σε δρόμο έναντι του Παγκρήτιου Σταδίου οι κολύμπες με νερό είναι αρκετές λόγω κακοτεχνιών, ενώ το τραγελαφικό σκηνικό έρχονται να συμπληρώσουν τα... βατραχοπέδιλα! Ναι, συναντά κανείς ακόμα και βατραχοπέδιλα, απαραίτητο προφανώς αξεσουάρ για να περνούν οι δημότες τις κολύμπες με το νερό!

Χάλια μαύρα και στην ευρύτερη περιοχή της Φοινικιάς. Στον δρόμο της Μάνου Κατράκη, στη Φοινικιά, οι λακκούβες, μικρές και μεγάλες, είναι αμέτρητες, με τους οδηγούς δικύκλων να γίνονται παπί...

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News