Φόδελε και Χανιά τροφοδοτούν την Ευρώπη με πορτοκάλια

Κρήτη
Φόδελε και Χανιά τροφοδοτούν την Ευρώπη με πορτοκάλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ενθαρρυντικά τα επίσημα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat - Δεύτερο σε εξαγωγές το ελληνικό πορτοκάλι

Τη δεύτερη θέση παγκοσμίως, με πρώτη την Ισπανία, κατέχει η Ελλάδα σε εξαγωγές πορτοκαλιού, εξάγοντας το 17% του συνόλου των εξαγωγών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με 462.000 τόνους. Πρώτη είναι η Ισπανία με 57% των συνολικών εξαγωγών και 1,6 εκατομμύρια τόνους. Η Κρήτη μετέχει κάθε χρόνο στην εξαγωγική διαδικασία με μικρές ποσότητες από τους νομούς Χανίων και Ηρακλείου.

Πού καλλιεργούνται πορτοκάλια στο νησί

Από την Κρήτη τα πορτοκάλια καλλιεργούνται μαζικά, και καταλαμβάνουν ένα μικρό ποσοστό της συνολικής παραγωγής στη χώρα μας, από την περιοχή του Κερίτη ποταμού και της ευρύτερης περιοχής του κάμπου Αλικιανού, Βατόλακκου, Κυρτωμάδου, Πλατανιά κ.α. του νομού Χανίων, αλλά και από την περιοχή του Φόδελε στον νομό Ηρακλείου.

Και όπως αναφέρει ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Χανίων στην ιστοσελίδα που διαθέτει, παρόλο που η Κρήτη, και ειδικά η περιοχή των Χανίων, είναι φημισμένη για το ελαιόλαδό της, τα κρητικά πορτοκάλια αποτελούν άλλο ένα πασίγνωστο προϊόν της κρητικής γης με εξαιρετικές θρεπτικές ιδιότητες. Το ιδιαίτερο μικροκλίμα στην περιοχή των Χανίων, καθώς και το άφθονο νερό που είναι διαθέσιμο από τα Λευκά Όρη συντελούν στην ανάπτυξη ζουμερών πορτοκαλιών, γεμάτων βιταμίνης C και άλλων θρεπτικών συστατικών.

Στη διάρκεια του χρόνου, πρώτα αναπτύσσονται τα πορτοκάλια στις καλλιέργειες που βρίσκονται κοντά στη θάλασσα, λόγω του συνδυασμού της κατάλληλης ατμοσφαιρικής υγρασίας και του αμμώδους εδάφους με τις υψηλές σχετικά θερμοκρασίες. Τα πορτοκάλια αυτά είναι πραγματικά μοναδικά από πλευράς τόσο γεύσης, όσο και εμφάνισης, και είναι τα πιο εκλεκτά της Κρήτης. Για την ακρίβεια, τα πορτοκάλια αυτά συγκαταλέγονται ανάμεσα στα πιο γευστικά του κόσμου.

Στη συνέχεια αναπτύσσονται τα πορτοκάλια στις ημιορεινές περιοχές της ενδοχώρας. Ο συνδυασμός των δύο παραπάνω τοποθεσιών καλλιέργειας κάνει την περιοχή των Χανίων ίσως τη μοναδική περιοχή στον κόσμο που παράγει πορτοκάλια της ποικιλίας Navels από τον Νοέμβριο μέχρι και τα τέλη Μαΐου.

Σε ό,τι αφορά τώρα την καλλιέργεια και την παραγωγή πορτοκαλιού σε πανελλαδικό επίπεδο, αξίζει να αναφέρουμε πως πρόκειται συνολικά για έκταση περίπου 360.000 στρεμμάτων, με μέση παραγωγή το 1 εκατομμύριο τόνους ετησίως. Η πορτοκαλιά καλλιεργείται κυρίως στους νομούς Λακωνίας, Αργολίδας, Αιτωλοακαρνανίας, Ηλείας και σε μικρότερες εκτάσεις στην Άρτα όπως και στα Χανιά.

Δεύτερο σε εξαγωγές το ελληνικό πορτοκάλι

Τα πιο πρόσφατα στοιχεία για τις εξαγωγές πορτοκαλιού στην Ε.Ε. έδωσε στη δημοσιότητα, συγκεκριμένα, η Eurostat και έχουν μεγάλο ενδιαφέρον, δείχνοντας μια δυναμική παρουσία της χώρας μας στο εν λόγω προϊόν, με τους κυριότερους εισαγωγείς του προϊόντος μας την Ολλανδία, τη Γαλλία και τη Γερμανία.

Συγκεκριμένα, σε επίπεδο Ε.Ε. καλλιεργούνται για την παραγωγή πορτοκαλιού 2,8 εκατ. στρέμματα. Οι Ισπανοί κατέχουν το 50% των καλλιεργούμενων εκτάσεων. Από αυτές τις πορτοκαλιές, εξήχθησαν από τις χώρες της Ε.Ε. 2,7 εκατομμύρια τόνοι, αξίας 1,8 δισ. ευρώ, στη διάρκεια του 2018. Οι κυριότεροι εξαγωγείς είναι η Ισπανία και η Ελλάδα. Οι κυριότεροι εισαγωγείς του ευρωπαϊκού πορτοκαλιού είναι η Ολλανδία με 548.000 τόνους, η Γαλλία με 506.000 τόνους και η Γερμανία με 490.000 τόνους.

Το 90% των παραγόμενων ποσοτήτων πορτοκαλιού διατίθεται στο εμπόριο εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συνολικής ποσότητας 2,4 εκατομμυρίων τόνων.

Όμως, η Ε.Ε. την ίδια ώρα κάνει και εισαγωγές από τρίτες χώρες. Έτσι, με βάση τα τελευταία στοιχεία, εισάγει 949.500 τόνους αξίας 585 εκατομμυρίων ευρώ, με την εξής σειρά: από τη Νότια Αφρική 404.000 τόνους (ποσοστό 43%), από την Αίγυπτο 266.000 τόνους (ποσοστό 28%), από το Μαρόκο 67.400 τόνους (ποσοστό 7%), από την Αργεντινή 49.200 τόνους (5%), από την Τουρκία 32.000 τόνους (3%), από τη Ζιμπάμπουε 28.100 τόνους (3%), από την Ουρουγουάη 27.800 τόνους 3% και από τη Βραζιλία 23.300 τόνους (2%).

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News