default-image

Τα δίκτυα φυσικού αερίου δε θα έρθουν στην Κρήτη

Κρήτη
Τα δίκτυα φυσικού αερίου δε θα έρθουν στην Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Στοπ» από τη ΡΑΕ στα σχέδια για ανάπτυξη δικτύων στις 4 πρωτεύουσες των νομών του νησιού

Θα μπορούσαν τα κρητικά νοικοκυριά, οι κρητικές επιχειρήσεις και οι δημόσιοι φορείς, όπως σχολεία, νοσοκομεία κ.τ.λ., να στραφούν μελλοντικά στο φυσικό αέριο για τις ενεργειακές ανάγκες τους; Σίγουρα όχι στο κοντινό μέλλον, αφού η ανάπτυξη δικτύων διανομής φυσικού αερίου κρίνεται στην παρούσα φάση μη συμφέρουσα και απαγορευτική!

Δεν το λέμε βεβαίως εμείς, αλλά ο καθ’ ύλην αρμόδιος φορέας, εν προκειμένω η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, η οποία... άναψε “κόκκινο” στα σχέδια της Δημόσιας Επιχείρησης Δικτύων Διανομής Αερίου (ΔΕΔΑ) για την ανάπτυξη δικτύων διανομής φυσικού αερίου στην Κρήτη και στα νησιά του Βόρειου και Νότιου Αιγαίου. Θυμίζουμε ότι στο πενταετές πρόγραμμα ανάπτυξης η Δημόσια Επιχείρηση Δικτύων Διανομής Αερίου για την περίοδο 2018-2022 προέβλεπε την επέκταση των δικτύων φυσικού αερίου σε 43 πόλεις και στα μεγάλα νησιά - ανάμεσα στα οποία και η Κρήτη. Το πλάνο προέβλεπε επέκταση των δικτύων διανομής φυσικού αερίου, με στόχο την τροφοδοσία πάνω από 32.000 καταναλωτών, κυρίως οικιακών, σε όλη τη χώρα.

Το συνολικό ύψος των επενδύσεων θα διαμορφωνόταν στα 190,8 εκατ. ευρώ και θα χρηματοδοτούταν από το ΕΣΠΑ (50%), από δανεισμό (40%) και ίδια κεφάλαια της εταιρείας. Συνολικά, με την κατασκευή των νέων δικτύων προβλεπόταν να τροφοδοτηθούν 27.869 νέοι οικιακοί πελάτες, 4.833 εμπορικοί και 82 βιομηχανίες.

Με βάση τον σχεδιασμό της ΔΕΔΑ, τις πληροφορίες και την όλη περιρρέουσα ατμόσφαιρα, οι 4 δήμοι-πρωτεύουσες νομών στην Κρήτη (Χανίων, Ρεθύμνου, Ηρακλείου και Αγίου Νικολάου) προβλέπεται να ενταχθούν μέσα στα επόμενα χρόνια στο δίκτυο φυσικού αερίου, με μικρό πάντως αριθμό νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Συγκεκριμένα για την περιφέρεια Κρήτης προβλέπεται στο μέλλον η δημιουργία δικτύου στις 4 πρωτεύουσες των νομών, κάτι που θα επιτρέψει να συνδεθούν 120 οικιακοί και 60 εμπορικοί νέοι τελικοί πελάτες, για τους οποίους προβλέπεται κατανάλωση που ανέρχεται αντίστοιχα σε 960 MWh για τους οικιακούς και 1.800 MWh για τους εμπορικούς τελικούς πελάτες.

Αυτή ωστόσο η σημαντική επιμέρους παράμετρος, δηλαδή ο μικρός αριθμός συνδέσεων, είναι που βάζει “στοπ” τώρα στον ερχομό του φυσικού αερίου στο νησί μας, καθώς η ΡΑΕ θεωρεί ότι δε συνάδει με το προβλεπόμενο κόστος και άρα το σενάριο κρίνεται - στην παρούσα τουλάχιστον χρονική συγκυρία - μη αποτελεσματικό οικονομικά και άρα μη ρεαλιστικό.

Όπως αναφέρει το energypress.gr, «τη στιγμή που η ΔΕΔΑ πήρε έγκριση από τη ΡΑΕ για ένα πρόγραμμα- “μαμούθ” σε 7 περιφέρειες της χώρας (Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Στερεάς Ελλάδος, Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδος, Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας), δε συμβαίνει το ίδιο με τα σχέδια για την κατασκευή απομακρυσμένων δικτύων διανομής βάσει του Πλαισίου Ανάπτυξης Απομακρυσμένων Δικτύων Διανομής με χρήση συμπιεσμένου/υγροποιημένου φυσικού αερίου (ΦΕΚ Β’ 3334/10.8.2018) σε μια σειρά από δήμους των περιφερειών Κρήτης, Βορείου και Νοτίου Αιγαίου».

ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟ ΠΛΑΝΟ

Το κόστος και τα κέρδη

«Λαμβάνοντας υπόψη τις εκτιμήσεις της ΔΕΔΑ σχετικά με το κόστος του επενδυτικού της πλάνου, καθώς και τις εκτιμήσεις της για τις προβλεπόμενες καταναλώσεις για τα έτη 2018-2022 και τα έσοδα που θα αποκτηθούν από τις διανεμόμενες ποσότητες, η ΡΑΕ έκρινε ότι για τις περιπτώσεις αυτές δεν πληρείται το κριτήριο της οικονομικής αποτελεσματικότητας.

Ειδικότερα, η ΔΕΔΑ είχε προτείνει για την περιφέρεια Κρήτης την κατασκευή συνολικά 60.000 μέτρων Δικτύου Χαμηλής Πίεσης στους δήμους Ηρακλείου, Χανίων, Ρεθύμνου και Αγίου Νικολάου.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ΔΕΔΑ, τα σχετικά έργα θα κοστίσουν στους καταναλωτές του Δικτύου Διανομής 5.022.144 ευρώ, αλλά θα φέρουν μόνο 180 νέες συνδέσεις, με αποτέλεσμα να μην καλύπτεται το κριτήριο της οικονομικής αποτελεσματικότητας του νέου έργου

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ΔΕΔΑ, τα σχετικά έργα θα κοστίσουν στους καταναλωτές του Δικτύου Διανομής 5.022.144 ευρώ, αλλά θα φέρουν μόνο 180 νέες συνδέσεις, με αποτέλεσμα να μην καλύπτεται το κριτήριο της οικονομικής αποτελεσματικότητας του νέου έργου», σύμφωνα με το energypress.gr.

Για την περιφέρεια Βορείου Αιγαίου η ΔΕΔΑ είχε προτείνει την κατασκευή συνολικά 27.000 μέτρων Δικτύου Χαμηλής Πίεσης στους δήμους Μυτιλήνης, Βαθέως (Σάμου) και Χίου.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ΔΕΔΑ, τα σχετικά έργα θα κοστίσουν στους καταναλωτές του Δικτύου Διανομής 2.326.608 ευρώ, αλλά θα φέρουν μόνο 135 νέες συνδέσεις, με αποτέλεσμα να μην καλύπτεται το κριτήριο της οικονομικής αποτελεσματικότητας του νέου έργου.

Για την περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου η ΔΕΔΑ είχε προτείνει την κατασκευή συνολικά 9.000 μέτρων Δικτύου Χαμηλής Πίεσης στον δήμο Ρόδου.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ΔΕΔΑ, τα σχετικά έργα θα κοστίσουν στους καταναλωτές του Δικτύου Διανομής 775.536 ευρώ, αλλά θα φέρουν μόνο 45 νέες συνδέσεις, με αποτέλεσμα να μην καλύπτεται το κριτήριο της οικονομικής αποτελεσματικότητας του νέου έργου.

Βάσει της απόφασης της ΡΑΕ, η ένταξη των έργων στις περιφέρειες Κρήτης, Βορείου και Νοτίου Αιγαίου θα επανεξεταστεί κατά την έγκριση του επόμενου Προγράμματος Ανάπτυξης του Δικτύου Διανομής Λοιπής Ελλάδος.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News