Παραγωγοί και όχι έμποροι οι παραγωγοί βιολογικών

Κρήτη
Παραγωγοί και όχι έμποροι οι παραγωγοί βιολογικών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στόχος του υπουργείου οι παραγωγοί να αποφεύγουν τον χαρακτηρισμό «έμποροι» στη βιολογική πιστοποίηση

«Ήταν δίκαιο και έγινε πράξη», λέει τώρα το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, το να χαρακτηρίζονται ως παραγωγοί και όχι έμποροι οι... παραγωγοί των βιολογικών προϊόντων που πουλούν οι ίδιοι τα... δικά τους προϊόντα, έστω και αν αυτά τα τυποποιούν πρώτα...

Με εγκύκλιο της 21ης Δεκεμβρίου 2018 της αρμόδιας Γενικής Διεύθυνσης προς όλους τους Οργανισμούς Ελέγχου και Πιστοποίησης Βιολογικών Προϊόντων, αποσαφηνίζεται ότι προστίθεται στη σχετική ηλεκτρονική βάση δεδομένων ακόμη μία δραστηριότητα, αυτή του «Παραγωγού ιδιοπαραγόμενων προϊόντων», η οποία θα αφορά παραγωγούς που διαθέτουν προς πώληση στην αγορά αμεταποίητα προϊόντα που έχουν παραχθεί εξ ολοκλήρου στην αγροτική τους εκμετάλλευση ή και μεταποιημένα προϊόντα που έχουν παραχθεί στην παρασκευαστική τους μονάδα.

Το αποτέλεσμα είναι οι εν λόγω παραγωγοί να αποφεύγουν τον χαρακτηρισμό «έμποροι» στη βιολογική πιστοποίηση, κάτι που τους απέκλειε από τις αγορές παραγωγών - που προϋποθέτουν την ιδιότητα του παραγωγού-μεταποιητή - αλλά και από πολλά αναπτυξιακά προγράμματα, είτε εθνικά είτε ευρωπαϊκά.

Προηγήθηκε επιστολή της Πανελλήνιας Ένωσης Καταναλωτών “Βιοζώ” προς τη Γενική Διεύθυνση του υπουργείου, σύμφωνα με την οποία χαρακτηρίζονταν έμποροι και όχι μεταποιητές οι παραγωγοί που ήθελαν να προσθέσουν αξία στο προϊόν τους μεταποιώντας το.

«Αλλιώς πρέπει να αντιμετωπίζεται ο έμπορος που μεταποιεί είτε τυποποιεί εμπόρευμα και αλλιώς ο παραγωγός που μεταποιεί είτε τυποποιεί το προϊόν του», επισήμανε η “Βιοζώ”, εκφράζοντας ανησυχία από πλευράς καταναλωτών για το προϊσχύον καθεστώς «που αποκλείει τους μικρούς παραγωγούς από τις αγορές μας και μας οδηγεί σε μεγάλες εταιρείες».

Σε συνέχεια της επιστολής, η αρμόδια Γενική Διεύθυνση του υπουργείου, αφού εξέτασε το αίτημα, προχώρησε στην καταχώριση της δραστηριότητας του «Παραγωγού ιδιοπαραγόμενων προϊόντων», που θα καταχωρίζεται αντί της δραστηριότητας “Χονδρεμπόριο” για παραγωγούς που είναι ενταγμένοι στο σύστημα ελέγχου βιολογικών προϊόντων και διαθέτουν προς πώληση στην αγορά: Αμεταποίητα προϊόντα που έχουν παραχθεί εξ ολοκλήρου στην αγροτική τους εκμετάλλευση, μεταποιημένα προϊόντα τα οποία έχουν παραχθεί στην παρασκευαστική τους μονάδα”, που είναι καταχωρισμένη στο Κεντρικό Ηλεκτρονικό Μητρώο Οικοτεχνίας (ΚΗΜΟ), μεταποιημένα προϊόντα στα οποία το πρωταρχικό συστατικό (που αντιστοιχεί σε περισσότερο από το 50% του τροφίμου) προέρχεται εξ ολοκλήρου από την αγροτική τους εκμετάλλευση και έχουν παραχθεί σε παρασκευαστική μονάδα διαφορετικού ιδιοκτήτη.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News