Κρήτη

Οι λαϊκές ανάβουν τα... αίματα - Πάνε για αποκλεισμό της Λότζια

Πυρ και μανία αγρότες, μικροπωλητές και έμποροι

Αν δείτε έξω από τη Λότζια σύντομα τους αγρότες και τους μικροπωλητές να έχουν στήσει τους πάγκους τους και να σας καλούν να τους κάνετε “σεφτέ” μέσα στα άγρια χαράματα, να ξέρετε πως η αιτία γι’ αυτό θα είναι η εμμονή της δημοτικής Αρχής του Ηρακλείου να τους μεταφέρει σε χώρους με τους οποίους οι ίδιοι δε συμφωνούν, όπως για παράδειγμα... δίπλα στη θάλασσα της Ν. Αλικαρνασσού.

Προχθές, πάντως, τόσο ο κ. Παττακός όσο και ο κ. Λαμπρινός, με τους οποίους και συναντήθηκαν διαδοχικά, “τα άκουσαν” για τα καλά, ενώ ο δήμαρχος Ηρακλείου τους υποσχέθηκε πως αύριο Πέμπτη, στις 9 το πρωί, θα τους έχει απάντηση ως προς τα αιτήματα που του θέτουν!

Έχει “χάσει την μπάλα”, όπως φαίνεται, η δημοτική Αρχή του Ηρακλείου και στο θέμα των λαϊκών αγορών. Αντί να εγκρίνει το αίτημα των λαϊκατζήδων για μεταφορά της λαϊκής της Νέας Αλικαρνασσού στις περιοχές εκείνες που έχει ψηφίσει η Περιφερειακή Επιτροπή των Λαϊκών Αγορών πριν από μήνες, ο Δήμος Ηρακλείου προσπαθεί να τη μεταφέρει σε θέσεις οι οποίες έχουν προκαλέσει την έντονη οργή και αγανάκτηση των μελών της λαϊκής.

Συγκεκριμένα, οι λαϊκατζήδες ζητούν να εφαρμοστεί η απόφαση της Περιφερειακής Επιτροπής, για τη μεταφορά της λαϊκής της Ν. Αλικαρνασσού στην οδό Σταδίου και Αναγεννήσεως και της λαϊκής του Ατσαλένιου-Μασταμπά στην Καστρινάκη.

Αντιθέτως, η δημοτική Αρχή του Ηρακλείου προτείνει τη μετεγκατάσταση της λαϊκής Ατσαλένιου-Μασταμπά στο πάρκο Ερυθραίας προς τον Αϊ Γιάννη και της λαϊκής της Νέας Αλικαρνασσού στην περιοχή του πρώην κέντρου “Φάρος”, κάτω από τις φυλακές, δηλαδή ακριβώς δίπλα από τη θάλασσα!

 Μετά το τέλος των τελευταίων  συναντήσεων, λοιπόν, ο πρόεδρος των παραγωγών αγροτικών προϊόντων της λαϊκής αγοράς Παντελής Παπαδάκης δήλωσε πως, αν αύριο το πρωί δεν ικανοποιηθούν οι εκπρόσωποι των λαϊκατζήδων, θα προχωρήσουν αμέσως σε δυναμικές κινητοποιήσεις.

«Εμείς με τον δήμαρχο συζητήσαμε τα θέματα αυτά σε καλό κλίμα. Του είπαμε ότι εμείς δε δεχόμαστε τις προτάσεις της δημοτικής Αρχής για τους νέους χώρους μετεγκατάστασης της λαϊκής μας»...

Στο ερώτημά μας σχετικά με τους λόγους για τους οποίους οι λαϊκατζήδες απορρίπτουν τις εν λόγω προτεινόμενες θέσεις, ο Παντελής Παπαδάκης μάς απάντησε: «Δεν πρόκειται για εμπορικούς χώρους. Σε ό,τι αφορά το πάρκο Ερυθραίας, είναι δίπλα στη λαϊκή του Αϊ Γιάννη. Και ο “Φάρος” για τη λαϊκή της Νέας Αλικαρνασσού είναι δίπλα στη θάλασσα. Να πάμε εκεί να κάνουμε τι; Δε μας ενδιαφέρουν καν και δε συζητάμε καν αυτές τις προτάσεις»...

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Παραγωγών Αγροτικών Προϊόντων Λαϊκής Αγοράς Ηρακλείου Παντελής Παπαδάκης ξεκαθαρίζει στη “Νέα Κρήτη” ότι, αν στη αυριανή συνάντηση, στις 9 το πρωί, δε δοθεί από τον δήμαρχο Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινό απάντηση που θα ικανοποιεί τα αιτήματα του κλάδου, αμέσως το ερχόμενο Σάββατο θα συγκληθεί έκτακτη γενική συνέλευση.

 «Στόχος μας θα είναι μέσα από τη συνέλευση αυτή να πάρουμε την απόφαση για αποκλεισμό του Δήμου Ηρακλείου άμεσα, μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματά μας»...

Ο πρόεδρος των παραγωγών, εξάλλου, ξεκαθαρίζει ότι η γενική συνέλευση θα αφορά όλους όσοι μετέχουν στη λαϊκή. Τόσο τους παραγωγούς όσο και τους μικροπωλητές.

«Η γραμμή είναι κοινή», λέει χαρακτηριστικά. Εξάλλου, στη χθεσινή συνάντηση στον Δήμο, εκτός από τον ίδιο, παρόντες ήταν και ο πρόεδρος των βιοτεχνικών ειδών Γιώργος Μπαχλιτζανάκης και ο πρόεδρος των εμπόρων αγροτικών προϊόντων Παντελής Γαλατάς.

 «Λάθος χειρισμοί»- «Μας φέρνουν αντιμέτωπους με την κοινωνία»

Καταλήγοντας, ο Παντελής Παπαδάκης εξέφρασε την έντονη αντίδρασή του ως προς τους χειρισμούς της υπόθεσης από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο για τις λαϊκές αγορές Μαρίνο Παττακό, υποστηρίζοντας πως με τον τρόπο που χειρίζεται τη μεταφορά της λαϊκής φέρνει τα μέλη των λαϊκών αντιμέτωπα με τις τοπικές κοινωνίες.

«Εμείς δεν είμαστε απέναντι από τους κατοίκους. Εμείς θεωρούμε ότι ο ίδιος ο αντιδήμαρχος με τη συμπεριφορά του ξεσηκώνει τον κόσμο απέναντί μας. Και αυτά του τα αναφέραμε και τον καλέσαμε να συνεργαστεί μαζί μας για να βρούμε την καλύτερη λύση»...

Είχε προηγηθεί σύσκεψη της Περιφερειακής Επιτροπής Λαϊκών Αγορών στον χώρο της Γενικής Διεύθυνσης Ανάπτυξης της Περιφέρειας Κρήτης στο Μηχανολογικό Ηρακλείου. Στη διάρκεια της σύσκεψης εκείνης είχε τονιστεί από την πλευρά της Επιτροπής ότι οι εκπρόσωποι των λαϊκατζήδων δεν ήταν σωστά ενημερωμένοι για τις προτεινόμενες θέσεις, και γι’ αυτό θα έπρεπε να γίνει η σχετική συνάντηση με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Μαρίνο Παττακό.

Η απάντηση των εκπροσώπων των λαϊκατζήδων ήταν ότι υπάρχουν κάποια τεχνικά θέματα, για τα οποία κάποιοι καρεκλοκένταυροι του Δήμου Ηρακλείου έχουν μεσάνυχτα. Και αποφασίστηκε ηπροχθεσινή συνάντηση, ενώ αύριο Πέμπτη αναμένεται να οδηγηθεί η υπόθεση ή στη λύση ή στη σύγκρουση.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια