ΒΟΑΚ: Ποια σημεία παραμένουν κλειστά λόγω κακοκαιρίας - Τι πρέπει να προσέχουμε

Κρήτη
ΒΟΑΚ: Ποια σημεία παραμένουν κλειστά λόγω κακοκαιρίας - Τι πρέπει να προσέχουμε

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αναλυτικά οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις - Τα μάτια τους "14" θα πρέπει να έχουν οι οδηγοί στο οδικό δίκτυο της Κρήτης

Οι άσχημες καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην Κρήτη τις τελευταίες ώρες έχουν θέσει σε πλήρη ετοιμότητα τις αρμόδιες αρχές ενώ σε κάποιες περιοχές ισχύουν και συγκεκριμένες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για εξασφάλιση των ομαλών κυκλοφοριακών συνθηκών και πάνω απο όλα ασφάλειας των οδηγών.

Ενδεικτικό της κατάστασης αποτελεί το γεγονός ότι παρατείνεται χρονικά  η απαγόρευση κυκλοφορίας όλων των οχημάτων σε σημεία του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης αφού οι εργασίες αποκατάστασης σε κάποια σημεία βρίσκονται σε εξέλιξη μετά και από κατολίσθηση.

 Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της αστυνομίας:  

Ανακοινώνεται ότι με νεότερη απόφαση της Διεύθυνσης Αστυνομίας Χανίων, λόγω των έκτακτων καιρικών συνθηκών και των εργασιών αποκατάστασης που πραγματοποιούνται από εκτεταμένη κατολίσθηση και για την εξασφάλιση των ομαλών κυκλοφοριακών συνθηκών στο οδικό δίκτυο, παρατείνεται χρονικά μέχρι την 09.01.2019 και ώρα 07:00, η απαγόρευση κυκλοφορίας όλων των οχημάτων σε σημεία του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης.

Συγκεκριμένα από την χιλιομετρική θέση 5,6 (ανισόπεδος κόμβος Γαλατά) έως την χιλιομετρική θέση 12,3 (ανισόπεδος κόμβος Πλατανιά) της Νέας Εθνικής Οδού Χανίων – Κισσάμου (περιοχή Δημοτικού Διαμερίσματος Σταλού) θα ισχύσει προσωρινή απαγόρευση κυκλοφορίας όλων των οχημάτων  και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

Η κυκλοφορία των οχημάτων θα εκτρέπεται - διεξάγεται από τους ανισόπεδους κόμβους Γαλατά και Πλατανιά του Παλαιού Εθνικού Οδικού Δικτύου Χανίων - Κισσάμου.

 Μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες η κίνηση προς Σελάκανο

Επίσης ιδιαίτερα προσεκτικοί θα πρέπει να είναι οι οδηγοί λόγω παγετού και στο Σελάκανο Ιεράπετρας.

Μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες κινούνται στο δρόμο από Σχίστρα προς Σελάκανο σύμφωνα με την αρμόδια αντιδήμαρχο Ιεράπετρας Μαρία Ρουμελιωτάκη -Σκυβάλου. Συνεχείς είναι οι εκκλήσεις προς τους οδηγούς που κινούνται στο οδικό δίκτυο της Κρήτης καθώς αναμένονται νέες χιονοπτώσεις σε χαμηλότερα σημεία και υπάρχει παγετός.

 Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση:

«Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα προγνωστικά στοιχεία αναμένονται να συνεχιστούν οι χιονοπτώσεις στα ορεινά και οι χαμηλές θερμοκρασίες .Το  τμήμα Πολιτικής Προστασίας  εφιστά σε όλους τους οδηγούς  την προσοχή  κατά την κίνηση τους στις ορεινές περιοχές του Δήμου.

Ειδικότερα για την περιοχή του Σελακάνου σας ενημερώνουμε ότι  από χθες οι επικρατούσες καιρικές συνθήκες έχουν δημιουργήσει φαινόμενα παγετού στο τμήμα του δρόμου από τη ΣΧΙΣΤΡΑ  έως  και το Σελάκανο. Στο τμήμα αυτό ο δρόμος είναι στενός και επικίνδυνος λόγο του αναγλύφου της περιοχής .

Παρακαλούνται όλοι οι οδηγοί να  κάνουν υποχρεωτικά χρήση των αντιολισθητικών αλυσίδων τους όταν, μετακινούνται στο τμήμα αυτό ενώ, θα πρέπει να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους στις απολύτως απαραίτητες. Η κίνηση των οχημάτων χωρίς αλυσίδες είναι  άκρως επικίνδυνη και  την  αποκλειστική ευθύνη κάθε φορά την φέρει ο οδηγός .

Οδηγίες προστασίας από τις χιονοπτώσεις και την οδήγηση σε χιονισμένους ή γεμάτους από πάγο δρόμους.

Πριν από το ταξίδι

- Συμβουλευτείτε απαραιτήτως το δελτίο καιρού, ενημερωθείτε για τις συνθήκες στο οδικό δίκτυο και αποφύγετε την αιχμή των καιρικών φαινομένων. Αν δεν είναι απολύτως απαραίτητο, μην ταξιδέψετε.

- Μην ξεκινάτε χωρίς τις σωστές αντιολισθητικές αλυσίδες και χωρίς να είστε απόλυτα σίγουροι ότι ξέρετε να τις τοποθετήσετε. Ένα ζευγάρι αδιάβροχα λεπτά γάντια είναι απαραίτητο για την τοποθέτηση.

- Προτιμήστε να ταξιδεύετε πρωινές ώρες.

- Βεβαιωθείτε ότι το καλοριφέρ και το σύστημα κλιματισμού του αυτοκινήτου λειτουργούν σωστά.

- Βεβαιωθείτε ότι έχετε μαζί τρίγωνο ασφαλείας και ανακλαστικό γιλέκο.

- Γεμίστε το ντεπόζιτο με καύσιμα και το δοχείο αποθήκευσης νερού με ισχυρό αντιπηκτικό υγρό, για τον καθαρισμό των εμπρός και των πίσω τζαμιών.

 Οδηγώντας στο χιόνι

- Μη χρησιμοποιείτε την ανακύκλωση αέρα (θολώνουν τα τζάμια).

- Μην πατάτε δυνατά το γκάζι και αποφεύγετε τις απότομες αυξομειώσεις ταχύτητας.

- Μην προσπερνάτε.

- Μη σταθμεύετε σε ανηφόρα.

- Έχετε συνεχώς αναμμένα τα μεσαία φώτα. Αν η ορατότητα είναι χαμηλή, ανάβετε επιπλέον τα εμπρός και τα πίσω φώτα ομίχλης.

 - Οδηγείτε ήρεμα, χωρίς βιασύνη, με χαμηλή ταχύτητα και απαλές κινήσεις του τιμονιού και περνάτε τις ανηφόρες με «φόρα».

 - Φρενάρετε, κατεβάζοντας σταδιακά τις ταχύτητες και αποφεύγετε να χρησιμοποιείτε το πεντάλ του φρένου. Στην κατηφόρα να βάζετε πρώτη ή Δευτέρα.

 - Διατηρείτε μεγάλη απόσταση ασφαλείας από κάθε προπορευόμενο όχημα (πολύ μεγαλύτερη από την απόσταση που κρατάτε σε στεγνό οδόστρωμα).

 - Διευκολύνετε το έργο των εκχιονιστικών, κρατώντας αποστάσεις, ειδικά από τυχόν προπορευόμενα εκχιονιστικά. Μην τα προσπερνάτε ποτέ και μην τους φράσετε τον δρόμο.

 - Ακολουθείτε πάντα τις οδηγίες της Τροχαίας και του προσωπικού των αυτοκινητόδρομων και διαβάζετε με προσοχή τις πληροφορίες των φωτεινών πινακίδων μεταβλητών μηνυμάτων.

 Τα «μυστικά» των αλυσίδων

 Εάν η Τροχαία διατάξει την υποχρεωτική χρήση των αντιολισθητικών αλυσίδων, σταματήστε στο πλησιέστερο parking ή Σταθμό Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών (Σ.Ε.Α.) του αυτοκινητόδρομου, προκειμένου να τις τοποθετήσετε. Μη σταματάτε ποτέ στη Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης (Λ.Ε.Α.).

 Μην ξεχνάτε ότι οι αλυσίδες:

 - Τοποθετούνται πάντα στους κινητήριους τροχούς.

- Τοποθετούνται στους εμπρός τροχούς, στα οχήματα με μόνιμη τετρακίνηση.

- Είναι σωστά τοποθετημένες όταν δείχνουν και είναι τεντωμένες.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Όσο κινείστε με αλυσίδες σε χιονισμένο οδόστρωμα, η ταχύτητα δεν πρέπει να ξεπερνά τα 40 χλμ./ώρα. Αν τα ξεπεράσετε, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να σπάσουν οι αλυσίδες και να κάνουν ζημιά στο αυτοκίνητο.

Κατά τη διάρκεια έντονων καιρικών φαινομένων, κάθε εμπλεκόμενο μέρος κάνει τη δουλειά που του αναλογεί για την ασφάλειά σας.

Οι εργαζόμενοι των αυτοκινητόδρομων:

- Μεριμνούν για τον καθαρισμό του οδοστρώματος.

- Παρέχουν βοήθεια σε βλάβες ή συμβάντα.

 - Ενημερώνουν έγκαιρα για τις κυκλοφοριακές συνθήκες που επικρατούν ανά πάσα στιγμή, μέσω των τηλεφωνικών κέντρων, των φωτεινών πινακίδων και της επικοινωνίας με ραδιοφωνικούς σταθμούς.

 Η Τροχαία Αυτοκινητόδρομων, είναι αρμόδια για:

 - Τη ρύθμιση της κυκλοφορίας.

 - Την εφαρμογή ειδικών μέτρων περιορισμού της κυκλοφορίας, όπως για παράδειγμα την απαγόρευση κυκλοφορίας βαρέων οχημάτων.

 - Την ενημέρωση για την υποχρεωτική χρήση αλυσίδων.

 Η Πυροσβεστική και το ΕΚΑΒ βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα για να συνδράμουν άμεσα, εάν χρειαστεί.

Εσείς που οδηγείτε πρέπει να ακολουθείτε πιστά τις οδηγίες της Τροχαίας και του προσωπικού των αυτοκινητόδρομων, να εφαρμόζετε ανελλιπώς τις προαναφερθείσες οδηγίες και να μην οδηγείτε ποτέ στη Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης (Λ.Ε.Α.), την οποία χρησιμοποιείτε μόνο σε έκτακτη ανάγκη (ποτέ για να τοποθετήσετε τις αλυσίδες).

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News