Κρήτη

Καταγγελία για... τσιμέντωμα βυζαντινού μνημείου - Το πριν & το μετά της εκκλησίας

Έχει ενημερωθεί η Αρχαιολογική Υπηρεσία για τις παρεμβάσεις που γίνονται;

Καταγγελίες για… παράνομο τσιμέντωμα στη βυζαντινή εκκλησία του Σωτήρα Χριστού που βρίσκεται στην Ελεύθερνα κάνει η Καλλιόπη Μαραβελάκη μέσα από τη σελίδα της Ζωόφιλης Δράσης.

Συγκεκριμένα, παραθέτει φωτογραφίες από το μνημείο όπως πριν από λίγες μέρες, ενώ στη συνέχεια δημοσιεύει φωτογραφίες όταν άρχισε αυτή η εκκλησία να τσιμεντώνεται. Δεν είναι γνωστό αν έχει ενημερωθεί η Αρχαιολογική Υπηρεσία γι’ αυτή τη διαδικασία ενώ η κ. Μαραβελάκη τονίζει πως το μνημείο καταστρέφεται.

«Οι τσιμεντοπαρεμβάσεις που έχουν κάνει ήδη και τα φτηνιάρικα υλικά που χρησιμοποιούν έχουν ήδη καταστρέψει το μνημείο, που επέζησε Ενετών και Τούρκων, για να καταστραφεί εν έτει 2019.

Άμεση πρέπει να είναι η αντίδραση και επέμβαση των αρχών πριν ολοκληρωθεί η καταστροφή του μνημείου από όποιους προέβησαν σε αυτή την "επισκευή" του Πολιτισμού και της Ιστορίας του Νησιού μας.».

Για «ένα υπέροχο, κυρίως πετρόκτιστο μνημείο στην ανατολική πλευρά του λόφου της Ακρόπολης της Αρχαίας Ελεύθερνας.» κάνει λόγο η ίδια, ενώ στην ανάρτησή της αναφέρει πως:

«Η βυζαντινή εκκλησία του Σωτήρα Χριστού είναι του 10ου αιώνα με τοιχογραφίες του 12ου αιώνα, με μία υπέροχη απεικόνιση του Παντοκράτορα στον τρούλο της. Τα δε υλικά κατασκευής της προέρχονται από παλαιότερη εκκλησία του 6ου αιώνα, μια βασιλική για την οποία εικάζεται ότι ήταν η επισκοπή της Ελεύθερνας κατά την πρώτη Βυζαντινή περίοδο. Αυτό το μοναδικό μνημείο κάποιοι άρχισαν να το τσιμεντώνουν, προφανώς χωρίς η Αρχαιολογική Υπηρεσία να το ξέρει.».

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια