Κρήτη

Τροποποίηση ρύθμισης για τα μη ηλεκτροδοτούμενα ζητούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων

Επιστολή ΠΟΜΙΔΑ στον υπουργό Εσωτερικών

Για μισή δουλειά σε ό,τι αφορά την προ μηνών ρύθμιση για τα κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα (ζήτημα που “καίει” χιλιάδες ιδιοκτήτες και εδώ στην Κρήτη) κάνει λόγο η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων, που ζητά επειγόντως συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών Αλέξη Χαρίτση προκειμένου να του θέσει δύο κομβικά αιτήματα.

Το ένα βασικό αίτημα της ΠΟΜΙΔΑ αφορά στην επανεξέταση της ρύθμισης για τα κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα ώστε - σύμφωνα και με σχετική γνωμοδότηση του Συνηγόρου του Πολίτη - η απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού να ισχύει ανεξάρτητα από τον χρόνο υποβολής της δήλωσης στον οικείο ΟΤΑ.

Το δεύτερο εξίσου σημαντικό αίτημα που βάζει στο τραπέζι η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων αφορά στην εξάμηνη παράταση της προθεσμίας δήλωσης των κενών ακινήτων στους ΟΤΑ, που προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία, η οποία λήγει την Παρασκευή 18 Ιανουαρίου

Η ΠΟΜΙΔΑ επισημαίνει ακόμη ότι η λύση του προβλήματος θα ήταν να γνωστοποιείται από τον ΔΕΔΔΗΕ στον οικείο ΟΤΑ η διακοπή της ηλεκτροδότησης, ώστε η απαλλαγή να ισχύει αυτόματα.

Το δεύτερο εξίσου σημαντικό αίτημα που βάζει στο τραπέζι η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων αφορά στην εξάμηνη παράταση της προθεσμίας δήλωσης των κενών ακινήτων στους ΟΤΑ, που προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία, η οποία λήγει την Παρασκευή 18 Ιανουαρίου.

Η ΠΟΜΙΔΑ χαρακτηρίζει μονόδρομο την παράταση, καθώς, όπως σημειώνει χαρακτηριστικά, ένας τεράστιος αριθμός ιδιοκτητών σε όλη τη χώρα, ιδιαίτερα στην περιφέρεια, δεν έχει ενημερωθεί για την υποχρέωση αυτή και κινδυνεύει να βρεθεί αντιμέτωπος με υπέρογκες χρεώσεις δημοτικών τελών.

 

Η επιστολή

«Αξιότιμε κύριε υπουργέ, μαζί με τις ευχές μας για το νέο έτος, θέτουμε υπόψη σας τα εξής προβλήματα αρμοδιότητάς σας, που σχετίζονται με τα δημοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού των Δήμων της χώρας:

* Απαλλαγή κενών ακινήτων από δημοτική τέλη. Λήγει την Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2019 η εξάμηνη προθεσμία του άρθρου 222 του Ν. 4555/2018 που έχουν οι ιδιοκτήτες κενών και μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων, που ως τώρα δεν το είχαν δηλώσει στον οικείο Δήμο, να σπεύσουν να το δηλώσουν ώστε να απαλλαγούν από χρέωση αναδρομικών, εφόσον υπήρχε αχρησία και διακοπή του ρεύματος. Σχετικά με το ακανθώδες αυτό ζήτημα που φέρνει σε απόγνωση τους πολίτες, σας ζητούμε:

  1. Να επανεξεταστεί το όλο θέμα και να επανέλθει η προϊσχύουσα ρύθμιση του άρθρου 5, παρ. 1 του Νόμου 3345/2005, με σαφές το δικαίωμα στους ιδιοκτήτες να απαλλάσσονται από τη χρέωση αυτή, ανεξάρτητα από τον χρόνο υποβολής της δήλωσης στον οικείο ΟΤΑ, όπως αναφερόταν και στη γνωστή πρόσφατη με αριθμό 23504/2017 σύμφωνη γνωμοδότηση του Συνηγόρου του Πολίτη. Άλλωστε η γνωστοποίηση της διακοπής του ρεύματος πρέπει να γίνεται αυτομάτως από τον ΔΕΔΔΗΕ προς τον οικείο ΟΤΑ μετά τη διακοπή του ρεύματος, και εκεί βρίσκεται η αιτία του προβλήματος!
  2. Να δοθεί εξάμηνη παράταση στην προθεσμία δήλωσης, μέχρι να ρυθμιστεί ως ανωτέρω, καθόσον ένας τεράστιος αριθμός ιδιοκτητών σε όλη τη χώρα, ιδιαίτερα στην περιφέρεια, δεν έχει ενημερωθεί για την υποχρέωση αυτή και κινδυνεύει να βρεθεί αντιμέτωπος με χρεώσεις δημοτικών τελών που αδυνατεί να τις καταβάλει, όταν ζητήσει πιστοποιητικό μη οφειλής ΤΑΠ. Όσοι δε επιχειρούν να υποβάλουν τη δήλωση αυτή αντιμετωπίζουν τεράστια γραφειοκρατία και ουρές στον ΔΕΔΔΗΕ και τις υπηρεσίες των ΟΤΑ.
  3. Να προστεθούν στη ρύθμιση αυτή και τα ακίνητα τα οποία ουδέποτε ρευματοδοτήθηκαν, διότι αδίκως εξαιρέθηκαν από τη ρύθμιση αυτή», αναφέρει στην επιστολή της προς τον υπουργό Εσωτερικών η ΠΟΜΙΔΑ και σημειώνει ακόμα:

* «Αυτόματη βεβαίωση δημοτικών τελών νομιμοποιημένων χώρων. Οι ιδιοκτήτες προσφάτως νομιμοποιημένων πρόσθετων χώρων ακινήτων φοβούνται και δεν προσέρχονται για να τους δηλώσουν οικειοθελώς στους ΟΤΑ, για να αποφύγουν την αυτόματη επιβολή βαρύτατων αναδρομικών δημοτικών τελών από την 8η/8/2013 (άρθρο 105 παρ. 4 του Ν. 4495/2017).

Για αυτό ζητούμε να γίνει αυτόματη χρέωση των επιπλέον αναλογούντων δημοτικών τελών στους επόμενους λογαριασμούς ρεύματος, είτε αυτεπαγγέλτως μέσω αποστολής των στοιχείων υπαγωγής από το ΤΕΕ προς τους ΟΤΑ, είτε με προθεσμία οικειοθελούς δήλωσής τους από τους πολίτες χωρίς αναδρομικές χρεώσεις, και βεβαίως χωρίς αντιδράσεις και διαμαρτυρίες τους για το θέμα αυτό!

Σας παρακαλούμε να μας ορίσετε άμεσα συνάντηση του Διοικητικού μας Συμβουλίου μαζί σας για τα παραπάνω προβλήματα, προκειμένου να σας ενημερώσουμε για τις παραπάνω προτάσεις μας και για την κοινωνική αναγκαιότητα αποδοχής τους».

 

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια