Άναψε «φωτιές» το δημοσίευμα με τους… εκλεκτούς Δημάρχους του ΣΥΡΙΖΑ στην Κρήτη

Κρήτη
Άναψε «φωτιές» το δημοσίευμα με τους… εκλεκτούς Δημάρχους του ΣΥΡΙΖΑ στην Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Διαψεύσεις και αποστάσεις από υποψήφιους Δημάρχους

“Φωτιές” άναψε και στην Κρήτη (όπως και σε άλλες περιοχές της χώρας) το δημοσίευμα της εφημερίδας “Αυγή” για τους πρώτους 99 υποψήφιους δημάρχους ανά τη χώρα και 11 εδώ στο νησί μας που στηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ στη “μάχη” των δημοτικών εκλογών.

Όπως γράψαμε αναλυτικά χθες, διά της πλαγίου, αφού δε μιλάμε για επίσημη ανακοίνωση του κόμματος αλλά για δημοσίευμα-διαρροή, από την “Αυγή” κυκλοφόρησε το πρώτο κύμα των εκλεκτών του ΣΥΡΙΖΑ για τους δημαρχιακούς θώκους.

Η παρουσίαση των πρώτων “εκλεκτών” προκάλεσε ποικίλες συζητήσεις και αντιδράσεις σε όλη τη χώρα, με υποψήφιους δημάρχους είτε να διαψεύδουν, είτε να στέλνουν διάβημα διαμαρτυρίας προς την “Αυγή” εκφράζοντας την έκπληξή τους για την παρουσία τους στις λίστες, είτε να παίρνουν αποστάσεις...

Σε τοπικό επίπεδο, άναψαν επίσης “φωτιές” ποικίλης έντασης. Μια χαρακτηριστική περίπτωση ήταν η κίνηση του υποψήφιου δημάρχου Αποκόρωνα Σταμάτη Σγουράκη να βγει δημοσίως να “αδειάσει” τελείως την “Αυγή” και τον ΣΥΡΙΖΑ, ξεκαθαρίζοντας πως ούτε ζήτησε ούτε αποδέχεται τη στήριξη του κυβερνώντος κόμματος!

Σημειώνεται ότι το ίδιο έπραξαν, προχωρώντας σε ανακοινώσεις διάψευσης, και άλλοι εμπλεκόμενοι υποψήφιοι δήμαρχοι στην υπόλοιπη χώρα, όπως ο υποψήφιος δήμαρχος Αργιθέας Ανδρέας Στεργίου και ο υποψήφιος δήμαρχος Νάουσας Νικόλας Καρανικόλας.

Συζητήσεις και διευκρινίσεις

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ μας, πήραν και έδωσαν οι συζητήσεις και μεταξύ άλλων υποψήφιων δημάρχων στην Κρήτη που συγκαταλέγονται στην κρητική 11άδα που ανακοίνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ μέσω “Αυγής”...

Με βάση το δημοσίευμα, ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει τη στήριξή του σε τέσσερις νυν δημάρχους και συγκεκριμένα τους: δήμαρχο Αρχανών-Αστερουσίων Μανόλη Κοκοσάλη, δήμαρχο Μινώα Πεδιάδος Ζαχαρία Καλογεράκη, δήμαρχο Αγίου Βασιλείου Γιάννη Ταταράκη και δήμαρχο Καντάνου-Σελίνου Αντώνη Περράκη. Για τα τέσσερα συγκεκριμένα αυτοδιοικητικά πρόσωπα, η στήριξη, όπως σημειώνεται, δίνεται στο πλαίσιο της φιλοσοφίας της διεύρυνσης. Η λέξη- “κλειδί” αυτή αποτελεί και την ειδοποιό διαφορά σε σχέση με τον χειρισμό που έγινε στο δημοσίευμα για τις περιπτώσεις του Μενέλαου Μποκέα ή του Σταμάτη Σγουράκη, διότι αντανακλά την πολιτική πραγματικότητα: ότι, δηλαδή, λειτουργώντας με βάση αυτοδιοικητικά κριτήρια και το σκεπτικό της διεύρυνσης, ο ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε να εκφράσει στήριξη σε εν ενεργεία δημάρχους που ανήκουν στον ευρύτερο προοδευτικό χώρο, έχουν να επιδείξουν έργο και διαθέτουν στους συνδυασμούς τους πρόσωπα από διάφορους πολιτικούς χώρους, συμπεριλαμβανομένου και του ΣΥΡΙΖΑ.

Πάντως και στη δική τους περίπτωση, προς αποφυγή τυχόν λανθασμένων εντυπώσεων, επισημαίνεται με νόημα πως ασφαλώς αναγνωρίζεται ως τιμητική η στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και οποιουδήποτε πολιτικού φορέα του προοδευτικού χώρου, αλλά την ίδια ώρα θα πρέπει να καταστεί σαφές ότι δε ζητήθηκε “χρίσμα”, ούτε υπήρξαν σχετικές κρούσεις και συζητήσεις με την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ.

Η διάψευση του Σταμάτη Σγουράκη «Η μόνη στήριξη που χρειάζομαι είναι από τον πολίτη του Αποκόρωνα»

Με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό σε διαδεδομένο μέσο κοινωνικής δικτύωσης, ο υποψήφιος δήμαρχος Αποκόρωνα Χανίων, Σταμάτης Σγουράκης, έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι δεν αποδέχεται τη στήριξη του κυβερνώντος κόμματος στην υποψηφιότητά του για τις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές.

«Με μεγάλη έκπληξη πληροφορήθηκα ότι το όνομά μου είναι μεταξύ των υποψήφιων δημάρχων που στηρίζονται από τον ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με δημοσίευση της εφημερίδας “Αυγή”. Μετά από 20 και πλέον χρόνια ενασχόλησης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση έχω διδαχτεί - και αυτό διαλαλώ πάντα και ξεκάθαρα σε κάθε παρέμβασή μου - ότι η μόνη στήριξη που χρειάζομαι και ζητώ είναι από τον πολίτη του Αποκόρωνα», αναφέρει χαρακτηριστικά στη σχετική ανάρτηση-ανακοίνωσή του ο κ. Σγουράκης και σημειώνει: «Δε ζήτησα ποτέ και δε θα ζητήσω καμία πολιτική στήριξη σε έναν αγώνα που ξεκινήσαμε μαζί με πολλούς συνεργάτες, δημιουργώντας έναν πολυσυλλεκτικό ψηφοδέλτιο με πλουραλισμό και με την απόφαση να δώσουμε ό,τι μπορούμε από τον εαυτό μας για τον Αποκόρωνα. Δεν αποδέχομαι τον ρόλο του στηριζόμενου από κανένα κόμμα και θα είμαι αυτός που θα συνεργαστεί ως δήμαρχος Αποκορώνου με όλους τους φορείς και τις πολιτικές δυνάμεις για το καλό του Αποκόρωνα και των κατοίκων του».

Μενέλαος Μποκέας - Επιστολή για την αποκατάσταση της... τάξης

Μια άλλη χαρακτηριστική περίπτωση είναι αυτή του υποψήφιου δημάρχου Μαλεβιζίου Μενέλαου Μποκέα, ο οποίος δε “βγήκε στα κάγκελα” όπως ο Σταμάτης Σγουράκης, αλλά έστειλε επιστολή προς την “Αυγή”, προκειμένου να ξεκαθαρίσει το εξής: ότι είναι άλλο πράγμα το να βγει ένα κόμμα να εκφράσει στήριξη προς ένα συνδυασμό και έναν υποψήφιο δήμαρχο, κάτι που ασφαλώς περιποιεί πολιτική τιμή, και τελείως διαφορετικό πράγμα το να “πλασάρεται” σε ένα δημοσίευμα ο ίδιος ως επικεφαλής παράταξης που πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ στην πραγματικότητα η παράταξη της οποίας ηγείται είναι πολυσυλλεκτική.

Εδώ ομολογουμένως ήταν εύλογη και επιβεβλημένη η κίνηση του υποψήφιου δημάρχου Μαλεβιζίου να αποκαταστήσει την τάξη. Και αυτό διότι ο ίδιος, όπως και άλλοι υποψήφιοι δήμαρχοι στην Κρήτη (ο Μηνάς Σταυρακάκης στη Βιάννο, ο Γιάννης Νικολακάκης στη Φαιστό και ο Σταμάτης Σγουράκης στον Αποκόρωνα) εμφανίζονται στο δημοσίευμα της “Αυγής” ως επικεφαλής παρατάξεων προσκείμενων στον ΣΥΡΙΖΑ. Κοινώς δηλαδή ταμπελοποιούνται ως συνδυασμοί του ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που βεβαίως δεν ισχύει, αφού μιλάμε για πολυσυλλεκτικές παρατάξεις, με στελέχη από διάφορους πολιτικούς χώρους. Άλλωστε, μην ξεχνάμε ότι ο Μενέλαος Μποκέας έχει ως χώρο πολιτικής αναφοράς το Κίνημα Αλλαγής, του οποίου είναι και τομεάρχης. Και ως εκ τούτου και άστοχο, και άδικο, και περίεργο εδώ που τα λέμε να εμφανίζεται ως επικεφαλής παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ!

Αναλυτικότερα, με αφορμή πρόσφατο δημοσίευμα που παρουσιάζει τη δημοτική παράταξη της οποίας είναι επικεφαλής να πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ, ο υποψήφιος δήμαρχος Μαλεβιζίου Μενέλαος Μποκέας έστειλε επιστολή προς την “Αυγή”, στην οποία καθιστά σαφές ότι ο συνδυασμός τού οποίου είναι επικεφαλής αποτελεί μια πολυσυλλεκτική, ενωτική προσπάθεια με αναφορά στους πολίτες και την κοινωνία του Μαλεβιζίου, μακριά από παλαιοκομματικού τύπου νοοτροπίες και πρακτικές.

«Με έκπληξη πληροφορήθηκα από δημοσίευμα της εφημερίδας σας στις 2/1/2019, με τίτλο “Στη μάχη για την αναμέτρηση του Μαΐου”, ότι η δημοτική παράταξη, της οποίας έχω την τιμή να είμαι επικεφαλής για τον Δήμο Μαλεβιζίου, πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ.

Θα ήθελα να καταστήσω σαφές ότι ο συνδυασμός μας αποτελεί μια πολυσυλλεκτική, ενωτική προσπάθεια, με αναφορά στους πολίτες και την κοινωνία του Μαλεβιζίου, και δεν πρόσκειται σε κανένα πολιτικό φορέα. Ούτε και πρόκειται να διεκδικήσει “χρίσματα”. Ο συνδυασμός μας θα δώσει τον αγώνα του για την αλλαγή σελίδας που έχει ανάγκη το Μαλεβίζι, μακριά από παλαιοκομματικού τύπου νοοτροπίες και πρακτικές. Στόχος μας είναι να αποτελέσουμε δύναμη σύνθεσης. Να ενώσουμε το Μαλεβίζι. Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για την απαραίτητη διόρθωση», σημειώνει ο Μενέλαος Μποκέας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News