default-image

Εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ χρωστά το κράτος στον ΕΛΓΑ

Κρήτη
Εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ χρωστά το κράτος στον ΕΛΓΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από το 2011 και μετά δεν έχουν τηρηθεί τα συμφωνηθέντα

Θετικό, αλλά με τη βασική επισήμανση «να δοθούν από το Δημόσιο και τα εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ που οφείλει από το 2011 και μετά για τις λειτουργικές δαπάνες του Οργανισμού», χαρακτηρίζουν οι συνδικαλιστές την κάλυψη με δύο αναθεωρήσεις προϋπολογισμού του αρνητικού ισοζυγίου του ΕΛΓΑ, ύψους 38 εκατομμυρίων ευρώ, από τα ταμειακά διαθέσιμά του.

Σύμφωνα με Κοινή Υπουργική Απόφαση, που δημοσιεύτηκε στη “Διαύγεια” και την οποία υπογράφουν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρος Αραχωβίτης και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, τα έσοδα (κυρίως εισφορές) του ΕΛΓΑ το 2018 ήταν 179,9 εκατ. ευρώ, αλλά τα έξοδα (κυρίως αποζημιώσεις) λόγω των πολλών ζημιών στην παραγωγή υπερέβησαν τα 217 εκατ. ευρώ.

Πέρα όμως από τη ζημιά αυτή - για την οποία προφανώς και δεν ευθύνεται η Κρήτη αφού στον τομέα των αποζημιώσεων ήταν και παραμένει ως αδικημένη από τις εκάστοτε διοικήσεις του ΕΛΓΑ - το μεγάλο θέμα είναι οι οφειλές του Δημοσίου προς τον Οργανισμό, για το διάστημα από το 2011 έως σήμερα. Όπως δηλώνει στη “Νέα Κρήτη” ο πρόεδρος της Ομάδας Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης Πρίαμος Ιερωνυμάκης, «το 2011 που άλλαξε το καθεστώς λειτουργίας του ΕΛΓΑ, με υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων την Κατερίνα Μπατζελή, το Δημόσιο είχε υπογράψει σύμβαση που δεν την έχει τηρήσει μέχρι σήμερα. Δεν έχει βάλει ούτε ένα ευρώ για τις πληρωμές των εργαζομένων, των ενοικίων και των λογαριασμών που έχει ο ΕΛΓΑ. Και αυτό είναι ένα κομμάτι που πρέπει να το δει η κυβέρνηση οπωσδήποτε φέτος, διότι υπάρχει κίνδυνος να οδηγηθεί ο ΕΛΓΑ σε άλλες καταστάσεις. Να μην μπορεί πλέον να επιβιώσει. Και αυτό θα ήταν καταστροφικό για μας τους αγρότες, γιατί εμείς δε θα θέλαμε να οδηγηθούμε σε ιδιωτικούς ασφαλιστικούς φορείς. Εμείς επιμένουμε και θέλουμε ο ΕΛΓΑ να παραμείνει κρατικός», τονίζει με κατηγορηματικό τρόπο ο πρόεδρος της Ομάδας Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης.

«Θετικό ότι άλλαξε ο προϋπολογισμός και καλύφτηκε η ζημιά των 38 εκατομμυρίων ευρώ, αλλά θα πρέπει από την άλλη να δοθούν και τα χρωστούμενα του Δημοσίου από το 2011 μέχρι σήμερα»

Πρίαμος Ιερωνυμάκης, πρόεδρος Ομάδας Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης

Στο μεταξύ, όπως τονίζει ο συνδικαλιστής, τα χρήματα από τα αποθεματικά του ΕΛΓΑ παραμένουν από το καλοκαίρι του 2015 και μετά στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. «Και αυτό ισχύει για όλα τα ταμεία. Έκλεισε λοιπόν η χρονιά του 2018. Είχαμε αυτά τα 38 εκατομμύρια ευρώ ως αρνητικό ισοζύγιο. Και πήρε αυτή την απόφαση το κράτος για να καλύψει τις ανάγκες του 2018. Αυτό είναι θετικό. Πρόκειται για ανάγκες των παραγωγών που θα καλυφθούν μέσα στο 2019. Αλλά από ’κει και πέρα, από το 2011 και μετά που άλλαξε το καθεστώς λειτουργίας του ΕΛΓΑ, πλέον ο νόμος προβλέπει ότι θα πληρώνει ο παραγωγός τις εισφορές της ασφάλειάς του, αλλά το Δημόσιο υπέγραψε ότι θα καλύπτει τους μισθούς των εργαζομένων και όλες τις λειτουργικές ανάγκες. Και μιλάμε για ρεύμα, για τηλέφωνα, μεταφορικά κ.λπ. Από τότε όμως μέχρι τώρα δεν έχει μπει ούτε ένα ευρώ. Και αυτό το θέμα πρέπει να λυθεί άμεσα. Σίγουρα μιλάμε για μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, που, αν δε δοθούν, θα υπάρξει πρόβλημα στη λειτουργία του ΕΛΓΑ για τα επόμενα χρόνια...».

ΕΛΙΕΣ

«Να αλλάξει ο κανονισμός»

Καταλήγοντας, ο Πρίαμος Ιερωνυμάκης καλεί την κυβέρνηση επίσης να προχωρήσει σε τροποποίηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ με τρόπο ώστε να καλύπτονται και διάφορα ζημιογόνα αίτια των παραγωγών ελαιολάδου. «Εργαζόμενοι του ΕΛΓΑ και αγρότες», λέει χαρακτηριστικά, «είμαστε στην ίδια πορεία. Διεκδικούμε τα ίδια πράγματα. Και η Κρήτη από την άλλη, βάσει των στοιχείων τα οποία δίνει από τις καλλιέργειες, σίγουρα δε φαίνεται να λαμβάνει αυτές τις αποζημιώσεις που πρέπει να λαμβάνει. Εάν δεν μπουν και οι ελιές στις αποζημιώσεις, δε θα έχουμε σωστές και δίκαιες αποζημιώσεις και στην Κρήτη. Και ας αυξηθούν οι εισφορές των ελαιοπαραγωγών. Δεν έχουν αντίρρηση οι αγρότες να πληρώνουν παραπάνω εισφορές, αρκεί να αποζημιώνονται σωστά. Αλλά το να πληρώνουν, όπως γίνεται σήμερα, και να μην αποζημιώνονται, είναι κάτι που για μας αποτελεί πολύ σοβαρό ζήτημα και δε θα σταματήσουμε να πιέζουμε μέχρι να δοθεί λύση...».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News