Αυτοί είναι οι «εκλεκτοί» του ΣΥΡΙΖΑ σε 11 Δήμους της Κρήτης

Κρήτη
Αυτοί είναι οι «εκλεκτοί» του ΣΥΡΙΖΑ σε 11 Δήμους της Κρήτης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μια 11άδα Κρητικών στα 99 πρόσωπα που φέρεται ότι στηρίζει το κυβερνών κόμμα για τους Δήμους

Αρχίζει και ξεκαθαρίζει σιγά-σιγά το παζλ των υποψηφιοτήτων που θα στηρίξει ο ΣΥΡΙΖΑ στις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου.

Διά της πλαγίου, αφού δε μιλάμε για επίσημη ανακοίνωση του κόμματος αλλά για δημοσίευμα-διαρροή, από την “Αυγή” χθες κυκλοφόρησε το πρώτο κύμα των εκλεκτών του ΣΥΡΙΖΑ για τους δημαρχιακούς θώκους.

Κύμα που περιλαμβάνει 99 ονόματα σε όλη τη χώρα, και 11 ονόματα - μια κανονική ποδοσφαιρική 11άδα - στην Κρήτη.

Σε επίπεδο Κρήτης, μέσω της “Αυγής” ο ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε τη στήριξη σε 11 υποψηφίους, εκ των οποίων κάποιοι είναι εν ενεργεία και εκ νέου υποψήφιοι δήμαρχοι και άλλοι είναι καινούργιοι υποψήφιοι.

Ποια ονόματα συνθέτουν την εκλεκτή 11άδα;

Ειδικότερα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο ΣΥΡΙΖΑ φέρεται να υποστηρίζει για τη δημοτική κάλπη στην Κρήτη τους δύο νυν δημάρχους που είχε υποστηρίξει και στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές του 2014: δηλαδή τον δήμαρχο Ανωγείων Μανόλη Καλλέργη, ο οποίος εκλέχτηκε το 2014 δήμαρχος μετά από ένα γερό εκλογικό θρίλερ και με 1 ψήφο διαφορά από τον αντίπαλό του Σωκράτη Κεφαλογιάννη, και την απερχόμενη δήμαρχο Γαύδου Ευαγγελία (Γκέλλυ) Καλλίνικου.

Επίσης, ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει τη στήριξή του σε τέσσερις νυν δημάρχους και συγκεκριμένα τους: δήμαρχο Αρχανών-Αστερουσίων Μανόλη Κοκοσάλη, δήμαρχο Μινώα Πεδιάδος Ζαχαρία Καλογεράκη, δήμαρχο Αγίου Βασιλείου Γιάννη Ταταράκη και δήμαρχο Καντάνου-Σελίνου Αντώνη Περράκη.

Εδώ βεβαίως δε μιλάμε για επιλογές με πολιτικό σημείο αναφοράς τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά για αυτοδιοικητικά στελέχη του ευρύτερου κεντρο-αριστερού χώρου, με έντονο άρωμα του άλλοτε κραταιού ΠΑΣΟΚ. Πρόσωπα τα οποία και ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε να στηρίξει στην Κρήτη, όπως και σε πολλές άλλες περιοχές της χώρας, με αυτοδιοικητική ματιά και κριτήρια, στο πλαίσιο της φιλοσοφίας της διεύρυνσης, με άξονα τη σύγκλιση μεταξύ προοδευτικής χροιάς και αναφοράς αυτοδιοικητικών παρατάξεων.

Πέραν των έξι αυτών εν ενεργεία δημάρχων, στο δημοσίευμα εμφανίζονται ως εκλεκτοί του ΣΥΡΙΖΑ για τις εκλογικές μάχες στους Δήμους του νησιού μας άλλα πέντε πρόσωπα: ο υποψήφιος και το 2014 δήμαρχος Χανίων Γιάννης Σαρρής, ο υποψήφιος δήμαρχος Βιάννου Μηνάς Σταυρακάκης, ο υποψήφιος δήμαρχος Μαλεβιζίου Μενέλαος Μποκέας, ο υποψήφιος δήμαρχος Φαιστού Γιάννης Νικολακάκης, και ο υποψήφιος δήμαρχος Αποκόρωνα Σταμάτης Σγουράκης.

Αυτή είναι η πρώτη 11άδα εκλεκτών του ΣΥΡΙΖΑ για τη μάχη στην Κρήτη, μια 11άδα βεβαίως που δεν παραπέμπει άμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ - γεγονός που μπορεί να διαβαστεί με δύο τρόπους. Από τη μια αντανακλά τη λογική της διεύρυνσης και των συνεργασιών και από την άλλη φανερώνει, κατά ορισμένους, και μια ένδεια αμιγώς κομματικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ στον χώρο της Αυτοδιοίκησης.

Αναλυτικά, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της “Αυγής”:

Κεντρική απόφαση του κόμματος ήταν η εκ νέου στήριξη των δημάρχων που το 2014 αναδείχθηκαν με την υποστήριξη του ΣΥΡΙΖΑ και έδωσαν στις πόλεις τους το στίγμα της αριστερής, προοδευτικής διοίκησης. Παράλληλα, πρόκειται να υποστηριχτούν όσοι ήταν επικεφαλής παρατάξεων το 2014, αλλά και οι νέοι επικεφαλής, ενώ, στο πλαίσιο της διεύρυνσης, ο ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξει υποψηφιότητες που επιλέχθηκαν μετά από την προγραμματική σύγκλιση των αυτοδιοικητικών παρατάξεων.

Στην Αθήνα, το μεγάλο φορτίο της ιστορικής παράταξης “Ανοιχτή Πόλη” θα σηκώσει ο Νάσος Ηλιόπουλος, μετρώντας τις δυνάμεις του απέναντι στον Κώστα Μπακογιάννη και τον Παύλο Γερουλάνο. Στη Θεσσαλονίκη, εξάλλου, η Κατερίνα Νοτοπούλου, στηριζόμενη από τους προοδευτικούς πολίτες, θα δώσει τη μάχη απέναντι σε 11 αντιπάλους, εκ των οποίων οι “γαλάζιοι” υποψήφιοι κατέρχονται με τέσσερα διαφορετικά ψηφοδέλτια. Στον Πειραιά ο Νίκος Μπελαβίλας θα δώσει τη μάχη απέναντι στον νυν δήμαρχο Γιάννη Μώραλη, για τον οποίον ανακοινώθηκε η στήριξή του από το ΚΙΝ.ΑΛ.

Στις άλλες πόλεις, ο ΣΥΡΙΖΑ θα υποστηρίξει τους επιτυχημένους δημάρχους, που κέρδισαν με την υποστήριξή του στις εκλογές του 2014. Έτσι, στη μάχη ρίχνονται ξανά οι δήμαρχοι Γιάννης Σταθόπουλος (Αγία Παρασκευή), Σίμος Ρούσσος (Χαλάνδρι), Δημήτρης Μπίρμπας (Αιγάλεω), Άκης Κατωπόδης (Βύρωνας), Τίνα Καφατσάκη (Ζωγράφου), Γιάννης Λαγουδάκης (Πέραμα), Απόστολος Καλογιάννης (Λάρισα), Λευτέρης Ιωαννίδης (Κοζάνη), Παναγιώτης Σαρχώσης (Τίρναβος), Γιώτα Πούλου (Λιβαδειά), Κώστας Δρακονταειδής (Λευκάδα), Εμμανουήλ Καλλέργης (Ανώγεια) και Γκέλλυ Καλλίνικου (Γαύδος). Επίσης, ο ΣΥΡΙΖΑ θα υποστηρίξει τους δημάρχους Ναυπακτίας Παναγιώτη Λουκόπουλο, Νέας Φιλαδέλφειας-Νέας Χαλκηδόνας Άρη Βασιλόπουλο και Κερατσινίου-Δραπετσώνας Χρήστο Βρεττάκο, ενώ ο Ηρακλής Γκότσης στη Νέα Ιωνία θα διεκδικήσει την τρίτη θητεία του.

Παράλληλα, στη “μάχη” μπαίνουν με αυτοπεποίθηση και οι επικεφαλής παρατάξεων που στην εκλογική αναμέτρηση του 2014 έφτασαν σε απόσταση αναπνοής από τη νίκη. Έτσι, ο ΣΥΡΙΖΑ θα υποστηρίξει ξανά τον Γιώργο Κομματά (Άγιοι Ανάργυροι-Καματερό) που το 2014 συγκέντρωσε 49,55%, τον Χρήστο Κοκοτίνη (Ηλιούπολη) με 48,91%, τον Μπάμπη Παπαδόπουλο (Σοφάδες) με 48% και τον Νίκο Κομηνέα (Αστυπάλαια) με 45,35%. Επίσης ξανά θα υποστηριχτεί ο Δημήτρης Τραπεζιώτης (Αγρίνιο) που συγκέντρωσε 20,99% στις εκλογές του 2014, ο Γιάννης Σαρρής (Χανιά) με 15,83%, ο Κώστας Κάβουρας (Ίλιον) με 15,12%, ο Θεόδωρος Σπηλιόπουλος (Χαϊδάρι) με 14,23%, ο Κώστας Μερκουράκης που ήρθε δεύτερος συγκεντρώνοντας 13,38%, όπως επίσης και οι Άρης Βέρρος (Καβάλα) που συγκέντρωσε 12,83%, Τάσος Ταστάνης (Γλυφάδα) με 12,10% και Θάνος Ματόπουλος (Βάρη-Βούλα-Βουλιαγμένη) με 7,84%.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο ΣΥΡΙΖΑ πρόκειται να δώσει τη στήριξή του σε 19 εν ενεργεία δημάρχους, οι οποίοι έχουν επιλέξει να δοκιμαστούν εκ νέου στις επικείμενες εκλογές. Η απόφαση αυτή ήρθε μετά από συμφωνία μεταξύ των δημοτικών παρατάξεων για κοινή κάθοδο στη βάση συμπεφωνημένου προγράμματος. Σε αυτό το πλαίσιο, θα υποστηριχτεί ο Γιώργος Ιωακειμίδης (Νίκαια-Άγιος Ιωάννης Ρέντης), Γιώργος Τσουκαλάς (Ελευσίνα), Φώτης Αλεξάκος (Καρδίτσα), Γιώργος Σακελλαρίου (Παλαμάς), Κώστας Κολλάτος (Τέμπη), Εμμανουήλ Κοκοσάλης (Αρχάνες-Αστερούσια), Ζαχαρίας Καλογεράκης (Μίνωα Πεδιάδας), Γιάννης Ταταράκης (Άγιος Βασίλειος), Αντώνης Περράκης (Κάντανος-Σέλινος), Γιάννης Γαλούζης (Κάλυμνος), Μιχάλης Κόλλιας (Λέρος), Χριστοφής Κορωναίος (Νίσυρος), Γρηγόρης Στόικος (Πάτμος), Μαρία Κάμμα-Αλειφέρη (Τήλος), Παναγιώτης Μαντάς (Βόρεια Κυνουρία), Δημήτρης Παυλής (Τρίπολη), Βαγγέλης Βαλιώτης (Σπάρτη) και Γιώργος Ντασιώτης (Αλίαρτος-Θεσπιείς).

 Οι νέοι επικεφαλής - Τα 52 πρώτα ονόματα

 Παράλληλα, οι δημοτικές παρατάξεις που πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν ήδη εκλέξει τους επικεφαλής, που θα δώσουν τη “μάχη” για τον σταυρό στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Έτσι, σήμερα παρουσιάζει η “Αυγή” τους πρώτους 52 επικεφαλής, οι οποίοι είναι οι: Άννα Παραγιού (Καισαριανή), Αμαλία Τζίβα (Ηράκλειο Αττικής), Κώστας Μπουλμέτης (Παιανία), Νικήτας Κανάκης (Παπάγος-Χολαργός), Θανάσης Καποτάς (Περιστέρι), Μανόλης Μπουσούνης (Πετρούπολη), Κώστας Χαρίτος (Άλιμος), Όλγα Χριστινάκη (Δάφνη-Υμηττός), Θεόδωρος Μπούφης (Ελληνικό-Αργυρούπολη), Μπάμπης Μπιλίνης (Μοσχάτο-Ταύρος), Θεμιστοκλής Παυλόπουλος (Νέα Σμύρνη), Γιώργος Ρώρος (Πάτρα), Τζένη Ταμπράντζη-Κοίλια (Άρτα), Θωμάς Δημητρίου (Ηγουμενίτσα), Αντώνης Μαρκούλης (Βέροια), Νίκος Καρανικόλας (Νάουσα), Λάζαρος Ωραιόπουλος (Νεάπολη-Συκεών), Σίσσυ Φραγκοπούλου (Παύλος Μελάς), Άννα Τσιφτελίδου (Θέρμη), Γιάννης Παπαδόπουλος (Παιονία), Δημήτρης Αγαθόπουλος (Κιλκίς), Γιάννης Σεπκεντζής (Έδεσσα), Γιώργος Νταντάμης (Κατερίνη), Τάσος Σαλεσιώτης (Ναύπλιο), Δημήτρης Κορδίλας (Δεσκάτη), Βασίλης Γαρδίκος (Ζίτσα), Ανδρέας Στεργίου (Αργιθέα), Παναγιώτης Νάνος (Λίμνη Πλαστήρα), Παρασκευή Ντούρβα (Μουζάκι), Θανάσης Μούσιος (Κιλελέρ), Θεόδωρος Αλέκος (Μετέωρα), Δέσποινα Μπότη (Φαρκαδόνα), Κώστας Ναλμπάντης (Αλεξάνδρεια), Στράτος Καρίκης (Ρόδος), Επαμεινώνδας Κατσούλης (Ξυλόκαστρο-Ευρωστίνη), Δημήτρης Μασούρας (Άκτιο-Βόνιτσα), Μάρκος Βασίλας (Αμφιλοχία), Κώστας Κουβαράς (Θέρμος), Γιάννης Τριανταφυλλάκης (Ξηρόμερο), Μηνάς Σταυρακάκης (Βιάννος), Μενέλαος Μποκέας (Μαλεβίζι), Γιάννης Νικολακάκης (Φαιστός), Σταμάτης Σγουράκης (Αποκόρωνος), Γιάννης Καπάκης (Άνδρος), Μανόλης Μικέλης (Μήλος), Λεονάρδος Χατζηανδρέου (Νάξος και Μικρές Κυκλάδες), Νίκος Ζάχαρης (Σάμος), και Ερντέν Χουσεΐν (Αρριανοί Ροδόπης).

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News