1969: Η αεροπειρατεία του Κρητικού πολιτικού φυγά

Κρήτη
1969: Η αεροπειρατεία του Κρητικού πολιτικού φυγά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καθηλώνει η ιστορία του Κρητικού αεροπειρατή πριν από 50 χρόνια

Το ημερολόγιο έδειχνε 2 Ιανουαρίου του 1969, όταν, εν μέσω χούντας, ο 30χρονος Κρητικός Γεώργιος Φλαμουρίδης ή Παραβολιδάκης υποχρεώνει αεροπλάνο των Ολυμπιακών Αερογραμμών που απογειώθηκε από το Ηράκλειο με προορισμό το αεροδρόμιο του Ελληνικού, στην Αθήνα, να κατευθυνθεί στην Αίγυπτο.

Το αεροσκάφος τύπου Douglas DC-6B, με 97 επιβάτες και πενταμελές πλήρωμα, προσγειώνεται τελικά στο αεροδρόμιο του Καΐρου, όπου οι τοπικές Αρχές συλλαμβάνουν τον αεροπειρατή και φροντίζουν για την επιστροφή των επιβατών και του πληρώματος στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τα όσα κατέθεσε τότε στις αιγυπτιακές Αρχές ο πιλότος της πτήσης, όταν αρνήθηκε να υπακούσει στις εντολές του οπλισμένου Κρητικού να αλλάξει πορεία και να κατευθυνθεί προς την Αίγυπτο, ο τελευταίος πυροβόλησε για εκφοβισμό, με αποτέλεσμα να προκαλέσει ζημιά στο παράθυρο του θαλάμου διακυβέρνησης.

Ο πιλότος φέρεται να προσπάθησε να επικοινωνήσει με Αθήνα, αλλά και να αλλάξει πορεία αρκετές φορές, πριν τελικά το αεροπλάνο εισέλθει στον αιγυπτιακό εναέριο χώρο.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε, τότε, στο ρεπορτάζ της η εφημερίδα της ελληνικής ομογένειας σε Μέση Ανατολή και Αφρική “Ταχυδρόμος”, ο αεροπειρατής ήταν πολιτικός φυγάς και ζήτησε πολιτικό άσυλο από τις αιγυπτιακές Αρχές, προκειμένου να αποτρέψει την έκδοσή του στην Ελλάδα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News